Aktualizováno – Sportovní víkend 15.3. – 16.3.

Hokej:

 

VIMPERŠTÍ TŘEŤÁCI NA DOMÁCÍM TURNAJI BRONZOVÍ

V neděli 16. Března 2014 uspořádal HC Vimperk na domácím ledě turnaj přípravek ročníku 2005 a mladší v minihokeji s názvem „O jarní pohár“. Turnaje se zúčastnilo celkem osm týmů a to kromě domácího týmu týmy HC České Budějovice, OLH Spartak Soběslav, KLH Vajgar Jindřichův Hradec, TJ Sušice, HC Meteor Třemošná, HC Rakovník a HC Česká Lípa. Systém turnaje byl zvolen tak, aby byl co nejspravedlivější ke všem účastníkům a proto se hrálo každý s každým 2×12 minut. O vítězi turnaje tedy rozhodoval největší počet získaných bodů ze všech sedmi utkání. Turnaj začínal velmi brzy ráno a to v osm hodin prvními dvěma zápasy a byl ukončen v půl páté odpoledne.

 

A jak se dařilo domácímu týmu?

Vimperští vstoupili do turnaje hned v osm ráno a jejich prvním soupeřem byl tým ze Soběslavi. A hned od prvního zápasu nenechali vimperští hráči nikoho na pochybách, že si chtějí domácí turnaj užít a předvést co nejlepší výkon. V prvním zápase tým ze Soběslavi jasně přehráli a po dvou brankách Willmanna a Stöhra a jedné brance Peka zvítězili 5:1 a zvládli tak úspěšně vstup do turnaje.

 

Ve druhém zápase se vimperský tým střetl se svými kamarády ze sousední Sušice, která po celou sezónu hrála s vimperskými mistrovské zápasy pod hlavičkou Vimperka. A Sušice zpočátku zápasu velmi vzdorovala vimperským nájezdům a domácím se ne a ne překonat sušického gólmana Ondru Koryťáka. Ale jejich trpělivost nakonec přinesla ovoce, když se opět dvakrát trefil Martin Willmann, střelecky se probudil i Honza Paletář, který také vstřelil dvě branky a po jedné přidal po nemoci se vracející Honza Štěpánek a když výborně chytající brankář vimperského týmu Šimon Kurz opět lovil puk ze své sítě pouze jednou, připsal si domácí celek další vítězství v poměru 5:1.

 

Ve třetím zápase nedokázal domácí experes zastavit ani tým z Rakovníka, který dokázal domácímu celku vzdorovat pouhé 4 minuty, než domácí tým spustil svou kanonádu. Tento zápas střelecky vyšel Honzovi Štěpánkovi, který nasázel čtyři branky, po dvou opět přidal Martin Willmann a Honza Pek a jednou skóroval Honza Paletář. Rakovníku se podařilo překonat Šimona Kurze opět jenom jednou a tak Vimperk vyhrál vysoko 9:1.

 

Ve čtvrtém zápase se proti vimperským postavil tým HC Meteoru Třemošné, který byl sestaven výhradně z hráčů ročníku 2006 a hrou, kterou předváděl na turnaji si vysloužil velký respekt ze strany ostatních týmů. I v tomto zápase měli vimperští převahu, kterou dokázali brankově zúročit, kdy za domácí tým skórovali dvakrát Martin Willmann, který si zatím držel svůj standart, dvě branky na zápas a když se k němu přidali po jedné brance Honza Štěpánek, Honza Paletář a poprvé se také střelecky prosadila Beáta Narovcová a Roman Blažíček, slavil vimperský tým další, již čtvrté vítězství.

 

