Vimperská mládež patří mezi elitu

Vimperská mládež patří mezi elitu

Stejně jako loni, jsme i tento rok dostali pozvánku na, troufnu si říci nejkvalitněji obsazený turnaj, jaký se v jižních Čechách pořádá. Je pro nás ctí, že se Vimperk řadí mezi elitu daleko větších a fotbalovějších měst, než je to naše. Beru to jako odměnu za práci všech trenérů a lidí, kteří pracují pro vimperský fotbal; upozorňuji, že oproti ostatním týmům, které se tohoto turnaje zúčastní, ryze na amatérské úrovni.“ Lukáš Sýs – šéftrenér mládeže fotbalového oddílu TJ Šumavan Vimperk.

 

 

***

Rok uplynul jako voda a velká akce pro fotbalovou mládež je opět tady. Ve čtvrtek 8. května od 9.30 hodin se v areálu FC Písek uskuteční v pořadí již 3. ročník Memoriálu Martina Breibische – Maentiva Cup.

O nadcházejícím ročníku oblíbeného turnaje starších přípravek ročníku 2003 a mladší jsme hovořili s jeho ředitelem Alešem Pavelkou.

 

 

Můžete říci, kdy vznikla myšlenka k pořádání tohoto turnaje?

“Turnaj jsme začali pořádat v době, kdy byl ještě Martin Breibisch mezi námi. Hodně mi pomáhal s organizací této akce se svým firemním společníkem Martinem Bláhou. Jenomže poté došlo k neštěstí, při kterém bohužel Martin Breibisch zemřel. Za nějaký čas jsem přišel za Martinem Bláhou s vizí, že bychom turnaj, který odstartoval před pěti lety, rozšířili a udělali bychom ho jako Memoriál Martina Breibische.

Martin Bláha se zachoval tak, že se na mě díval asi tak tři vteřiny a okamžitě řekl, že je to skvělá myšlenka. A dal mi v tomto naprosto volnou ruku. Pouze jsme se na začátek domluvili na finančním stropu, kterého se budeme držet. Zorganizovali jsme první ročník, kterého se zúčastnilo šest družstev. Druhý ročník se konal již za účasti deseti týmů a letošní třetí ročník jsme pro velký zájem rozšířili na šestnáct celků.”

 

 

Znamená to, že se turnaj za předchozí dva ročníky stal tolik populární?

“Určitě. Tento jednodenní turnaj je hodně oblíbený. Tentokrát bude startovat šestnáct družstev a dalších deset týmů, které jsme museli odřeknout, máme v záloze. Celky ročníku narození 2003 dobře znám a mohu říct, že do Písku přijede to nejlepší, co v Česku v této věkové kategorii v současné době je. Musím zdůraznit, že v tomto směru mám velkou podporu od vedení klubu FC Písek, hlavně od místopředsedy a sekretáře klubu Jaroslava Hrdličky.

Hovořil jsem s šéftrenéry mládeže Sparty, Slavie a Hradce Králové a poradil se s nimi, jak turnaj udělat. A protože znám i kvalitu jednotlivých týmů, udělali jsme při losování turnaje čtyři koše a zároveň jsme rozhodli, že v jedné skupině budou maximálně dva celky z Prahy. A tři jihočeské celky rovněž budou v jiných skupinách. Všem jsme vyšli maximálně vstříc.”

 

 

Která družstva se zúčastní letošního ročníku turnaje?

“Ve skupině A budou hrát týmy FC Písek I., AC Sparta Praha, FK Motorlet Praha a FK Teplice. Ve skupině B to budou celky FC Písek II., SK Slavia Praha, FK Viktoria Žižkov a 1. FK Příbram. Ve skupině C startují FK Hradec Králové, FK Dukla Praha, Tygři Neratovice a Šumavan Vimperk. A ve skupině D se střetnou družstva Bohemians Praha 1905, SK Kladno, SK Dynamo České Budějovice a FC Vysočina Jihlava.”

 

 

Řekněte, jakým systémem se bude hrát?

“Ve čtyřech základních skupinách po čtyřech účastnících se bude hrát systémem každý s každým. Tyto zápasy budou sehrány dopoledne. Poté bude mít všech dvě stě zúčastněných dětí a trenéři družstev oběd v hotelu OtavArena. A aby se hned po obědě nešlo znovu hrát, přichystali jsme pro děti autogramiádu, které se zúčastní ligoví fotbalisté. Osloveni byli písečtí odchovanci Štěpán Koreš z Mladé Boleslavi a Adam Klavík z Bohemians Praha 1905, z Příbrami to jsou Aleš Hruška a Milan Mišůn, z českobudějovického Dynama by se měl této akce zúčastnit Roman Lengyel. Všechno mám přislíbeno, ale člověk nikdy neví, co se může stát. Ve čtvrtek 8. května je státní svátek Den osvobození, je tedy volno a nehrají se mistrovské zápasy, takže by všichni jmenovaní mohli do Písku dorazit.”

