Sportovní ples podruhé

Sobotní den patřil ženám, večer pak tanci, hudbě, zábavě …. Druhý Sportovní ples v Sokolovně začal velmi svižným a obdivuhodným vystoupením osmileté Magdy Meliškové (ta holka je snad z gumy) ukázkou akrobatického dsc 5345
rock’n rollu a večer rychle nabral na obrátkách.

 

Moderátorka Zuzana Navrátilová provázela pestrým programem, hudební scénu ovládla na pódiu Sokolovny Orchidea, v Tradičním Kloubu Karavana Swingers Band. Netradiční propojení obou částí budovy při jedné akci bylo dobrým nápadem a hosté si vybírali podle momentální nálady. Nechyběla tombola, dámská volenka, sportovní ukázka a půlnoční překvapení.

 

V rámci Sportovního plesu byli stejně jako v loňském roce oceněni nejlepší sportovci Sušice a také uveden nový člen do sportovní Síně slávy Sušice.

 

Sportovcům za jejich výkony a reprezentaci klubů i města poděkoval starosta Sušice Bc. Petr Mottl, starosta TJ Sokol MVDr. Jří Zelený a předseda TJ Sušice Ing. Bc. Josef Farták.

 

dsc 5271

 

Oceněni byli:

Za Judo klub Bobři Sušice

 

Magdaléna Melišková r. 2006

Do klubu nastoupila v září 2012 a hned následujícím roce se zúčastnila 14 závodů, ze kterých vždy přivezla medaili a to: 3 zlaté, 8 stříbrných a 3 bronzové. Podařil se jí i loňský květnový závod v Sušici, kde s převahou zvítězila. Celkem porazila 27 soupeřů.

 

Vítek Vinický – r. 2005

do klubu nastoupil stejně jako Magdaléna v září 2012. Loňský rok pro něj byl mimořádně úspěšný – ze 13 závodů přivezl 3 zlaté, 4 stříbrné a 5 bronzových medailí. Podlehlo mu 32 soupeřů. V loňských květnových závodech v Sušici byl stříbrný.

 

 

Za Judoclub Sušice, o.s.

Eva Marešová – r. 1999

Eva sbírala úspěchy v mistrovských soutěžích :

2. místo přebor ČR starších žákyň váha do 63 kg, 3. místo přebor ČR v Kata – sestava Nage no Kata, 5. místo přebor ČR družstev starších žákyň

 

i v pohárových:

v Českém poháru: 3. místo v „ranking listu ČR“ – starší žákyně do 63 kg; – z pěti kvalifikačních kol vybojovala stříbrnou a dvakrát bronzovou medaili , 4. místo z Českého poháru krajských družstev staršího žactva a 10. místo v „ranking listu ČR“ – dorostenky do 63 kg.

Je držitelkou titulu Přebornice Plzeňského kraje , celkem za rok 2013 vybojovala 15 medailí (9 zlatých, 2 stříbrné a 4 bronzové).

 

Za Klub vodních sportů

Karolína Galušková

V roce 2013 se osmnáctiletá juniorka, členka oddílu KVS Sušice, Karolína Galušková stala Mistrem ČR juniorů, byla druhá na Mistrovství ČR v kategorii do 23 let a umístila se na 3.místě MČR dospělých.

V roce 2013 zvítězila v celkovém pořadí série závodů Českého poháru juniorů a zároveň zvítězila v celkovém pořadí série závodů Českého poháru seniorů, čímž pro rok 2014 získala Mistrovskou výkonnostní třídu, kterou mají vždy pouze tří české seniorské profesionálky.

Na MS juniorů v Liptovském Mikuláši sice převálcovala kompletní světovou elitu o více jak deset sekund, což dělá několik tříd ve výkonnosti, ale dodatečná 50 sekundová penalizace 40 minut po skončení závodu ji odsunula na 7.místo.

Malou náplastí bylo, že se v Liptovském Mikuláši stala Karolína Mistrem světa v týmové soutěži.

Na ME juniorů ve Francii se umístila na 2. místě v individuální kategorii a v týmovém závodě družstev na místě třetím

Za největší úspěch sezony 2013 však Karolína považuje svůj premiérový vstup mezi světovou elitu profesionálních kajakářek. Nejvýraznější úspěch měla na Světovém poháru v německém Augsburgu – 6.místo. V celkovém pořadí série závodů Světového poháru seniorů v roce 2013 obsadila 14. místo.

V roce 2013 se Karolína nominovala jako česká kajakářská jednička na nastávající dubnové Mistrovství světa 2014 v Austrálii v kategorii do 23 let.

 

 

Za LAWN TENNIS CLUB Sušice

Marta Schwarzkopfová – trenérka mládeže

Marta je z tenisové rodiny, kde byl tenis samozřejmostí. Už při své závodní kariéře se začala věnovat trénování. Podařilo se jí rozšířit tenisovou mládežnickou základnu LTC Sušice, založit tenisovou školičku, vytvořit družstva od mladších žáků až po dorost, uspořádat každoroční turnaje pro začátečníky Algida Cup a pro závodní hráče Žandův pohár. V neposlední řadě vychovala hráče krajské špičky – Skrbka (4. hráč kraje) a Práška (7. hráč kraje).


