Jaro v Luhu, na Sedle a ve Dvorcích

Máte občas pocit, že  špatných zpráv kolem nás je až příliš? Bohužel, někdy takové dny prostě jsou. Tak  pojďme udělat výjimku – dnešek věnujme něčemu příjemnému. Například hádankám o jaru. Víte, jak voní jaro? Jakou má barvu?  Koho probouzí?

 

Pokud si nejste jistí odpovědí, možná vám v tom pomohou  snímky Pavla Jedličky, který se nemohl dočkat až vyrazí s foťákem (a nekonečnou trpělivostí) za těmi opravdu jarními kompozicemi.

Sluníčko a jarní teploty  ho vytáhly za humna i do kopců, kde pořídil parádní úlovky. K fotografiím připsal všem přátelům přírody:

        dsc 1955   dsc 2074

 

Tak že by už nám to konečně začalo? Posledních pár dnů se příroda začala opravdu probouzet a to byl signál pro mnohé z nás, kteří netrpělivě čekali na příchod jara.

 

Nás vylákalo slunce na Sedlo, kde už se slunilo plno turistů, zatímco já jsem pobíhal s foťákem a rušil odpočívající. Tak jsem si vyfotil první slunéčko, mouchu a mravence a radost mi udělalo pozorování Pískorypek, které vnikaly a vyletovaly z chodbiček, které si vyhrabaly v písčité půdě.
 
dsc 1766

Desátého března jsem si prošel Luh a tam už poletoval také letos první žluťásek a pár much, kačeři předváděli svoje barvy a podél cesty byl k vidění podběl, plicník i devětsil.

 
Největší radost mi ale udělal mravenec bojovník, který útočil na moji ruku a dokonale odvedl moji pozornost od ostatních, kteří se mi dostali do kalhot. Pár dnů nato jsem při cestě pod Svatoborem objevil ohořelý pařez, kde jiný druh mravenců budoval mraveniště. Mravenci neustále pobíhali a odštipovali kousky i té ohořelé kůry, byla to úžasná podívaná, jen dost těžká pro zaznamenání, pro ten neustálý pohyb. 
 
 
dsc 1993
 
 
 
O kousek dál jsem narazil na ruměnice pospolné a fascinovala mě důmyslnost jedné z nich, která se pokoušela přemístit suchý plod lípy do výšky a použila k tomu dvě větvičky jako žebříku.
 
 
dsc 2008
 
V Horních Dvorcích jsem se pak pokoušel vyfotit několik krokusů a okolní květeny, ale bylo už dost větrno. Na závěr jsem si ještě vyfotil Babočku bílé C, která poletovala na jívách.
 
Takže přátelé, pokud jste to ještě neudělali, vyndejte své miláčky ze skříně, dobijte baterie a vyražte do terénů, protože jaro už je opravdu tady!
 
dsc 2073
Přeji vám všem krásné a pohodové dny, zdraví a dobré světlo!
 
 
 
{gallery}susice/2014/3_brezen/jaro_p_jedlicka/{/gallery}
 
 
 
***
 

Příjemná a inspirativní pozvánka “do jara”, že?

-red-