Dnes: Italská kuchyně na uvítanou

salento
Ristorcafé Salento vás příjemně překvapí

(PR) Zkoušeli jste ‘vařit s Emanuelem’ italské lahůdky a ne a ne dosáhnout  té požadované chuti, vůně a konzistence?

 

Nevzdávejte to, pravou italskou kuchyni máte na dosah – Ristorcafé Salento otevírá právě dnes odpoledne!

 

Už se těšíte, až budete moci ochutnat některou z připravených dobrot? V tom případě si udělejte dnes čas a v 17 nico kuchař (2)
hodin se přijďte podívat, co pro vás italský šéfkuchař Nicola Schettini připravil.

 

Společně se svou rodinou, manželkou Michalou a její sestrou Janou, znovu oživili provoz původní pizzerie ve vimperské Cihelně. Pestrá a barevná je nabídka, kterou najdete na stolech nejen při slavnostním otevření, ale i ve stálém jídelníčku, kdy kromě klasické italské kuchyně budete moci ochutnat například i vynikající domácí italské dezerty a pravou italskou kávu.

 

Nicola Schettini je původem z Neapole, do Čech se s manželkou Michalou (Češka, má zde rodinu) vrátili z Itálie, kde několik let provozovali v Ligure restauraci u moře. I přesto, že finišovali na slavnostní otevření, si našli chvíli na popovídání o tom, co pro své hosty připravují.

 

 

Jak to u vás bude vypadat „na uvítanou“?

 

Připravujeme takový ochutnávkový bufet – budou připravena hlavní jídla, určitě pizza, pro tuto příležitost to bude ‘pizza grande’, nebude chybět několik druhů focaccia, pochoutky v listovém těstě, těstoviny, plněná zelenina, domácí dezert. Návštěvníky přivítáme koktejlem, alko pro dospělé, speciálním nealko pro děti. Jako jediní tady ve Vimperku budeme podávat pivo Stella Artois. salento jidlo3

 

Jméno šéfkuchaře napovídá, že italská kuchyně bude mít ten správný punc. V Čechách je velmi oblíbená, považovaná za jednu z nejlepších. Kromě těstovin a pizzy v ní najdeme maso, ryby, zeleninu, výborné polévky. Na co byste hosty pozvali?

 

Pochutnat si budou moci na pravé parmské šunce, italské šunce, parmazánu, italském salámu, v předkrmech najdou mix mořských plodů, scampi, humra evropského, z ryb (čerstvé) pražmu, mořského vlka, dále humra, krevety, tuňáka.

 

Vyzkoušíme i tzv. ‘snídaňové menu’, které je v Itálii obvyklé, spíš samozřejmé – k pití káva/ capuccino, džus, k jídlu focaccia, pizza, croissant.

 

Samozřejmě nezbytné sýry, třeba mozzarella stracchino, tu běžně v Čechách neseženete, tu si budeme dovážet.

 

Na jídelním lístku jsou i tradiční polévky. Mezi velmi oblíbené už i tady v Čechách, patří Zuppa di Pomodoro, Zuppa di Pesce, Minestrone alla Ligure.

 

Speciality: mezi těstovinami to budou Spaghetti Frutti di Mare – ale z čerstvých, nikoliv mražených surovin (slávky, srdcovky), pak Gnocchi Scampi, a v Itálii velmi oblíbené a věřím, že si najde své příznivce i tady – Grigliata Mista di Pesce.salento jidlo1

 

Těstoviny si budeme dělat také sami (lasagne, raviolli, tagliateli…) – vaječné určitě všechny druhy, některé speciální budeme vozit z Itálie.

 

Pro milovníky zeleniny připravujeme zeleninu na grilu, saláty, kdo má rád středomořskou kuchyni, pochutná si u nás třeba i na paelle.

 

 

Myslíme i na malé strávníky a i oni si mohou vybrat ze samostatného dětského menu.

 

Hosté budou koukat šéfkuchaři pod ruce, když jim bude připravovat oblíbenou pizzu…

Ano, ta se bude dělat na „otevřeném“ prostoru, nejenže zákazník uvidí přípravu, ale může si rovnou vybrat, jaké ingredience na pizzu chce.

Těsto připravujeme z mouky Manitoba, což je mouka z kanadské pšenice. Je lepší, chutnější, těsto má mnohem lepší konzistenci. To ostatně poznáte…

 

Italská kuchyně se pyšní i vynikajícími lehkými dezerty, z nejznámějších mě momentálně napadá tiramisu a samozřejmě zmrzlina. I ty najdeme ve vaší nabídce?

