“Konejte podle smlouvy”, vyzval radu Mgr. Dvořák

“Čiňte konkrétní kroky, které vyplývají z nájemní smlouvy,” vyzval radu města na včerejším více než pětihodinovém jednání zastupitelstva  Mgr. Pavel Dvořák, když v diskusi znovu otevřel  projednávání černé stavby Jiřího Pobla na Homolce.

dvorak zm

Otázka  výstavby domů a betonového plotu na pronajatých pozemcích města se projednává již několikáté zastupitelstvo. Důrazná debata kolem pravomocí státní správy a samosprávy v této věci, doba, po kterou se černé stavby řeší a návrh dalšího postupu ze strany města, byla otevřena návrhem usnesení ze strany Mgr. Dvořáka:

 

Zastupitelstvo města ukládá radě města učinit neprodleně kroky vyplývající ze zásadního porušování nájemní smlouvy, uzavřené  mezi městem Vimperk a panem J. Poblem ze dne 28. 3. 2011, včetně možného odstoupení od smlouvy podle odstavců 3, 4,  a 5 nájemní smlouvy.”

 

V těchto odstavcích jsou  upraveny podmínky užívání předmětu nájmu, tedy dotčených pozemkových parcel. Říká se v nich mimo jiné, že jakékoli stavební úpravy smí nájemce provádět jen na základě souhlasu stavebního úřadu a v případě porušení tohoto ustanovení může pronajímatel odstoupit od smlouvy. To by reálně znamenalo odstranění staveb a navrácení pozemků městu. Mgr. Dvořák dále  znovu poukázal na to, že   další možností jak sankcionovat  stavebníka ze strany města je 100% zvýšení nájemného za  nesplnění některého z termínů ve  smlouvě stanovených (do 12  měsíců od podpisu smlouvy získá nájemce stavební povolení, smluva byla podepsána 28. 3. 2011)

 

“Jsou porušovány všechny normy, podle kterých by se mělo jednat a ve smlouvě jsou možnosti, podle kterých by rada měla neprodleně jednat tak, aby dala  veřejnosti jasný signál o tom, že  takhle se to ve Vimperku dělat nemá a nebude,” řekl Pavel Dvořák.

 

Odmítnutí nařčení z nečinnosti zaznělo souhlasně ze strany  samosprávy i státní správy. Problematika černých staveb je  intenzivně řešena  na jednáních rady města i na samostatných jednáních se stavebníkem.

 

“Jednání rady města jsou ale neveřejná, já navrhuji otevřené jednání, projednání na zastupitelstvu města,” doplnil Dvořák. Od května loňského roku, kdy byl problém černých staveb otevřen, podle jeho slov radnice neudělala žádná konkrétní opatření k nápravě.

 

Zastupitelstvo, jako vrcholný orgán obce, má, podle slov právníka města, právo rozhodnout ad hoc (v jednotlivém konkrétním případě) ve věci vyhrazené radě. Může proklamativně pověřit radu města ke konkrétnímu jednání, ustanovením v usnesení z jednání zastupitelstva.

 

“Podle pana Dvořáka rozhodne rada vždycky špatně, ať rozhodne jak chce. Co tedy konkrétně Mgr. Dvořák požaduje?,” ptala se radní Věra Vávrová. “Pak tedy ať navrhne  naprosto konkrétní ukládácí usnesení pro radu města, o kterém budeme hlasovat, nebo ať tu zodpovědnost převezme zastupitelstvo, každý jeden zastupitel. Každý může mít na věc jiný názor, tak ať každý zastupitel  veřejně vyjádří  svůj názor ke konkrétnímu návrhu a sám za sebe zodpovědně hlasuje,” doplnila.

 

“Já vás, radu, vyzývám, abyste neprodleně učinili kroky podle nájemní smlouvy, kterou jste uzavřeli s tímto stavebníkem. Nic jiného nechci, je to naprosto konkrétní věc. Vy jste je neudělali. Už v květnu loňského roku jste dostali informaci o špatném postupu v této věci a nestalo se nic,” oponoval  Mgr. Dvořák.

