Přišel čas úklidu…

Je to otřepané, nicméně, ruku na srdce, stále pravdivé. Jarní úklid prostě je součástí našich domovů, chat, chalup, zahrádek, ale také ulic a chodníků, trávníků, stezek a pěšinek. Sušické lesy a služby s. r. o. , které se starají o čistotu, údržbu a úklid města, na něm právě pracují. Jak jsme informovali včera, například komplexním úklidem, strojním i ručním už prošla cyklostezka, a teď se bude pokračovat v ulicích města. Kolik takový celkový jarní úklid stojí? Jak často se celé město uklízí? Je na to nějaký plán? Na to se ptáme jednatele společnosti SULES, s. r. o. Petra Málka.

sules.jpg

Začněme otázkou, proč už jste nezačali s úklidem dřív? Vždyť už docela dlouho zima (ve smyslu sněhových plískanic, nutnosti posypů a odhrnování sněhu) nehrozí?

Prvního dubna začíná jarní úklid s tím, že se ještě dokončují klasické zimní prořezávky.

Bylo by určitě letos možné vyjet do ulic třeba v únoru, také byl teplý a beze sněhu, ale pořád ještě hrozí, a jak se podle předpovědi potvrzuje, že zima a sníh se vrátí a v takovém případě bychom celý úklid, který vyjde na 300 tisíc, museli opakovat. Nejen že se musí „odstrojit“ a připravit technika, ale celkové náklady, které bychom museli na další úklid vynaložit, by do našeho rozpočtu citelně zasáhly. Podobně jako my, postupuje například i Správa a údržba silnic kraje – do konce března zůstává v pohotovosti jak zimní technika, tak připravené posypy.

 

 

Ale ulice by bylo možné uklízet určitě už dříve. Není možné například ve spolupráci s Úřadem práce zaměstnat některé uchazeče na veřejně prospěšné služby dříve ?

Do budoucna bychom to takto řešit chtěli, dosud ale bylo možné zaměstnávat tyto pracovníky pouze na „jedno období“ .

 

 

K veřejně prospěšným službám se ještě vrátíme. Teď pojďme dokončit ten úklid. Kromě celkového úklidu o kterém jsme už mluvili – jak často a kde pravidelně úklid probíhá dál?

Jednou týdně se uklízí centrum města a nejfrekventovanější místa a ulice. Vycházíme jednak z pohybu lidí a pak i z výsledků studie prašnosti. Denně se ručně uklízí náměstí, nábřeží (až k PDA) a ulice TGM, Havlíčkova a Americké armády. Probíhá i nedělní úklid, čehož si možná někteří obyvatelé všimli – jde o vytipovaná místa, kde se konají akce a kde se v pátek a v sobotu schází víc lidí – okolí PDA, u Sokolovny, na Fufernách. Cyklostezka je a bude pravidelně udržovaná každý pátek.

         scarab03  sules technika1

 

 

V rámci úklidu města, hlavně na jaře, probíhá i zjišťování stavu komunikací a chodníků. Sice zima letos byla mírná, ale i tak jsou na silnicích klasické výtluky. Kdy se pustíte do jejich opravy?

Rádi bychom co nejdříve, tady jsme zase závislí na činnosti obalovny, která dodává materiál – pořídili jsme techniku na asfaltobetonové vysprávky tlakovou metodou (výtluk se vyčistí a vyspraví emulzí asfaltu s drobným štěrkem). Jakkoli motoristé nemají tuhle metodu moc rádi, tak z našeho pohledu je několikanásobně levnější a přitom má prokázanou minimálně stejnou životnost jako klasické vyřezávky. Díky tomu že tuhle techniku vlastníme, můžeme reagovat i na požadavky okolních obcí, které o její využití už projevily zájem.

 

 

Ze silnic zpět na chodníky a trávníky. Kapitola rozpočtu pro SULES počítá se 2 miliony korun na rok. To není mnoho, když vezmu v úvahu částku za jeden jarní úklid. Jak to letos vypadá s veřejně prospěšnými pracemi, které se velkou měrou na čistotě našeho města podílí a kdo je bude financovat?

Na strojní a ruční úklid města máme vyčleněno zhruba 1,5 milionu korun. Druhou největší „úklidovou položkou“ je úklid listí který vyjde zhruba na 450 tisíc, na nedělní úklidy zbývá 50 tisíc. Takže tady opravdu není prostor pro další výrazné náklady.

Veřejně prospěšné práce jsou ve smyslu svého názvu opravdu prospěšné. Víceméně s nimi máme dobré zkušenosti, i když samozřejmě se najdou výjimky.

 

Jak to myslíte?
Teď mám konkrétně na mysli to, že i když Úřad práce doporučí desítky pracovníků, někteří z nich prostě dělat nechtějí a nebudou. Ale na druhu stranu musím poctivě říct, že jsou i takoví, kteří vyloženě o VPS u nás žádají opakovaně.

 

A můžete je opakovaně zaměstnat? Jak je to tedy s náklady na VPS?

Vypadá to, že konečně v letošním roce se nám v tomhle směru trochu uvolní ruce a my budeme moci z těchto zdrojů zaměstnat několik z nich i na druhou část roku. Počítáme zhruba se 20 pracovníky a pokud všechno dobře dopadne, je možné na čtvrtinu z nich získat dotaci na celý rok, takže bychom s vybranými z nich prodloužili smlouvy. To doteď možné nebylo.

