mpilustr

Nárůst případů, ale i vyřešených

MP z pohledu loňského roku

 

Statistické přehledy o činnosti a výsledcích městské policie Vimperk byly předloženy zastupitelům na posledním zasedání. Z řad zastupitelů zazněly dotazy týkající se kontrolní činnosti a preventivních akcí, zejména počtu a doby jejich uskutečnění. Postupně se těmto otázkám budeme věnovat v souvislosti s aktuálním obdobím, tedy nástupem turistické sezóny, pořádáním venkovních akcí apod.

 

Ze statistiky:

 

Celkový počet řešených událostí a nařízených kontrol v činnosti městské policie za rok 2013 dosáhl 3 248 případů, v roce 2012 se jednalo o 2 854 případů, což je meziroční zvýšení o 394 případů bez statistik blokových pokut.

 

Jde zejména o výjezdy na základě oznámení občanů, prověření oznámení operátorů městského kamerového dohlížecího systému a anonymních oznámení, výjezdů k prověření napojených objektů na pult ochrany majetku, zadržení pachatelů trestné činnosti a řešených přestupků, zajištění a správa parkovacích automatů, realizovaných preventivních kontrol nonstopů, barů, spolupráce s Policií ČR a pátrání po hledaných osobách, spolupráce s ostatními odbory MěÚ Vimperk a IZS, apod.

 

 

Přestupková činnost:

 

Typ řešených přestupků 2013 Porovnání s r. 2012
Doprava 821 841
Veřejný pořádek, alkohol, vyhlášky a nařízení 428 215
Občanské soužití – oznámení 25 31
Majetek + signál EZS 91 68

 

 

Nárůst řešených událostí je možné přičítat také aktivní činnosti asistentů prevence kriminality, kteří i řadu protiprávních jednání řeší bez nutnosti represivního zásahu strážníků – pouze z pozice jejich občanské autority. Díky činnosti APK došlo v některých lokalitách ke znatelnému poklesu protiprávních jednání (drobná majetková krádež – poklopy kanálů, železný šrot, dále v případech mezilidských vztahů této komunity i ve vztahu mimo komunitu). Mezi lokality, kde se daří snižovat kriminální činnost a řešit více případů, patří ulice Pasovská, U Lázní, Sušická, Mírová, Pivovarská, Kaplířova, Pražská, Nádražní a Špidrova.

 

Strážníci rovněž zintenzivnili preventivní a kontrolní činnost zaměřenou na dodržování obecně závazných vyhlášek a nařízení města, což se odrazilo na snížení počtu udělených sankcí v podobě blokových pokut zhruba o polovinu (více  v samostatném článku).

 

-mp-