 

 

A jak se bude pokračovat po odehrání základních skupin?

“Od 14 hodin budou první celky z jednotlivých skupin hrát o celkového vítěze turnaje, opět systémem každý s každým. Týmy na druhých místech se střetnou o páté až osmé místo, třetí celky o deváté až dvanácté a čtvrtá družstva se utkají o třinácté až šestnácté místo.”

 

 

Říkáte, že o turnaj je ze strany zúčastněných týmů velký zájem. Jaké byly ohlasy na předchozí dva ročníky?

“Před dvěma roky, po prvním ročníku turnaje, náš klub obdržel oficiální poděkování za velmi dobrou organizaci turnaje od pražské Sparty,velmi dobré ohlasy jsme zaznamenali po odvysílání reportáže na Jihočeské televizi a kanálu ČT4 Sport v pořadu Sport v regionech. A v sestřizích, ve kterých hovořili někteří trenéři zúčastněných týmů, jsme uspěli na výbornou. Nám k pořádání takové akce hodně nahrává krásný areál, který v Písku máme. A že turnaj funguje tak, jak funguje, je zásluhou Martina Bláhy a dalších lidí, kteří mi pomáhají dlouhodobě. Jsou to funkcionáři klubu Milan Švehla a Jaroslav Hrdlička a sponzoři Luděk Gornický a Václav Chmela. Bez jejich pomoci bych nebyl schopen turnaj v tak velkém rozsahu pořádat. Celá akce má rozpočet padesát šest tisíc korun.”

 

 

Mohl byste zmínit vítěze předchozích dvou ročníků tohoto turnaje?

“První ročník turnaje vyhrálo Dynamo České Budějovice, kdy FC Písek skončil o jeden gól druhý. Vloni, kdy se kvalita zúčastněných týmů zvedla, se FC Písek opět dostal až do finále. V něm jsme prohrávali s Neratovicemi 0:2, ale dokázali jsme srovnat na 2:2. A v penaltovém rozstřelu naše družstvo prohrálo, když dvakrát mohlo rozhodnout ve svůj prospěch. To se ale nepodařilo. Já byl nadšený, protože nikdo z nás nečekal, že se v tak silné konkurenci probojujeme až do finále. Naši kluci hráli výborně, ale druhý ročník turnaje vyhrály Neratovice.”

 

 

Máte svůj tip, kdo by mohl vyhrát letošní ročník turnaje?

“Protože znám sílu jednotlivých družstev z různých sportovních akcí, myslím si, že vítězem nadcházejícího třetího ročníku Memoriálu Martina Breibische – Maentiva Cupu byl se mohl stát jeden z trojice týmů – Sparta, Slavia a Hradec Králové.”

 

 

A ještě na závěr, co od nadcházejícího ročníku turnaje očekáváte?

“Jsem spokojený s tím, že se mi podařilo sehnat všechny peníze, které jsem potřeboval pro uspořádání turnaje. Takže všechno, co jsme dětem slíbili a na co jsou v Písku zvyklé, jim budeme moci dát. Na jiných turnajích nebývá zvykem, aby děti všech týmů dostaly pití, ovoce a oběd, u nás tomu tak je. Ceny dostanou všechny zúčastněné celky. Vloni, kdy byl turnaj v menším rozsahu, dostali všichni medaile.

Letos každý tým dostane ještě dort se znakem svého klubu. Připraveny jsou krásné poháry a věcné ceny. Já osobně od turnaje očekávám, že v něm bude sveden velký boj o celkové prvenství. Pro mě osobně je ale rozhodující, aby všichni zúčastnění byli v Písku maximálně spokojeni a turnaj mediálně oslovil další děti, které by za nějaký čas mohly přijít do našeho klubu do kategorie přípravek. Věřím, že v hledišti budou nejen rodiče hrajících dětí, ale že si cestu na stadion najdou i mnozí fotbaloví příznivci. Určitě nebudou litovat svátečního času, který stráví sledováním jednotlivých zápasů.”

Text a foto: František Bořánek / FC Písek

(zdroj:www.fcpisek.cz)

 

—————————————————————————————————————————————————————————–memorial breibisch