Mrazová kotlina Pohoří

Kontrolní otázka hned na úvod. Kde leží Pohoří na Šumavě? Osada má poněkud zavádějící název, nenajdete jí na Šumavě, ale v Novohradských horách. Vznikla v roce 1758 na česko – rakouské hranici v nadmořské výšce 919 metrů n.m. Koncem 19. století zde žilo přes 1300 obyvatel, z toho téměř 1100 Němců. Do roku 1923 měla osada různé názvy, ve zmíněném roce dostala úřední název Pohoří na Šumavě, který místu zůstal dodnes. Pravdou ale je, že zdejší krajina vypadá jako šumavská.

 

Díky blízkosti státní hranice a vzniku hraničního pásma byla obec po 2. světové válce vysídlena a většina stavení zbořena. Zachoval se ale kostel, který chátral a v roce 1999, těsně před rekonstrukcí, se střecha kostela propadla. V současné době má Pohoří dva stálé obyvatele.

 

 

Tuto velmi zajímavou lokalitu jsme navštívili v sobotu 22. března, kdy vyvrcholil příliv velmi teplého vzduchu a teploty i zde překračovaly 16°C:

 

{gallery}pocasi/2014/03/03_22_pohori{/gallery}

 

Lokalita Pohoří na Šumavě patří mezi mrazové kotliny. Rozsáhlé planiny s mírným sklonem, kterými protéká Pohořský potok, navíc vysoká nadmořská výška, to je ideální kombinace pro vznik nízkých teplot nejen v zimních měsících, ale prakticky po celý rok. Tato lokalita je však zajímavá nejen teplotami, ale také výraznými srážkovými úhrny, které přesahují průměrně přes 1000 mm za rok. Způsobuje to orografie terénu, Pohoří leží nedaleko hraničního hřebenu, na okraji jihozápadního návětří, srážky zde jsou tak při přechodu srážkových pásem velmi výrazné. Automatický srážkoměr ČHMÚ je umístěn v sousední obci Pohorská Ves, pod kterou Pohoří na Šumavě spadá. Přímo na okraji osady Pohoří je umístěn totalizator ČHMÚ.

 

Od podzimu je v této lokalitě monitorována i teplota vzduchu, která klesala tuto zimu na jedny z nejnižších hodnot z celé republiky.

 

Odkaz na mapu: ZDE

 

(ir)