“Nezačínejte Přemyslem,” varoval žertem prezident

Na sušické radnici hovořili s představiteli města Sušice v čele se starostou Petrem Mottlem, starosty okolních obcí a dalšími pozvanými hosty na včerejším krátkém setkání prezident ČR Miloš Zeman a hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

 

img 5144

 

Ten, po přivítání návštěvy starostou Sušice a jeho úvodních slovech, stručně shrnul současné postavení Plzeňského kraje jako místa pro život, vyzdvihl jeho nezadluženost, nejnižší nezaměstnanost, druhou nejvýkonnější ekonomiku… a současně poděkoval městu Sušice za jeho podíl na úspěších celého kraje. Okomentoval prezidentskou návštěvu v Plzni a Přešticích a dodal, že je rád, že i on může být součástí programu v Sušici.

 

Prezident Miloš Zeman v optimistické náladě konverzoval i přes bolavý kotník.

„Je pro mě důležité naslouchat lidem, kteří mají ve společnosti největší důvěru. Těmi jste pro mě vy, zvolení představitelé měst a obcí, kterým důvěřuje kolem 70 % občanů, kdežto krajským s bídou tak 45 %, na vládu se neptejte… Právě proto, že si velmi vážím této důvěry ve vás, která reálně a objektivně existuje, tak bych chtěl slyšet vaše názory.

 

img 5156Samozřejmě jsem si prostudoval historii města Sušice předem – mimochodem na náměstích každý starosta začne od Přemysla Otakara II., někteří až od mýtického knížete Neklana… a když dojdou přes staletí do přítomnosti, tak zmlknou a nemají co říci – takže se teď spíš ptám a zajímá mě, co se tady udělalo, co se plánuje.

 

Pokud jde o Sušici – nechci být tak povrchní, abych připomínal osud vaší slavné sirkárny, ale byl jsem informován, že v Sušici vyrostla celá řada nových podniků, takže si pojďme spíše, povídat o tom, jaké projekty plánujete do budoucna a zejména jaké investiční projekty.

Zajímají mě například projekty které se týkají zlepšení dopravní infrastruktury, případně sociálních služeb a co by mohl hejtman, případně prezident, udělat, aby se život ve vašem městě mohl alespoň trochu zlepšit. Občas i prezident může něco málo udělat, ale musí vědět co. A od koho jiného by to měl vědět než právě od komunálních zastupitelů,“ vyzval starostu Sušice a přítomné k dialogu prezident a poděkoval všem za účast, pozornost a pozval je i na následnou diskusi na náměstí.

 

Starosta Petr Mottl na to navázal problematikou která město momentálně trápí asi nejvíce – vysoká míra nezaměstnanosti a nedostatek nových pracovních příležitostí, úzce související s dopravní dostupností našeho regionu. Konkrétně se obrátil na hejtmana s připomenutím dlouhodobě plánovaného ‘obchvatu Brod’, který by výrazně vylepšil podmínky dostupnosti pro potenciální investory, které právě komplikovaná dopravní situace odrazuje.img 5169

 

„Chtěl bych využít této příležitosti a opravdu apelovat na to, aby se plánovaná výstavba obchvatu skutečně stala jednou z priorit Plzeňského kraje. Pro nás, pro náš region, by to znamenalo významnou podporu při řešení vysoké míry nezaměstnanosti.“

 

Hejtman Václav Šlajs přislíbil, že situaci znovu prověří v rámci příprav nového plánovacího období a projektů: „Ano, prověřím tento problém. Neslibuji že ‘ano, postavíme’, ale cítím, že v rámci celého systémového řešení dopravní situace by to byl přínos.“

 

 

 

Došlo také na kauzu správy národního parku, zásahy ekologických aktivistů a fungování parku vůbec.

„Řekl jsem včera veřejně, že kdybych tady byl diktátor, tak bych šumavský park zrušil,“ řekl prezident. Navázal na to myšlenkou Kašperských Hor, které uvažují o tom, že by vyňaly svůj katastr z národního parku, což je podle prezidenta Zemana velmi svěží a plodná myšlenka, hodná inspirace pro další obce.

 

Nato slovo dostala přítomná starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová. Ta nejprve prezidentovi poděkovala za jeho podporu nejen v otázce národního parku. Mimo jiné zmínila, že konečně se snad podaří, aby se Kašperské Hory staly jedním z partnerů při jednáních o NP. V připravovaném senátním návrhu zákona je totiž navržena kompenzace pro obce v NP, ovšem Kašperské Hory z tohoto návrhu opět „vypadly.“ Zareagovala na nabídku ministra Brabce, který se sešel se starosty šumavských obcí ve Vimperku a nabídl jim možnost osobního setkání.

„Považuji to za první krok k tomu, aby se Kašperské Hory, jako třetí největší vlastník lesů v ČR, staly konečně partnerem při jednáních a věřím, že se nám podaří náš, historický, nezpochybnitelný, majetek z národního parku vyjmout,“ dodala.

 

Prezident pak zopakoval to, co už několikrát zaznělo na předchozích setkáních v rámci jeho návštěvy Plzeňského kraje, že zvažuje veto senátního návrhu zákona. Co mu zejména vadí, je neúměrné rozšíření bezzásahových zón. Uvedl to i v rámci diskuse s občany na náměstí.

„Chci vás ujisti, že jako prezident udělám vše proto, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly,“ řekl.

 

K vyjádření o vetu návrhu zákona o NP které prezident uváděl již dříve, řekl Jaromír Bláha z hnutí DUHA pro Českou televizi: „Prezident Zeman ten návrh zákona nechce vetovat kvůli ochraně přírody, ale proto, že je to tak očividný tunel státního majetku, že s tím nechce být spojován,” řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

 

 

Předseda Svazu obcí NP Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert potvrdil, že park by neměl být v rukou několika lidí. Naopak ale by uvítal kvalitně řízený park, s jasnou koncepcí. „Pokud by byl park kvalitně řízen, s jasnou koncepcí, tak bude dobře nejen těm obcím jako je Modrava, ale i Sušici, i Klatovům a dalším. Sušice byla brána Šumavy… teď je národní park spíš jako stigma a nám, kteří tam žijeme to hodně vadí a vadí nám to, že o tom, co se s parkem děje nemůžeme spolurozhodovat,“ uvedl. Přijetí zákona o NP podporuje: „ Opravdu – zákon musí stanovit pravidla. Ta pravidla se nemohou stanovovat jakoukoliv podzákonnou normou.“

 

 

img 5272

Při veřejné diskusi, které se na náměstí zúčastnilo několik stovek lidí (převážně mladých a seniorů), byla předmětem debaty v podstatě shodná témata – život lidí na Šumavě, národní park, legislativa. Zazněla zde ze strany prezidenta slova, jimiž předtím hovořil s představiteli Sušice a okolních měst a obcí.

 

img 5263

 

Ze Sušice si prezident ČR Miloš Zeman na památku odvezl skleněnou zápalku vyrobenou Janem Gáborem, květinu zdobenou v ducho slavné sušické tradice a knihu PhDr. Jana Lhotáka o místních památkách. Malý dárek a pozvání k návštěvě obdržel i od starostky Kašperských Hor – ta mu přivezla dřevořezbu Karla IV.

 

             img 5066  img 5174

img 5222

 

Jako připomínku na prezidentskou návštěvu připevnil na prapor města Sušice prezidentskou stuhu a podepsal se do pamětní knihy města. Ze Sušice zamířil do Horažďovic a Starého Plzence.

 

-as-

 

Všechny fotografie ze včerejší prezidentské návštěvy najdete ve FOTOGALERII.