Vítězství v krajském kole

Na loňský úspěch – kdy žáci naší školy ZŠ Smetanova vyhráli celostátní soutěž vyhlášenou Českou národní bankou a přijali ocenění od guvernéra ČNB Miroslava Singera – navázali letošní školní rok opět žáci devátého ročníku.

 

Školního kola soutěže Finanční gramotnost vyhlášené Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy se zúčastnili všichni žáci osmého a devátého ročníku naší školy. V základním kole soutěžil každý sám za sebe, do okresního kola již postupovali první tři – jako tým. Kapitánem tohoto týmu se stal Pavel Frček, který dosáhl nejvyššího bodového zisku, členové týmu jsou Tomáš Kouba a Patrik Kašpar. Probojovat se okresním kolem nebylo nijak jednoduché, neboť žáci základních škol soutěží se stejně starými žáky z gymnázií. Našemu týmu se však podařilo porazit jak tým z Gymnázia Vimperk, tak i soupeře z Gymnázia Prachatice, a postoupit tak jako vítězové okresního kola do kola krajského.

Do krajského kola postoupily pouze vítězné týmy z jednotlivých okresů. Soutěž vyžaduje nejenom znalosti z finanční oblasti, ale přesnost, rozhodnost, ale navíc je měřen i čas, za který dané úkoly soutěžící splní.

 

fingram

diplomfingram

 

 

Pavel Frček, Tomáš Kouba a Patrik Kašpar v krajském kole nezaváhali, neudělali ani jedinou chybu. Na všechny
otázky odpověděli přesně, jako jediný tým neztratili ani bod. Díky tomu jednoznačně zvítězili a postoupili tak do celostátního finálového kola soutěže Finanční gramotnost, které se bude konat 1. dubna v Kongresovém centru České národní banky v Praze. Čtrnáct nejlepších týmu z České republiky zde bude bojovat o titul Mistr republiky ve finanční gramotnosti.

Žákům gratuluji k mimořádnému úspěchu a přeju jim úspěch v kole celostátním!

Mgr. Jana Doležalová