Ředitel nemocnice: “Nechal bych se jím operovat”

vladimir sloup portret (2)

 

Ředitel nemocnice: “Nechal bych se jím operovat,” říká o chirurgovi, který je viněn  z úmrtí dvou lidí. V roce 2008 jako operatér, o rok později jako účastník dopravní nehody.


V sušické nemocnici zkazili operaci a pak si pacienta nevšímali. Za jeho smrt zaplatí /  Případ osmdesátiletého lékaře: Pacient mu zemřel po operaci kýly, neslyšící ženu srazil na přechodu / Sušická nemocnice zaplatí za smrt pacienta /Za smrt pacienta má nemocnice v Sušici zaplatit tři čtvrtě milionu / Lajdáctví lékařů přikryla komora. Odpovědnosti za smrt pacienta se vyhnuli

          Ing. Vladimír Sloup

 

 

Titulky provázející život sušické nemocnice v posledních několika dnech. Ke kauze  případu úmrtí pacienta se současný ředitel nemocnice Ing. Vladimír Sloup vyjádřil také pro www.isusice.eu   (celý text zde)

 

Jak z textu vyplývá, v řízení ohledně pochybení lékaře a zanedbání pooperační péče se  podle  vedení sušické nemocnice vyskytly otázky, které nebyly zcela nebo uspokojivě zodpovězeny. Stejně tak, zavádějící informace v některých článcích zveřejňovaných o případu celostátním deníkem (viz vyjádření ředitele níže), kdy vedení nemocnice  navrhuje uveřejnění omluvy za uvedené nepravdy.

 

Ne medializace případu samotného, ale způsob jednání ze strany některých médií,  rozzlobilo nejen kolegy  lékaře, ale i ředitele nemocnice, který podle redaktora deníku Právo, na dotaz ohledně zdravotní způsobilosti  k výkonu povolání dotčeného lékaře, nereagoval.   

 

 

Odpověď ředitele Nemocnice Sušice o. p. s. redaktorovi Práva  jsme ke zveřejnění včera v odpoledních hodinách obdrželi také my, na  dotaz a žádost o písemné vyjádření, jak bude na celou záležitost reagovat.

 


Zde je jeho stanovisko:

“…řidiči mají od určitého věku předepsané povinné zdravotní prohlídky a ….

Přiznávám, o Vámi zmiňovaném sražení chodkyně nevím, o mimopracovní aktivity 240 zaměstnanců během jejich života se opravdu nezajímám. Nicméně jestli bych byl za něco vděčný, tak za to, abych ve věku pana Kalného byl stejně čilý a ve formě jako on. Navíc jsem nikde neviděl zmíněno, dokonce ani ve velmi špatném posudku ne, že by pan doktor Kalný byl vinen něčím, co by se nemohlo stát i jiným, Vy ano? Možná svá tvrzení zakládáte na rozsudku? My jsme ho bohužel ještě neobdrželi.

 

Možná by bylo na místě se ptát spíše jak může soudního znalce dělat lékař, který byl „odejit“ ze Strakonické nemocnice a byl problémový i v další kariéře, a to natolik, že ho pan doktor Kalný nedoporučil k přijetí v Nemocnici Stod, kde v té době působil?

Jak je vůbec možné brát vážně posudek znalce, který, parafrázuji, řekne: „Možná byla při operaci udělána malá díra, a jak tam neviděli, tak něco pokazili. Ale možná byla udělána malá díra a vyndali si to skrz ní ven a jak to cpali zpátky, tak to pokazili. Ale také je tu možnost, že udělali velkou díru, a jak si byli sebejistí, tak byli neopatrní a tím to pokazili. Ale také možná byla udělána velká díra a stalo se něco úplně jiného. Co přesně se stalo nevím, ale protože to špatně skončilo, tak za to určitě mohou. Operatéra, sestřičky ani další personál jsem nevyslechl, abych to zjistil, patologa rovněž ne, v patologické zprávě jsem to nenašel a do ošetřovatelské dokumentace jsem se nahlédnout nenamáhal.“ Následně ještě znalec obšírně popsal jak u tlustých lidí často dojde ke smrti z vykrvácení z tepny ve slepém střevu, protože zajede do tuku a není dobře podchycená. Tak trochu zvláštní, že toto popisoval, když s tímto žádný problém nenastal a pacient vážil 77 kg.

 

Možná by rovněž bylo dobré se třeba zeptat, jak to, že se pan soudce z Klatov sebe reprezentuje podáváním žalob a následným medializováním jakýchsi 31 hodin „po které si pacienta nikdo „nevšiml““ ač jde o nehoráznou lež! V medializovaných 31 hodinách byl například proveden převaz rány, což jde bez „všimnutí se“ těžko.

 

Nemám problém s výsledkem jako takovým. Zazní-li například, že nevidí-li lékař pacienta déle než 10 hodin, že dohled středního zdravotnického personálu nestačí, a že tedy jde o pochybení, které dává vinu nemocnici, pak mohu nastavit, a všichni další ředitelé nemocnic rovněž, vnitřní pravidla, která toto zajistí. Můj problém je v tom, že cesta, která vedla k výsledku mi neodpověděla na žádnou z otázek, které jsem měl, ale naopak mnohé otevřela.

 

Takže pane Biskupe, abych odpověděl na Vaši otázku, budu-li mít někdy problém, nechám se od pana doktora Kalného klidně operovat, stejně jako bych se nechal klidně operovat od chirurga, který nedávno operoval ministra Chovance.

 

Dnes jsem si již přečetl i Váš článek. Bohužel včera jsem reagovat nemohl, takže máte pravdu, že vedení nemocnice v pár hodinách, které jste mu dal, nereagovalo. Jinak bych Vám napsal, že prohlídky mají lékaři po roce. Věřím, že by stálo za to zvážit ve Vašich novinách omluvu za nepravdivě zveřejněné údaje jak o případu, tak o doktoru Kalném. Teď jsem se ještě informoval na Vámi medializovaný případ sražení ženy mimo přechod a jistě sám víte, že ne vše, co píšete je pravda.”

 

 

Zda se proti tvrzení o “přikrývání lajdáctví”  ohradí senát čestné rady okresního sdružení lékařů České lékařské komory v Klatovech, který posuzoval a následně vydal rozhodnutí k případu úmrtí pacienta v nemocnici v trestním řízení, ukážou následující dny.

-red-