Město poskytne necelých 900 tisíc na obnovu památek

V listopadu loňského roku schválilo zastupitelstvo města návrh akcí obnovy kulturních památek a aktualizovaný Plán programu regenerace městské památkové zóny (MPZ) Sušice na roky 2014-2016. V letošním roce je do plánu zařazeno celkem 7 objektů, mezi nimi starý židovský hřbitov.

 

stary zidovsky hrbitov

 

 

 

Státní finanční podpora pro Sušici  byla  komisí Ministerstva vnitra stanovena na 400 tisíc korun.  V březnu letošního roku  komise regenerace MPZ dopručila  k financování z programu renovaci náhrobků na starém židovském hřbitově.   Po projednání na dubnovém zasedání rady města tato doporučila projekt ke schválení zastupitelstvu, to jej odsouhlasilo usnesením ve středu 23. dubna.

 

Celková suma za restaurování náhrobků na starém židovském hřbitově v Sušici dosáhne výše téměř 1,3 milionu korun (vč. DPH), 400 tisíc korun je státní příspěvek, ostatní náklady hradí město Sušice.  Na základě výběrového řízení byl pro realizaci  prací vybrán restaurátor Milan Šturm.

 

Druhou kulturní památkou, jíž zastupitelé odhlasovali příspěvek 150 000 Kč mimo Program regenerace MPZ, je kostel Nanebevzetí Panny Marie v Sušici. O finanční příspěvek žádá město Římskokatolická farnost, která v letošním roce bude opravovat střechu kostela.

Zastupitelstvo  schválilo částku 150 tisíc korun jako účelový příspěvek  z rozpočtu města na  zachování a obnovu hodnot historického stavebního fondu na území městské památkové zóny Sušice. Práce na opravě střechy kostela by měly být hotové v listopadu letošního roku. Celkové náklady dosáhnou výše téměř 260 tisíc korun (vč. DPH).

 

-as-