Nemocnice zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu

Případ z roku 2008, kdy v sušické nemocnici zemřel 74letý pacient, který den před tím absolvoval chirurgický zákrok, bude mít patrně ještě další dějství.

Okresní soud v Klatovech má za prokázané pochybení nemocnice jak ze strany postupu operatéra tak i následné pooperační péče a vyměřil sušické nemocnici trest – zaplatit pozůstalým téměř tři čtvrtě milionu korun jako odškodné.

 

 

Případem se zabývala Policie ČR, která jej odložila:

„V měsíci prosinci 2008 byl ve zdravotnickém zařízení na Klatovsku operován 74letý muž, který následně zemřel. Policie prověřovala okolnosti údajného zanedbání péče po operaci. Ve věci nešlo o podezření z trestného činu a případ byl odložen, protože nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly, že došlo k pochybení určité osoby,“ potvrdila tisková mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová pět let starý případ.

 

 

vladimir sloup
Ing. Vladimír Sloup, současný ředitel sušické nemocnice, který nastoupil do funkce letos v lednu, je s případem obeznámen a uvedl k němu:

 

V rámci rozhodování o míře zavinění jsem se zúčastnil soudního procesu, na němž padl uvedený závěr. Mé očekávání, coby manažera, bylo, že se dozvím na základě relevantních informací, kde došlo k pochybení, čím bylo způsobeno, kdo za to vlastně mohl, zda šlo o souhru náhod, nebo jestli bylo možné na situaci adekvátně reagovat atd.

To by pro mne byly informace, se kterými mohu dále pracovat, které se dají použít, aby v případě, že by taková možnost byla, se do budoucna podobným nešťastným událostem zabránilo.

 

Akceptoval bych rozhodnutí soudu podložené průkaznými argumenty, které jsem ale postrádal. Po odchodu od soudu jsem naopak zjistil, že namísto uzavření několika otázek, se jich po vystoupení znalce objevilo mnohem více, a žádná z nich nebyla u soudu zodpovězena. Očekával jsem i určitou míru nejistoty, i vzhledem k tomu, že není zcela běžné, aby se znalec opakovaně předvolával před okresní i krajský soud, takže bylo zřejmé, že případ není naprosto jasný.

 

Bohužel musím konstatovat, že vyjádření znalce nevneslo ani z mého pohledu do případu jasněji – jeho vyjádření ve velmi obecné rovině nepotvrdilo ani nevyvrátilo vinu a její míru ze strany personálu sušické nemocnice. Na základě takovýchto informací se manažerské zásahy, které by řešily konkrétní situaci, provádějí velmi těžko.

 

Vše nyní, spolu s ostatními členy vedení nemocnice, důkladně probíráme i s ohledem na to, kde ještě lze přesněji vykazovat provedené úkony ze strany lékařského i zdravotnického personálu, aby nevznikaly nejasnosti, které jsou z mého pohledu hlavní příčinou soudního sporu.

 

Také bych rád upozornil, že nemocnice v loňském roce prošla akreditací, která klade velký důraz právě na dokumentování všech lékařských i ošetřovatelských úkonů, aby k podobným situacím nedocházelo. A i v naší nemocnici tím došlo ke kvalitativnímu skoku směrem dopředu ve vykazování péče, předávání informací uvnitř nemocnice i vlastních úkonech.

 

Nemocnice je samozřejmě připravena respektovat rozhodnutí soudu, hned jak obdrží rozsudek, který bohužel doputoval dříve k médiím než k zúčastněným. Po seznámení se s ním a poradě s právníkem nemocnice a právníkem pojišťovny se následně rozhodneme pro případné dovolání se k Nejvyššímu soudu.“

 

 

 

V případě uplatnění dovolání se, zůstává až do ukončení dovolacího řízení, rozhodnutí předchozí soudní instance pravomocné, dovolací soud ale může odložit jeho vykonatelnost, v civilních procesech výjimečně i právní moc.

-red-