Za TJ Sušice ASPV – Asociace sportu pro všechny

Hana Habartová cvičitelka

Hanka Habartová je cvičitelka všeobecné gymnastiky III. třídy. Úspěšně vede cvičení rodičů a dětí. Je její zásluhou, že na pravidelné pondělní cvičení do sportovní haly chodí stále více malých dětí-budoucích sportovců. Cvičební hodiny jsou nápadité, pestré, cvičitelka pracuje moderními metodami s využitím různého náčiní ať už koupeného nebo vlastnoručně vyrobeného. Hanka se ve svém oboru stále vzdělává-zúčastňuje se dalších cvičitelských kursů. Má vřelý vztah k dětem a ty ji mají moc rády.

 

Za TJ Sušice Atletika

Martina Brejchová

Členka atletického oddílu TJ Sušice. V roce 2013 získala na Mistrovství České republiky v Táboře v kategorii žen v běhu na 800 m bronzovou medaili za třetí místo. Stalo se tak po dlouhých 36 letech, že nějaký atlet, či atletka, v sušickém dresu získal na velkém mistrovství republiky medaili v kategorii dospělých. Byla kapitánkou a nejlépe bodující závodnicí družstva žen TJ Sušice ve 2. atletické lize, kde opakovaně vítězila v bězích na 400, 800 metrů nebo 400 metrů překážek. Na všech těchto tratích také drží oddílové rekordy. Na oblastních mistrovstvích Plzeňského a Karlovarského kraje v hale i venku získala v roce 2013 celkem 3 první místa. Závodí a trénuje při zaměstnání a je vzorem tréninkové píle a morálky.

 

 

Pozn. V letošním roce oslaví sušická atletika 95 let! Je tak jedenáctým nejstarším atletickým klubem v rámci celé ČR.

 

 

Za TJ Sušice kopaná

Jan Staněk

Od dětských krůčků dominuje v jeho životě sport. Z mnoha jeho odvětví mu učaroval nejvíce fotbal. S ním začínal jako žáček v sušickém Tatranu, dnešní Tělovýchovné jednotě Sušice. Po dobu studií působil v plzeňské Viktorce. Postupoval dorosteneckými kategoriemi až do juniorky, záložního „A“ družstva mužů. Fotbalu se věnoval i na vojně v dresu Senice nad Myjavou. Po ukončení základní vojenské služby se vrátil do rodné Sušice. Bohužel jeho nesporný fotbalový talent zabrzdilo zranění, pro které byl nucen ukončit dráhu aktivního hráče.

Ale svůj milovaný fotbal Jan Staněk neopustil. Postupně měnil hráčský chlebíček za chléb trenérský. Je držitelem trenérské licence „A“. V sušickém klubu postupně trénoval ve všech kategoriích, od přípravky až po první družstvo mužů. A právě s ním dosáhl největších úspěchů.

Dvakrát dokázal dovést své svěřence do divize. Do republikových soutěží dovedl i sušická žákovská družstva. Pod jeho vedením vyrostlo několik hráčských generací, z nichž někteří jedinci se dokázali prosadit ve vrcholovém fotbale. Navíc několik let vedl okresní i krajské mládežnické výběry. O kvalitě trenérské práce pana Staňka svědčí i fakt, že dva roky působil jako trenér mládeže u plzeňské Viktorie.

Kromě trenérské práce je Jan Staněk zkušeným funkcionářem. Více než pětadvacet let se podílí na vedení sušického fotbalového klubu. Několik volebních období byl rovněž členem hlavního výboru tělovýchovné jednoty. V podvědomí sportovců je zapsán jako jeden z autorů podpůrného systému pro organizace volnočasových aktivit.

 

Za TJ Sušice Lední hokej

František Heininger

František Heidinger patří mezi úzký okruh lidí, kteří se největší měrou zasloužili o rozvoj sušického sportu. Rodák z Podmokel od malička vynikal v kolektivních sportech, zaměřil se především na fotbal a hokej. Těm zasvětil celý svůj život. V Sušici nejdřív začal s fotbalem, s výjimkou dvou let, která strávil na vojně v divizním dresu Baníku Dobřany, působil celou kariéru v Sušici. Patřil k výtečným záložníkům, po skončení aktivní hráčské kariéry se věnoval trénování.

Ještě výraznější stopu za sebou zanechává ve svém druhém oblíbeném sportu. František Heidinger je jedním ze zakladatelů sušického hokejového oddílu. Byl to on, kdo se s partou nadšenců pouštěl na přírodní led a v 70. letech se významně podílel na nejúspěšnějším období sušického hokeje. Nejprve pomohl vzniku vůbec prvního hokejového oddílu, v polovině 70. let se výraznou měrou zasadil o výstavbu zimního stadionu. Nejdřív jako hráč, později jako trenér se pohyboval u armádního týmu, který to svého času dotáhl až na šampiony v krajském přeboru , trénování se věnoval dlouhých 24 let. Celoživotní vášeň pro něj představuje broušení bruslí. Na zimním stadionu brousí prakticky nepřetržitě od roku 1963.

