Hody, hody…. zámecké hody!

 

Velikonoce na zámku
 
“Hody, hody…”  – a nejen ty velikonoční plné pomlázek a malovaných vajíček, ale také hody vepřové i hody cukrářské, vinné nebo řemeslné čekaly na návštěvníky vimperského zámku, který pro ně připravil opravdu veselé a požehnané svátky jara. A málokdo si také bohatou nabídku letošního velikonočního jarmarku v poslední dubnovou neděli nechal ujít!
 
              hody zamekvimperk duben2014 2  hody zamekvimperk duben2014 19
 
 
Jak by také mohl – posuďte sami: Kluci, holčičky, ale třeba i tatínkové si tu mohli vlastnoručně uplést pomlázku pro pondělní koledu, u hrnčířského kruhu vytočit hrneček nebo misku, zvláště malé slečny se zajímaly o stánek,  kde se daly vyfouknout korálky a z nich vyrobit blýskavé šperky, někteří šikulové si zkusili ukout podkovičku pro štěstí u mistra kovářského, další utkat například malý kobereček na pravém tkalcovském stavu. Dlouhá fronta stála u stánku s kraslicemi – vyplazený jazýček a soustředěná dětská kukadla byly nejlepším důkazem toho, jak zábavné muselo být vlastnoručně si vyzdobit velikonoční vajíčko.
 
hody zamekvimperk duben2014 14
 
 
Jako překvapení nedělního odpoledne přidal  vedoucí zámeckého muzea Ladislav Čepička i komentovanou prohlídku nově odkrytých renesančních prostor dolního zámku – a zájemců bylo nepočítaně. Počasí  – tak trochu aprílové – sice občas zahnalo přítomné do zámeckého podloubí či hodovní síně, aby se ukryli před drobnou přeháňkou, ale tam už je lapily jitrničky, jelítka,  nebo skvělá tlačenka či  ovárek z kuchyně Petra Novotného. To vše se dalo zapít pivem, které zajistila hospoda na Koreji, připadaně moravským vínem z vinařství Čejkovice. Sladkou tečku pro mnohé pak obstaraly cukrářské mini zázraky Pavly Urbanové. Ať slunce svit či jarní deštík, až do večerních hodin k veselici tradičně vyhrával Boubínský expres a všichni se opravdu dobře bavili. Vždyť tisícovka návštěvníků, kteří to odpoledne  prošli zámeckým nádvořím, je nejlepším důkazem, že se organizátorům akce – Muzeu při správě NP a CHKO Šumava  – letošní velikonoční jarmark mimořádně vydařil.
 
 
Text a foto Mike Perry
 
 
{gallery}vimperk/2014/04_duben/2014_hody_velikonoce_na_zamku/{/gallery}