Ale ty nejtěžší zápasy vimperské teprve čekaly. A hned ten pátý zápas byl asi i nejtěžší a to proti týmu z Jindřichova Hradce, kterému měl vimperský tým co vracet z posledního mistrovského zápasu, který Vimperk prohrál velmi vysoko. A i na tomto turnaji byl zápas velmi vyrovnaný, plný osobních soubojů, rychlého bruslení a pěkných akcí. Bohužel hráčům z Jindřichova Hradce vyšel vstup do utkání a brzy vstřelil vedoucí branku, na kterou však domácí dokázali odpovědět brankou Honzy Štěpánka. Hráči Jindřichova Hradce však opět šli do vedení, ale velmi agilní Honza Štěpánek dokázal opět srovnat. Před koncem první třetiny však soupeř opět šel do vedení. A když jindřichohradečtí začátkem druhé třetiny vstřelili čtvrtou branku bylo zle. Honza Štěpánek sice dvě minuty před koncem zápasu dokonal svůj hattrick a snížil na 3:4, ale domácímu týmu se již nepodařilo, ač se velmi snažil, dovést zápas alespoň do remízového stavu a tak se musel poprvé na turnaji sklonit před výkonem svého soupeře, který ovšem nebyl lepší než oni. Domácí tým po tomto utkání jenom litoval neproměněných šancích, které si během zápasu vytvořil.

 

V předposledním zápase se proti Vimperku postavil tým z Českých Budějovic a pro vimperské bylo před tímto zápase jasné, že pokud by chtěli bojovat o medaile, musí bezpodmínečně tento zápas dotáhnout do vítězného konce, tak byl turnaj vyrovnaný, vždyť vimperští do této chvíle měli na kontě čtyři výhry a jednu prohru a ještě nemuseli skončit na medailových místech. Ovšem začátek zápasu domácím velmi nevyšel, hráči ještě nedokázali vstřebat porážku s Hradcem a než se nadáli, tak ve třetí minutě prohrávali 0:2. Vimperští si však byli vědomi o co hrají a pomalu se začali zvedat a začali i střílet branky a do desáté minuty se jim podařilo srovnat krok se soupeřem na 4:4. V závěru první třetiny strhl vedení na domácí stranu Honza Štěpánek a první třetina skončila v poměru 5:4 pro domácí tým. Ve druhé třetině si domácí již vedení pohlídali a ještě přidali dalších pět branek a když hráči Českých Budějovic překonali Šimona Kurze ve vimperské brance již pouze třikrát, vyhrál Vimperk v poměru 10:7 a vimperští si tímto vítězství zajistili minimálně bronzové medaile.

 

Před posledním zápasem bylo jasno. Pokud Vimperk zvítězí, obsadí konečné druhé místo, pokud remízuje nebo prohraje, bude třetí. Soupeři Vimperka, týmu z České Lípy stačila remíza k místu prvnímu. A tento zápas byl zřejmě asi nejhezčím zápasem z celého turnaje jak hrou, tak celkovou atmosférou. Vimperským se povedl neuvěřitelný vstup do zápasu. Nejprve se blýskl svým zákrokem Šimon Kurz, který bravurně hned v úvodu zlikvidoval svou lapačkou šanci protihráče, když vyšvihl skvělý „semafor“. To jakoby nakoplo jeho spoluhráče a začal hotový kolotoč, který předvedli vimperští před brankou soupeře. Svůj tlak dokázali vimperští zúročit i brankově a první třetinu vyhrál domácí tým 4:0, když se dvakrát trefil Honza Štěpánek a po jedné brance přidal Martin Willmann a Beáta Narovcová. O přestávce museli vimperští trenéři krotit eufórii v řadách hráčů s tím, že je ještě před nimi druhá třetina a nic není vyhráno, že se hraje do poslední vteřiny. Bohužel, soupeř právě dokázal ve druhé třetině to, že i za stavu 0:4 je potřeba bojovat a tentokrát vyšel vstup do druhé třetiny jim. Vimperští z posledních svých sil odolávali nájezdům panterům z České Lípy, ale vzhledem ke své únavě se začaly kopit chybičky, které velmi zkušený soupeř dokázal potrestat. Nakonec i hráčům z České Lípy se podařilo ve druhé třetině vstřelit čtyři branky a tak poslední zápas skončil nerozhodným výsledkem 4:4. Hráči České Lípy se radovali z prvenství na turnaji a domácí hráči byli smutní, že nevybojovali druhé místo, které bylo velmi blízko. Ale později si uvědomili, že i třetí místo je velmi výborný výsledek v takové konkurenci, která ve Vimperku byla!