 

 

Antonín Končal

Jeho sportovní činnost je neodmyslitelně spojena se sušickým fotbalem i hokejem. Povoláním učitel tělocviku a češtiny, později se stal ředitelem základní školy, zvládal celou řadu funkcí a taktéž se nesmírně zasadil o sportovní rozvoj na Sušicku.

Kariéra Antonína Končala je úzce provázána s Františkem Heidingerem. Oba začínali s fotbalem v Podmoklech, později se přesunuli do Sušice, kde spolu vyjma vojenských let nastupovali prakticky nepřetržitě ve společných týmech. A. Končal byl taktéž u zrodu sušického hokeje, kde nejdřív pomáhal udržovat přírodní kluziště, kam svého času na veřejné bruslení chodilo v Sušici až 500 nadšených sportovců. Poté pomáhal s výstavbou zimního stadionu, se sušickým armádním celkem zažil spousty úspěchů jako hráč i trenér. To vše ve spojení s druhým „sušickým Fergusonem“, tedy Františkem Heidingerem.

 

Za TJ Sušice Volejbal

Vladislav Havránek

V letošním roce oslaví životní jubileum, tento večer mu bylo předáno ocenění za “Za zásluhy o rozvoj volejbalu v Sušici”.

 

 

Za High Point Bike Team

Vladimír Duchoň

Mezi jeho největší životní lásky (kromě rodiny) patří veškerý sport, především cyklistika – ať horská nebo silniční. Je členem High Point Bike Teamu Sušice. Pravidelně se zúčastňuje bikového seriálu “KOLO PRO ŽIVOT”. V loňském roce sbíral pěkná umístění ve velmi silně obsazených závodech a jeho tréninková zarputilost je obdivuhodná a je příkladem o mnoho mladším sportovcům.

 

Za JIKO Čácha

Michal Janeček

Na základní škole hrál fotbal, pak hokej a od roku 1998 jezdí na kole. Ročně najede kolem 12 000 kilometrů. Jeho velkým snem je jet v Austrálii etapový závod Crocodile Trophy a v letošním roce by rád obhájil, nebo zlepšil všechny výsledky!

V loňském roce zvítězil v závodě Král Šumavy na 50 km, společně ve dvojici (Janeček – Suchý) zvítězil v Berounské čtyřiadvacetihodinovce, na Mistrovství světa v maratonu, Kitzalpbike Maraton, dojel na 19. místě, čtyři roky po sobě (2010-2013) je vítězem Svatobor Tour.

 

Za Strongman klub Sušice

Jiří Vytiska

Závodí za Strongman klub Sušice, který založil a jehož základna se stále rozrůstá. Letošní rok byl pro něj velmi úspěšný. Zúčastnil se Českého poháru Strongman, kde cílem bylo vyhrát celý seriál závodů po ČR s velmi silnou (doslova) konkurencí…a to se povedlo! Díky svým výkonům postoupil mezi české profesionály a otevřely se mu dveře do Evropy.

Na Mistrovství ČR amatérů získal stříbro, jen o několik bodů mu unikl bronz na Mistrovství ČR profesionálů. Zkušenosti sbírá na tuzemských ‘open’ podnicích i závodech Evropského poháru s mezinárodní účastí.

 

Za Ski klub Sušice

Josef Kroupa

Dlouholetý člen klubu a Svazu lyžařů, lyžařský instruktor a vedoucí lyžařské školičky pro děti na Modravě.

 

Do sportovní SÍNĚ SLÁVY byl uveden:

Za TJ Sokol Sušice

Zdeněk Zvára

dsc 5343

Dlouholetý pracovník tělovýchovného hnutí v Sušici, rovněž dlouholetý člen výboru TJ a aktivní člen loutkářského odboru TJ Sokol Sušice. Loutkářem je 42 let! Je i nadále nepostradatelným činovníkem a zasloužil se o bohatou kulturní činnost Sokola v našem městě. V letošním roce oslaví 84 let.

 

 

 

dsc 5431

 

Na sportovním plese prostě sport nesmí chybět a tak kromě akrobatického rock’n rolu a ukázek juda měli diváci možnost zhlédnout unikátní vystoupení ženského odboru TJ Sokol – seniorek…. Už při jejich nástupu bouřila Sokolovna aplausem, protože své vystoupení s velkými míči pojala ‘děvčata’ opravdu netradičně – ostatně, foto napoví….

 

Nebyla nouze o dobrou zábavu, vtip a nápad. Tak, jak to má být, když se sejde ‘parta’ (bylo vyprodáno do posledního místa!), která má něco společného. A to rozhodně v sobotní večer návštěvníci Sokolovny měli.

 

        dsc 5243 dsc 5386 dsc 5436  

 

S díky za přípravu, organizaci i program se návštěvníci rozcházeli spokojení k domovům. V ranních hodinách, někteří až za denního světla… Za rok opět na shledanou!

 

Reportáž obrazem ve FOTOGALERII www.isusice.eu

 

-red, foto Vladan STREJC –