 

vedeni zm
“Samospráva pronajala pozemky za účelem výstavby dvou rodinných domů. Námitky, které byly vzneseny ze strany účastníků řízení byly  učiněny vůči vzhledu plotu a  příjezdové cestě. Nebyly vzneseny žádné námitky na výstavbu rodinných domů. Uvažujme o tom, co bude následovat, pokud bychom přijali usnesení o ukončení nájemní smlouvy. Co bude dál?”zeptala se místostarostka Ing. Martanová. “Budeme chtít, aby nám vrátil pozemky, odstranil stavby, zboural domy a plot? Pak musíme počítat se zodpovědností  za to, že stavebníkovi “zmaříme” jeho záměr. Skončilo by to pravděpodobně u soudu. Zastupitelstvo by pak muselo zrušit i smlouvu o smlouvě budoucí kupní z března 2011. Je otázkou, co nám vadí? To co vnímám, a to co říkám s vlastní odpovědností je to, že nám všem vadí, jakým způsobem pan Pobl staví na pozemku a jakým způsobem ke  stabě přistoupil. To je věcí  v řešení státní správy. Z hlediska nájemní smlouvy je možné mu smouvu vypovědět a je možné mu navýšit o 100 % nájem, a to, podle občanského zákoníku, i za dva roky zpět. Já bych chtěla teď a tady vědět názor zastupitelů  – skutečně nám jde o to, abychom panu Poblovi vypověděli smlouvu, on odstranil domy, odešel z města, vrátil pozemky v původním stavu a my s nimi už nebudeme dál nakládat? “

 

Černé stavby a postup ve věci jejich řešení a nastavení  možných sankcí se na městě probírají řadu měsíců. Na jedné straně státní správa, na druhé možnosti samosprávy. Podle vyjádření vedení města, samospráva řeší celou záležitost ve svých kompetencích, správní řízení vedené stavebním úřadem  ještě není uzavřeno, radnice se k němu  nemůže a nebude do doby nabytí právní moci rozhodnutí vyjadřovat. Problém není jen v samotných stavbách, ale  jak  z celého případu vyplývá, i v přístupové cestě a  oplocení pozemku. Otázkou zůstává, co skutečně vyvolalo toto exemplární řešení –  jestli způsob,  forma, nebo rozsah realizovaných inkriminovaných staveb. Černých staveb, podle vyjádření vedoucího stavebního odboru MÚ, se  v rámci Vimperska (v celém správním obvodu – tj. 21 obcí + Vimperk) ročně řeší více – v roce 2011 to bylo 20 případů, v roce 2012 – 25 případů, v loňském roce 12. Nikdy se ovšem nejednalo o stavbu takového rozsahu, jak potvrdil.

 

Šumava se s černými stavbam podobného rozsahu ale potýkala už  ve více případech, jak  uvedla místostarostka – vzpomeňme například případy řešené správou parku –  Horskou Kvildu, Prášily, Filipova Huť…

“V každém případě je to špatně, samozřejmě to neschvaluji, ale nemohu souhlasit s tvrzením že “to se děje jen u nás”, ” podotkla Ing. Martanová.

 

“Navrhuji okamžitě zvýšit nájemné, tak jak to smlouva umožňuje, stejně tak  trvat na termínech vyřešení celé záležitosti. Pokud nebude smlouva ze strany stavebníka plněna, musí přijmout sankce, které by mu měla rada uložit,” trval na návrhu Mgr. Dvořák.

 

S konečným návrhem na usnesení uzavírajícím tuto část jednání vystoupila  Mgr. Rückerová:

“Zastupitelstvo města ukládá radě města informovat zastupitele města a veřejnost o postupu samosprávy ve vztahu k nájemní smouvě uzavřené mezi městem Vimperk  a Jiřím Poblem a Věrou Poblovými, za účelem výstavby dvou rodinných domů, z důvodu zásadního porušení nájemní smouvy.”

 

Tento návrh byl schválen 13 hlasy.

 

 

“Samozřejmě souhlasím s tím, že nikomu z nás, nikomu ze zastupitelů se nelíbí to, že se tady staví bez stavebního povolení. Je to špatně, to je bez diskuse. Rada města se tímto problémem  dlouhodobě zabývá, byť nebylo dosud přijato žádné usnesení; zabýváme se  sankcemi i jejich možnými dopady pro město. Jednání bude dále pokračovat a  domnívám se, že po následujícím zasedání rady města příští týden, bude přijato konkrétní usnesení,” uzavřel  diskusi k tomuto budu jednání starosta Ing. Petrášek.

 

Další jednání zastupitelstva se bude konat v červnu, do té doby by měla být veřejnost komplexně informována prostřednictvím dostupných médií, úřední desky ad. o  průběhu celé kauzy. Problematice se budeme věnovat i na našem webu.

 

Zastupitelé dále podrobněji diskutovali o  realizaci posílení  konstrukce v ul. Pasovská – Zlatý most, dopravním řešení  v lokalitě  nad pekárnou, realizaci autobusových zastávek v ul. Mírová.  O uvedených bodech budeme informovat více v  samostatných článcích.

 

-as-