 

První místo na turnaji tedy obsadil tým z České Lípy, druhý skončil tým z Jindřichova Hradce a na bronzovém stupínku skončil domácí tým HC Vimperk. Nepopulární „brambory“ pak získal tým ze Soběslavi a na velmi krásném 5. místě skončil tým Meteoru Třemošné. Na šestém místě pak skončil tým z Českých Budějovic, sedmý byl tým Rakovníku a osmé místo obsadil tým Sušice. Nejlepším střelce turnaje se stal s počtem 17 branek hráč České Lípy Roman Janata, nejlepším gólmanem byl vybrán brankář Meteoru Třemošná Adam Ebenstrait a nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen vimperský Martin Willmann.

 

Poděkování organizátorů turnaje patří všem rodičům HC Vimperk, kteří se podíleli na organizaci a pomoci turnaje a za vytvoření skvělé atmosféry, dále rozhodčím a to pánům Habartovi, Havelkovi a Pešlovi st. za bezproblémové pískání a také panu Martinu Ženíškovi za obsluhu časomíry a vedení průběžných výsledků.

 

HODNOCENÍ TURNAJE TRENÉREM M. WILLMANNEM

Myslím si, že náš turnaj se povedl a když jsem slyšel jenom kladné ohlasy ze strany účastníků turnaje, tak jsem velmi spokojený. Vše klapalo jak mělo, nebyly žádné zbytečné prostoje a byl vidět velmi kvalitní hokej. A co se týká našeho týmu, mám jenom slova chvály. Právě končící sezóna byla dlouhá a náročná, vždyť někteří naši hráči měli do neděle odehráno již přes 50 zápasů. Odehráli jsme spousty kvalitních zápasů, ale tento turnaj byl vrchol pro všechny naše hráče. Od gólmana počínaje po posledního hráče všichni dřely do posledních sil a všichni jako tým si šli za svým úspěchem. Během turnaje jsme měli pouze dvě slabé chvilky a to při prohře s Hradcem a při remíze s Českou Lípou, kde jsme měli vyhrát, ale turnaj byl velmi náročný na fyzické i psychické síly a ty nám v tu nejdůležitější chvíli chyběly. Ale i přesto jsem na svůj tým náležitě hrdý za to, co na domácím ledě předvedl, každý z nich by si zasloužil cenu pro nejlepšího hráče či gólmana. A svým výkonem udělali za velmi úspěšnou sezónou krásnou tečku. Mé poděkování patří mým trenérským kolegům Tomáši Eignerovi a Petru Kurzovi, kteří se se mnou těmto „malým velkým hokejistům“ ve svém volném čase věnují a samozřejmě poděkování patří také rodičům našich svěřenců, bez kterých by to nešlo a ikdyž to sem tam zaskřípe, tak tvoří výbornou partu, ve které já osobně strašně rád jsem. Takže ještě jednou všem děkuji!

 

{gallery}vimperk/2014/brezen/hokej_turnaj_3_trida/{/gallery}

 

 

Dorost – kvalifikace:


Po dlouhé době se ve Vimperku bude hrát kvalifikační utkání. Zasloužili se o to dorostenci, kteří změří síly s týmem Mariánských Lázní. Hraje se jednokolově systémem doma-venku. Za výhru jsou tři body, v případě nerozhodného výsledku ihned následují samostatné nájezdy. Mužstvo, které získá v těchto dvou utkáních více bodů je vítězem kvalifikace o Ligu staršího dorostu v sezóně 2014-2015.

 

14.3.2014 HC VIMPERK-HC TACHOV-MARIÁNSKÉ LÁZNĚ 4 : 5 po SN (4:0,0:2,0:2)

 

Branky: Hlavica,Kraml,Ptášnik,Skalický

 

Přihrávky: Klíma,Ptášnik

 

Vyloučení: 4:4, využití 1:0, oslabení 0:1

 

Sestava:Skolek,ChodoraMyslík,Herz,Žampach,Marek,Buček,Hlavica,Král,Klíma,Skalický,Fiedler,Kraml,Ptášnik,Pek

Chval,Horák

 

