Nová křižovatka na Modravě do prázdnin

logomodrava


Nebezpečná křižovatka uprostřed Modravy se pomalu stává minulostí. Firma Silnice Klatovy zahájila realizaci významného infrastrukturálního projektu, který financují Obce Modrava a Krajský úřad Plzeňského kraje. Na investici čekali dlouhé roky jak motoristé, tak především cyklisté a pěší.

 

Obec Modrava více jak deset let usilovala o vyřešení velmi nebezpečné křižovatky silnice třetí třídy s místní komunikací. V minulosti došlo na této křižovatce ke smrtelnému zranění a v turistické sezóně byla místem řady krizových situací. Křižovatka byla dosud umístěna v nepřehledné zatáčce, ve které byla navíc i autobusová zastávka. Přičteme-li hustý provoz cyklistů a pěších, bylo toto místo právem považováno za modravský neuralgický bod.

 

Projekt zpočátku nenacházel podporu u Krajského úřadu Plzeňského kraje. Ten je však vlastníkem silnice třetí třídy a jako jediný může do této komunikace investovat. K významnému obratu došlo po změně vedení kraje a nástupu náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Jaroslava Bauera. „Poprvé jsme cítili, že nás někdo poslouchá. Bohužel jsme zcela nepochopitelně narazili na postoj ministerstva životního prostředí, které nesmyslně blokovalo převod pozemků potřebných ke stavbě křižovatky z Pozemkového fondu České republiky na obec Modravu. Nebýt osobních intervencí tehdejšího ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a pana poslance Jiřího Papeže, který byl předsedou dozorčí rady pozemkového fondu, projekt by nebyl nikdy realizován“ dodává starosta Modravy Ing. Antonín Schubert.

 

Stavba křižovatky by měla být hotova před zahájením prázdnin a zcela změní centrum Modravy. Během realizace stavby bude docházet ke krátkodobému omezování silničního provozu, ale k uzavírce silnice, která je hlavní silniční páteří jihozápadní Šumavy, v průběhu stavby nedojde.

 

Celkové finanční náklady akce dosahují  necelých 26,1 milionu Kč (vč. DPH), částkou 16,26 milionu se  podílí  Správa a údržba silnic Plzeňského krajeza podpory ROP Jihozápad a obec Modrava ze svého rozpočtu zaplatí 9,8 milionu korun.

 

-tz asch-