AD. Dopravní situace v Komenského čtvrti

Stanovisko starosty města Vimperk Ing. Bohumila Petráška k dopravní situaci v Komenského čtvrti v reakci na názor Mgr. Pavla Dvořáka (celý  text zde):

 

“Dopravní situace v Komenského čtvrti Kolem Městského kulturního střediska je skutečně komplikovaná. Ulice jsou úzké a z hlediska silničního zákona zde, s výjimkou části Johnovy ulice, nelze parkovat. Jen pro připomenutí to co by měl znát a respektovat každý řidič. Zákon o provozu na pozemních komunikacích uvádí v §25 odst 3 „Při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro každý směr jízdy; při zastavení musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro oba směry jízdy.“ Zákon neřeší frekvenci provozu na komunikaci. Jízdní pruhy musí zůstat volné i pro průjezd vozidel hasičů a záchranné služby.

 

To by měl autor příspěvku jako řidič znát a také respektovat.
Městská policie byla do této oblasti několikrát volána k řešení parkování vozidel v rozporu s výše uvedeným zákonem. Povinností strážníka je takovéto případy řešit. Autor to jistě, jako bývalý šéf městské policie, také ví.

 

Jako nejvhodnější řešení parkování v této čtvrti jsme se na setkání s obyvateli domluvili o zjednosměnění Jiráskovy ulice a ulice Boženy Němcové. Dlouhá diskuze se vedla i o rozsahu dopravního značení. To je skutečně za dané situace minimální, protože využíváme pravidlo o přednosti vozidel přijíždějících zprava. Řešení jsme konzultovali s různými odborníky na dopravní předpisy.

 

Navrhované řešení umožní parkovat v jednosměrných ulicích bez rizika postihu. Při případných kontrolách by policie musela pokutovat v předmětné ulici všechny parkující řidiče, nejen ty, kteří stojí na chodníku. Všichni by totiž porušovali „silniční“ zákon.

 

Vyhrazení některých ulic pro jednosměrný provoz je řešení, které se velice často používá pro řešení problémů s parkováním i v jiných městech.

Kritizované řešení bude město stát finanční prostředky, ale umožní legální parkování v dalších dvou ulicích. Ušetří práci městské policii a starosti parkujícím v této oblasti.

Souhlasím s tím, že naší společnosti chybí tolerantnost. Možná je to i tím, že si často ze zákonů vybíráme jen to co se nám hodí.”

 

Ing. Bohumil Petrášek

————————————————————————————————————————————————————————

 

Přiojujeme také stanovisko odboru dopravy a silničního hospodářství MÚ Vimperk:

 

Městský úřad Vimperk, odbor dopravy a silničního hospodářství, jako příslušný správní orgán státní správy, stanovil místní úpravu provozu na místních komunikacích v Komenského čtvrti na základě žádosti města Vimperk.

Žádost byla doložena vypracovaným projektem dopravního značení a souhlasem příslušného orgánu Policie ČR. Žadatel splnil všechny podmínky určené legislativou a proto správní orgán stanovil místní úpravu provozu na místních komunikacích formou opatření obecné povahy.

Oznámení o projednávání návrhu stanovení místní úpravy provozu bylo uveřejněno na úřední desce a rovněž způsobem umožňujícím dálkový přístup. Podle § 172 odst. 5 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, mohou vlastníci nemovitostí, jejichž práva, povinnosti nebo zájmy související s výkonem vlastnického práva mohou být opatřením obecné povahy přímo dotčeny, nebo, určí-li tak správní orgán i jiné osoby, jejichž oprávněné zájmy mohou být opatřením obecné povahy přímo dotčeny, podat proti návrhu opatření obecné povahy k Městskému úřadu Vimperk písemné odůvodněné námitky ve lhůtě 30 dní ode dne jeho zveřejnění. Ve stanovené lhůtě neobdržel správní úřad žádné námitky ani nová stanoviska.

 

Zda bude tento projekt realizován záleží v této době na samosprávě města Vimperk.   

 

Miroslav Kavlík, MěÚ Vimperk, odbor dopravy SH