K příspěvku Mgr. Dvořáka – park nad pekárnou

Ke včerejšímu příspěvku Mgr. Pavla Dvořáka ohledně řešení dopravní situace  v lokalitě  parku nad pekárnou  se vyjadřuje starosta Vimperku Ing. Bohumil Petrášek:

 

“Na jednání zastupitelstva města dne 24. 3. 2014 se Mgr. Dvořák ptal na podobné otázky jaké jsou i v jeho příspěvku. Na jeho dotazy jsem mu odpověděl (viz zvukový záznam z jednání ZM, který bude zveřejněn na stránkách města). Mgr. Dvořák předložil i návrh usnesení, který však stáhl a nehlasovalo se o něm. Proč jsme si tedy na jednání zastupitelstva celou situaci nevysvětlili a zastupitelům nebylo předloženo k hlasování usnesení připravené Mgr. Dvořákem?

 

Pro informaci ze zápisu z jedná ZM:
Návrh Dvořáka

Zastupitelstvo města rozhodlo zadat zpracování studie územního rozvoje horní části sídliště (ul. Mírová a přilehlé pozemky včetně parc. č. 1883/2, 1884/2, 1884/10 v k.ú. Vimperk) z důvodu záměrů stavebních prací (Park nad pekárnou) a přístupu na pozemky určené územním plánem jako smíšená zóna. Do doby pořízení a schválení studie pozastavuje ZM platnost usnesení RM č. 279 ze dne 17.03.2014.

Předkladatel návrh stáhl. Nehlasovalo se.

 

Bylo přítomno 15 ze 17 zastupitelů a výsledek hlasování (jakýkoliv) by byl vypovídající. Nemuseli bychom si dopisovat přes media – nebo je to účel?

 

Pokusím se tedy osvětlit tuto problematiku.

V 90. letech, kdy byla postavena pekárna, byl omezen přístup k pozemkům v lokalitě za touto stavbou. Pan Matoušek, který zde vlastní pozemky, po celá léta jednal s městem o jejich zpřístupnění. Původní úvaha byla o komunikaci z ulice Pod pekárnou, která se zdála být schůdná a vhodným řešením. Bohužel, na základě vypracované projektové dokumentace a geodetického zaměření se prokázalo, že podélný sklon komunikace nevyhovuje platným normám a podle sdělení odboru dopravy a silničního hospodářství MěÚ Vimperk není možné v této lokalitě komunikaci povolit pro nevyhovující spádové poměry.

 

V loňském roce se podařilo městu dohodnout s manželi Fuchsovými koupi pozemku nad Mírovou ulicí mezi paneláky a pekárnou. Podmínkou ale je, že i v případě stavební činnosti v této oblasti bude zachováno hřiště. Podle výsledků zaměření území vyšlo, že je zde možno realizovat komunikaci, která zpřístupní v minulosti „odříznuté“ pozemky. Samozřejmě, že se jedná o komunikaci, která bude splňovat všechny parametry směrové, spádové i požadované rozměry včetně chodníku. Realizace této komunikace je v rukou vlastníků pozemků, které by měla zpřístupnit. Jen na nich záleží, kdy si komunikace postaví. Město v dohledné době v této lokalitě nepředpokládá výstavbu.

 


OS Stanislavy Chumanové přišlo na základě požadavku občanů, hlavně maminek malých dětí a seniorů, po zprovoznění sportovního hřiště ve Sklářské ulici, s návrhem vybudovat odpočinkový park v Mírové ulici mezi pekárnou a paneláky u sportovního hřiště. Nechalo zpracovat jednoduchý návrh, jak by mohl park vypadat, a svolalo schůzku s občany z této lokality. Na jednání byli občané seznámeni s návrhem řešení parku, včetně toho, že v budoucnu povede cesta na pozemky za touto lokalitou mezi hřištěm a panelákem. Zpočátku byly proti komunikaci výhrady, ale na konci jednání vyslovili přítomní s návrhem souhlas. Na základě jejich připomínek byl projektantem návrh upraven do konečné podoby, která byla opět na místě projednávána. Navržené řešení umožní využití pro všechny věkové kategorie.


Park se vyhýbá prostoru pro budování budoucí komunikace. Vybudování parku neohrozí do budoucna žádný rozvoj této lokality ani neomezí práva vlastníků pozemků, jak se obává Mgr. Dvořák. Naopak vytvoří pro její obyvatele příjemné prostředí pro trávení volného času.


„Jen tak mimochodem“pro každou žádost o dotaci je potřeba předložit projekt a případně i stavební povolení a také se zavázat ke spolufinancování. Město pro tuto lokalitu projekt zpracovaný nemá.
Vše co se týká administrace i vlastní realizace parku zajišťuje OS Stanislavy Chumanové. Buďme rádi, že ještě mezi námi žijí lidé, kteří dokáží s nadšením pracovat a ne jenom ti, kteří hledají problémy i tam kde nejsou.”