Určitě, opět vše si budeme dělat sami. Italskou zmrzlinu budete moci ochutnat v létě, zatím jsou v nabídce klasické dezerty jako Panna Cotta, Tiramisu klasické a jahodové a Crostatta alla Fruta, což je taková vzdálená obdoba mřížkového koláče s ovocem.

 

 

A pravou italskou kávu?

Pochopitelně. Pravou italskou, značky Caffé L´Antico Black Reserve. Připravujeme i nabídku vín a likérů, tu postupně doplňujeme podle toho, jak se daří sehnat kvalitní spolehlivé dodavatele.

 

 

 

Co ryby a mořské plody? Budete vařit z u nás dostupných surovin, nebo máte zajištěné svoje dodavatele?

Využijeme obojí. Budeme si jezdit do Itálie pro suroviny které tu běžně nejsou a máme už teď nasmlouvané nějaké dodavatele tady, ale nebráníme se samozřejmě dalším, pokud nás přesvědčí chutí a kvalitou.

 

Budete dělat i menu na objednávku? Třeba pro zvláštní příležitosti?
Ano, zákazníci si mohou objednat třeba humry, langusty, tuňáky. Dva – tři dny předem, abychom je mohli objednat a dodat čerstvé. Buď samotné, se zeleninou, nebo s těstovinami.

 

Máte i vy nějaké „rodinné stříbro“ v receptech, nebo připravujete menu podle klasických, osvědčených, ale necháváte přitom prostor fantazii své a přání zákazníků?

Také obojí. Klasickou nabídku si může zákazník v podstatě přizpůsobit podle sebe. Je to jako v každé kuchyni – jsou osvědčené i netradiční postupy, ingredience, koření. I jemnou změnou dosáhnete velkého efektu. Třeba manžel (šéfkuchař) nejraději vaří specialitu Spaghetti scoglio (Frutti di Mare), tu připravuje podle vlastní receptury. A pochopitelně důležitá jsou dochucovadla – myslím že hosté ocení naše domácí bazalkové pesto.

 

 

V čem hlavně, se podle vás, liší strávníci u nás a v Itálii?

Mlsní a vybíraví jsou všude 🙂

 

Určitě Italové preferují svou kuchyni, jako každý národ; milují svou kávu a takový, řekla bych, určitý rytmus jídla. Ale to je takové specifikum, každý národ má své.

 

 

V Itálii jste několik let působili v gastronomii. Proč jste se rozhodli pro přesídlení do Čech, do Vimperka?

S manželem jsme se seznámili ve Španělsku, kde jsem pracovala jako servírka a manžel jako kuchař – číšník. Máme společné pracovní zkušenosti tedy odtud, pak i z Německa a z Itálie, tam jsme spolu byli jedenáct let. Přijela za námi sestra s přítelem, pomáhali v kuchyni i v restauraci, kde bylo potřeba, asi dva roky. Po letech jsem se vrátila do Čech za rodinou na dovolenou, a tak nějak se mi vůbec už nechtělo zpět. A pak také současná ekonomická a hospodářská situace v Itálii, která není vůbec jednoduchá. Tak jsme se rozhodli, že to zkusíme. Naše dvě děti tady chodí do školy, jsou spokojené, ty to zvládly výborně.

 

 

Na dnešní otevření máte pro návštěvníky připravené překvapení. Prozradíte ho hned, nebo na ně počká na odpoledne?

Počká do odpoledne, myslím že budou potěšeni…

 

 

Jak budete mít otevřeno?

V pracovní dny bude otevřeno od deseti, restaurace (kuchyně) od jedenácti, do deseti do večera, v pátek a v sobotu od deseti do deseti-jedenácti. To ještě vyzkoušíme, uvidíme podle zájmu hostů.

 

Pro pracovní dny připravujeme polední „obědové“ menu složené z „prvního a druhého jídla“ (těstoviny, příloha, druhé jídlo), takový „single pokrm“ na jednom talíři za velmi příjemnou cenu 50-60 Kč.

polední meu

 

Srdečně zveme k návštěvě, ať přijdou lidé ochutnat, ať se nebojí zkusit i to co třeba nikdy neměli příležitost, ať si dají aperitiv, jídlo, kávu a dezert v klidu… Věřím, že si u nás každý vybere a i my se budeme snažit vyjít vstříc.

 

 

Děkuji za rozhovor a přeji spokojené hosty, kteří se k vám budou rádi vracet.

Andrea Staňková