kasperk celek

I cestou na Kašperk kvetou stromy

A tak můžete se svými partnery dodržet tradici prvomájového polibku, budete-li se společně ubírat 1. května na jeden z našich nejkrásnějších hradů, součást Šumavského trojhradí, dominantu šumavských kopců  a strážce zlatonosného revíru – hrad Kašperk.

 

hrad navstevnici

Jako první otevřel Kašperk letos své brány a zaháji úpěšně  sezónu.  Na jaro se  důkladně připravil a tak na návštěvníky čekají nejen oblíbené obvyklé atrakce a prohlídky pro malé i velké, ale (jak už  se stalo každoroční tradicí) přichází i s několika novinkami. Postupně vás s nimi na našich stránkách také seznámíme,

 

Kastelán Zdeňek Svoboda vás zve hned od prvního květnového dne:

kastelan

“Po úspěšných Velikonocích vstupuje hrad Kašperk do nové sezony 2014. Od 1. května bude hrad otevřen každý den kromě pondělí, vždy od 10 do 17 hodin.

Se začátkem nové sezony je tu samozřejmě celá řada novinek. Asi nejdůležitější z nich je zcela nový prohlídkový okruh, na který se můžete těšit od 17. května. Po neobyčejném úspěchu okruhu Stavba hradu, jsme se rozhodli připravit nový okruh, který by, stejně jako Stavba hradu, byl originálním a netradičním náhledem do dějin nejvýše položeného královského hradu v Čechách.

Nový okruh ŽIVOT NA HRADĚ poodhalí nejen podobu každodenního života na středověkém hradě, ale přiblíží i způsoby, jakými informace o něm získáváme. Rádi bychom co nejvíce seznámili návštěvníky s tím, jak moc nám hradní zřícenina, jakou je právě Kašperk, může pomoci s rekonstruováním běžného života  středověku. Na závěr prohlídky, poté co se seznámíme se středověkým jídelníčkem, hygienou nebo způsobem bydlení, je připraveno malé překvapení v podobě „Okna do historie“, kdy společně nahlédneme do minulosti a podíváme se na to, jak jeden den v životě hradu asi mohl vypadat.

Hradní nádvoří je ideálním místem k odpočinku a relaxaci. A protože k ideálnímu posezení v příjemném prostředí hradního nádvoří patří i dobrá káva, je pro návštěvníky připravena ta nejlepší. Lahodná káva, která je vždy 100% čerstvě upražená a je dodávána místní kašperskohorskou pražírnou kávy, Rosta café. Nejlepší kávy z celého světa můžete ochutnat na nádvoří hradu Kašperk.

V květnu se můžeme také těšit na první díly Cyklu oživené historie. Začínáme již 10. května. Obloha, hvězdy, měsíc. To jsou věci, které zajímaly lidi již od nepaměti a nejinak tomu bylo i na Šumavě a v Čechách vůbec.

 

V sobotu 10. května od 19:30 přivítáme na  Kašperku ředitele hvězdárny a planetária v Plzni, Lumíra Honzíka. Na jeho velice zajímavé přednášce se seznámíme s astrolábem, nesmírně zajímavou astronomickou pomůckou, používanou již ve starověku a středověku, který je součástí i slavného Pražského orloje. Po přednášce se s panem Honzíkem a hvězdářským dalekohledem uskuteční pozorování noční oblohy, pro které je Kašperk, díky své nadmořské výšce 886m n. m. a minimálnímu světelnému znečištění, ideálním místem. Na Kašperku jsou vám hvězdy tak trochu blíže.

serm kasperk

 

 

O víkendu 17. a 18. května bude hradní nádvoří patřit v rámci Cyklu oživené historie drsnému šermířskému umění a

kasperk logo

okouzlujícímu tanci. V sobotu a neděli totiž na Kašperku vystoupí Skupina historického šermu Romantika se svojí Školou šermu a Skupina historického scénického tance Arvena předvede lidové gotické tance. Přijďte se naučit správně držet meč, nebo si zatančit středověké tance s profesionálními tanečnicemi.

 

 

Srdečně zveme všechny návštěvníky k jarní návštěvě hradu a přejeme krásné jaro plné pohody.”

 

-red-