Od Úřadu práce bychom letos měli dostat celou částku na pokrytí minimálních mezd (včetně odvodů). Ostatní náklady – administrace, dozor, ochranné a pracovní pomůcky jdou za Sulesem, a to dělá kolem 40-50 tisíc měsíčně.

 

I pro ně máte připravený plán úklidu, nebo reagujete na momentální potřeby?

Obojí – jednak jsou pracovníci VPS rozděleni do skupin, pro ty je připravený plán na sebe navazujících logických okruhů od centra města a v sídlištích a samozřejmě je aktuálně zaměstnáváme tam, kde j to právě potřeba – zametají chodníky, pomáhají při údržbě zeleně ad.

 

 

Bude letos v Sušici fungovat i veřejná služba?

Pokud vím měla by se rozběhnout, tady jde ale o jiný institut služby, pro který nejsou ještě definitivně nastavené podmínky. Primárně jsou pro VS vybíráni dlouhodobě nezaměstnatelní uchazeči, kteří na základě určitého objemu odpracovaných hodin dostávají sociální dávky. Prozatím, dokud nebudou jasně definované podmínky i pro nás jako potenciální zaměstnavatele, to neřešíme.

 

 

Psí výkaly na chodnících a veřejných trávnících, v parcích , na dětských hřištích. Asi je zbytečné ptát se, co si myslíte o chování pejskařů, ale zajímal by mě váš názor na to, jestli by instalace odpadkových košů a sáčků na exkrementy byla účinná?

 

Kdybych měl hodnotit chování pejskařů, kteří dovolují svým drahouškům „zdobit“ naše město, nešlo by to publikovat. O tom, myslím ví své každý, kdo si takový „poklad“ odnesl na botách, případně maminky, které „to“ perou z dětského oblečení. Naše chování vypovídá o naší kulturní úrovni…

Jednak si myslím, že by měl být lepší dozor nad veřejným pořádkem a tvrdší postihy pro neukázněné pejskaře. Určitě jsem si vědom, že pouze instalace košů a sáčků na výkaly nedokáže „vychovat“ naráz všechny pejskaře. Ale jsem pro jejich pořízení alespoň do centra a na inkriminovaná místa – nemyslím si, že by tyto náklady město neuneslo a navíc by měly i preventivně výchovný efekt a skončily by výmluvy, že toto zařízení ve městě chybí. Při důsledné kontrole a pokutování těch, kteří po svých miláčcích neuklízí, by se možná náklady na jejich zakoupení překvapivě rychle vrátily.

 

 

 

S obdobím jarních úklidů se určitě vyskytuje i vyšší poptávka po kontejnerech na různé odpady. SULES s. r. o. tuto a jiné služby nabízí i veřejnosti. O které z nich je největší zájem?

 

Určitě nejpoptávanější je pronájem kontejnerů do 5 tun a jejich doprava. Tuto službu je možné si objednat v rámci celého správního obvodu Sušice, cena se pak odvíjí podle vzdálenosti na kterou kontejner přepravujeme.

V sezóně si nás často objednávají podniky a firmy na údržbu zeleně, jednotlivci při drobných stavebních pracích (vyhrabání a následně vyasfaltování silnice). Občas se vyskytne i poptávka po elektrikářích, instalatérech.

 

 

SULES nejsou jen technické služby, ale i lesy a lesní hospodaření. Kolik plochy lesa a s kolika lidmi obhospodařujete? Jak funguje spolupráce mezi městem a vámi?

 

Fungujeme jako klasická obchodní společnost, obhospodařujeme pro město zhruba 1 200 hektarů lesů. Hospodaření je v režii naší, město od nás pak dostává do rozpočtu peníze za pronájem lesů. Na každou činnost máme s městem uzavřenou smlouvu, kde je specifikován objem prací. Podle schváleného ceníku (schvaluje město), je pak provádíme. Práce „nad rámec možných smluv“ jsou brány jako investiční akce, jsou poptávány veřejně, nicméně Sules se může řízení zúčastnit. Zpětně samozřejmě probíhá kontrola ze strany města ohledně dodržování ceníkových prací, objemu a kvality provedených prací.

 

Odbornou část práce ve středisku lesů zajišťují dva odborní lesní správci, na vlastní lesní práce (těžbu, přibližování i zalesňování) využíváme externích dodavatelů, obecně se od modelu vlastních lesních zaměstnanců, ve společnostech které se zabývají podobně sloučenou činností jako ta naše, upouští. Navíc chybí i technika, kterou si tak malé společnosti prostě nemohou dovolit.

 

Dodržujeme desetiletý plán hospodaření, pochopitelně rovněž schválený. Jsme při jeho dodržování kontrolováni ze strany státních orgánů. Výjimky z něj mohou nastat například při živelních pohromách, ale i pak jsme povinni zažádat o schválení jeho případné změny.

 

 

Děkuji za odpovědi

Andrea Staňková

 

O aktuálním dění  se můžete informovat také na webových nebo facebookových stránkách SULESu

sules.jpg     facebook znacka