V prvním utkání kvalifikace o dorosteneckou ligu nastoupili vimperští hokejisté v pátek v podvečer proti silnému týmu z Mariánských Lázní. Bylo to utkání, o kterém se bude asi mluvit ještě hodně dlouho. Domácí se vůbec poprvé v sezóně sešli kompletní před skvělou diváckou návštěvou, kterou na zápase mládežnického mužstva nepamatuji. Hosté, pro které je postup do ligové soutěže prioritou celé sezóny, nepřijeli do Vimperka pro nic jiného než pro vítězství a jejich kvalitu si byli domácí dobře vědomi. Byli to však domácí, kteří vstoupili do utkání lépe a již ve druhé minutě šli do vedení zásluhou Jáchyma Ptášnika. Ve třetí minutě měl další šanci domácí Hlavica, ale skóre se měnilo až v minutě šesté, když se před hostujícím brankářem nejlépe zorientoval Roman Kraml a po přihrávce Ptášnika přidává druhou branku. Zaskočení hosté si již v šesté minutě berou oddechový čas, alezestrany domácích to v první třetině ještě nebylo vše. Ve dvanácté minutě je to pro domácí ještě veseleji, když třetí branku přesnou střelou mezi kruhy přidává Roman Hlavica. Výbornou první třetinu podtrhuje čtvrtou brankou Tomáš Skalický po přesné Klímově přihrávce, když domácí využívají přesilovou hru a zoufalí hosté střídají brankáře. Do té doby mnozí vimperský tým po výborném výkonu skoro nepoznávají. Nikdo na vimperském stadionu v tu dobu ještě netušil, že ze strany domácího týmu to bylo v pátek vše a hned úvod druhé třetiny naznačil, že se bude hrát podle jiných not. Domácí jakoby se zalekli snadného vedení a od prvních minut prostřední části se na jejich hokejky začala vkrádat nervozita a zbytečné chyby. Hráči si přestali plnit obranné úkoly dané v kabině a ve dvacáté třetí minutě dokonce ve vlastním oslabení inkasují poprvé zásluhou Petrů. Hostujícímu mužstvu vstřelenou brankou narostla křídla a v třicáté páté minutě je to již pouze o dvě branky. Střídajícího hostujícího brankáře domácí ve druhé třetině skoro neohrozili a za zmínku stojí jen dvě dobré šance domácího Fiedlera. Ve třetí třetině už domácím odchází i fyzické síly, při jednom tréninku některých hráčů v týdnu, se není ani co divit. Hned po čtyřiceti minutách třetího dějství hosté po chybě domácích ve svém obranném pásmu snižují na rozdíl jediné branky Studničkou. V padesáté první minutě přichází vyrovnání z hokejky hostujícího Rotha. V tu chvíli to se zlomenými domácími vypadalo hodně špatně a vůbec nepřipomínali sebevědomí tým z první třetiny. Zatímco hostující brankář toho moc řešit nemusel, hlavně zásluhou domácího brankáře.

Utkání končí remízovým stavem když domácí dokáží v závěru zápasu ubránit dvě přesilové hry soupeře. Utkání tak musely rozhodnout samostatné nájezdy, což je vždy velká loterie. Šťatnější v tomto směru byli hosté, kteří se prosadili dvakrát, zatímco u domácích byl úspěšný pouze Roman Hlavica. Hosté se radují, domácí po výborné první třetině na vítězství bohužel nedosáhli. Ještě však oba soupeře čeká nedělní utkání a já bych na jejich místě s těmi oslavami ještě počkal. Vyborní domácí fanoušci odcházejí zklamáni a celý vimperský tým hodně mrzí, že se za jejich skvělou podporu nedokázali odvděčit vítězstvím. Proto pozápasové reakce některých fanoušků zamrzí, ale to ke sportu patří a domácí tým k tomu v pátek svým výkonem ve druhé a třetí třetině hodně napomohl. Já musím mužstvo vimperských dorostenců jen ocenit, vždyť před takovou návštěvou a atmosférou na domácím ledě nikdy nehráli a ne vždy vše vyjde jak by si přáli. Již postup do této fáze dorostenecké soutěže tu mnoho let nebyl a vimperskému hokeji ze srdce přeji ať se na podobný zápas nemusí čekat další desetiletí.

