Když budete mít štěstí, uvidíte ji

Koho? Raritu, která se  na Otavě zřejmě hned tak nevyskytne. Podle neověřených informací byla viděna ještě v pátek  Na Fufernách – nádherná kachnička mandarinská.

 

kachnička mandarinská 150414 001

 

Již několik dnů budí velkou pozornost návštěvníků Luhu nádherná kachnička, která se zřejmě dočasně usadila na Otavě na Fufernách. Kolemjdoucí se zastavují a vedou spory o tom, kde se tady tato úžasná kachna vzala, a jaký že je to druh. Zabydlela se mezi běžnými divokými kachnami březňačkami a společně s nimi žadoní o kousek rohlíku.

 

kachnička mandarinská 150414 002

O jakou kachnu se tedy jedná? Její správný zoologický název je „Kachnička mandarinská“ (Aix galericulata). Pochází z Asie, kde v současné době obývá Amur, Sachalin, Japonsko, Mandžursko, Čínu a Koreu. Do Evropy byla dovezena koncem 18. století jako ozdobný pták a v současné době zde vzácně hnízdí asi 850 – 3000 párů. V Česku v roce 1980 zahnízdil jeden pár údajně v Lednici, a od roku 2011 začaly tyto kachny pravidelně hnízdit v Brně na Svratce. Nevíme, odkud náš „kačírek“ pochází, zřejmě však uletěl nějakému chovateli.

 

Samec kachničky mandarinské patří ve svém svatebním šatu mezi nejzdobnější a nejkrásnější ptáky světa. Má vysokou chocholku, péra zlaté barvy, a nad hladinu vystupující prapory křídelních krovek. Největší aktivitu projevují táno a večer, kdy si začínají vyhledávat potravu. Během dne kachny odpočívají na břehu, kamenech ve vodě, anebo na stromech rostoucích podél břehů.

 

Pohled na kachničku mandarinskou je opravdový zážitek. Udělejte si procházku s kouskem rohlíku v kapse a možná budete mít štěstí i vy. Stejně pěkný je pohled na siveny, kteří se dělí s kachnami o vhozenou potravu.

Text a foto Josef Spěváček (pm)