 

{gallery}vimperk/2014/brezen/hokej_dorost_vimperk_m_lazne/{/gallery}

 

 

Fotbal:

 

Přípravné utkání muži A
 

Katovice – Šumavan Vimperk 8:3 (5:0)

branky: Čejka 2, Pankratz

sestava: Formánek – Prochaska, Kurz, Sýs, Blahout – Klimek, Vondrášek, Šíp Michal, Málek, Čejka-Císař

střídali: Pankratz, Čech

chyběli: Pospíchal, Martin Šíp, Psutka, Hrubý, Wagner

trenér: ing. Vlastimil Červený
vedoucí týmu: Milan Kavan

 

Ze strany Vimperka velmi nepovedené utkání co se týká obdržených gólů. Soupeř přehrával Šumavan hlavně díky rychlému přechodu do útoku, na to hráči Vimperka nedokázali reagovat. Jinak hra našich hráčů nebyla špatná, hráči dobře kombinovali a vytvořili si tak i několik gólových příležitostí, bohužel z nich skončili v síti soupeře jen tři, i proto vypadá výsledek tak divoce. V poslední minutě proměnili hráči Katovic penaltu.

 

Bylo to poslední přípravné utkání Šumavanu před ostrým startem 1.A třídy sk. B, kdy zajíždí naši fotbalisté v sobotu 29.3.2014 na hřiště Borovan, výkop je v 15:00 hod.

Přejeme hodně úspěchů v jarní části sezóny!!!

 

 

HALOVÝ TURNAJ ve Vimperku pro ročníky 2007 a ml. (U7) sobota 15.3.2014

 

 

V sobotu 15. března uspořádal TJ Šumavan Vimperk – oddíl kopané – v tělocvičně II. ZŠ Smetanova

poslední halový turnaj před jarní sezónou a to pro kategorii U7. Pozvání přilaly týmy SK Dynamo

České Budějovice, FK Slavoj Český Krumlov, FK Tatran Prachatice, TJ Blatná, TJ Šumavan Vimperk

ročníky 2007 a benjamínci Šumavanu ročníky 2008-2009, kteří hlavně sbírali cenné zkušenosti

proti starším soupeřům. Hrálo se systémem každý s každým po dvaceti minutách.

 

 

 

výsledky TJ Šumavan Vimperk U7

 

– TJ Šumavan Vimperk U6-U5 3:1 (branky Sedláček 2, Matheisl)

– SK Dynamo České Budějovice 0:5

– FK Slavoj Český Krumlov 6:1 (Sedláček 4, Hovorka, Markovec)

– FK Tatran Prachatice 7:3 (Sedláček 4, Matheisl 2, Krejsa)

– TJ Blatná 7:1 (Sedláček 4, Matheisl 2, Krejsa)

 

sestava: 2007-Pixa, Markovec, Drabeš, Sedláček, Matheisl, Krejsa, Hovorka, Procházka, Kunc

 

trenéři: Jiří Pixa, Milan Sedláček

 

 

výsledky TJ Šumavan Vimperk U6-U5

 

– TJ Šumavan Vimperk U7 1:3 (branka Krejčí)

– TJ Blatná 3:1 (Vondrášek 2, Havlan)

– FK Tatran Prachatice 2:7 (Havlan 2)

– FK Slavoj Český Krumlov 4:5 (Uhlík D. 2, Havlan 2)

– SK Dynamo České Budějovice 0:9

 

sestava: 2008-Kryštof, Krejčí, Karvan, Vondrášek, Havlan, 2009-Košnař, Uhlík

 

trenér: Petr Vondrášek

 

 

konečná pořadí

1. SK Dynamo České Budějovice U7

2. TJ Šumavan Vimperk U7

3. FK Tatran Prachatice U7

4. FK Slavoj Český Krumlov U7

5. TJ Šumavan Vimperk U6-U5

6. TJ Blatná U7

 

nejlepší jednotlivci

 

střelec – ADAM SEDLÁČEK – TJ Šumavan Vimperk U7

hráč – LUBOŠ PECKA – SK Dynamo České Budějovice U7

brankář – RADEK NOŽKA – FK Tatran Prachatice U7

 

 

“Tento turnaj byl posledním před startem jarní sezóny. Celkem jsme takových mládežnických turnajů uspořádali od ledna 2014 devět a to pro kategorie U5-U14, kdy se zde potkalo celkem 46 týmů z celého jihočeského kraje.Osobně jsem velice rád, že se nám díky trenérům Košnařovi a Vondráškovi podařilo rozjet na kvalitní úrovni kategorii U6-U5.”

 

 

Jaroslav Uhlík

předseda TJ Šumavan Vimperk – oddíl kopané

 

 {gallery}vimperk/2014/brezen/fotbal_turnaj_hala_vimperk_2007/{/gallery}

 

text a foto: Zdeněk Formánek