Na Šumavě zvítězil Pech

V pátek 17. května odstartovalo 33 soudobých a 47 historických vozů na tratě 49. rallye Šumava Klatovy a 23. Historic Vltava Rallye. Na posádky čekalo ve dvou dnech 13 rychlostních zkoušek o celkové délce bezmála 161 km.

pech

Mezi soudobými vozy se od počátku rozhořel boj mezi Václavem Pechem s Mini S 2000 a Mirkem Jakešem, který jel s novinkou na českých tratích, Citroenem DS3 R5. Václav Pech kromě první RZ opanoval všechny páteční zkoušky a postupně si vypracoval náskok 18 s , se kterým zakončil první etapu. V první sobotní zkoušce se díky Jakešově chybě náskok zvýšil na téměř minutu a o vítězi bylo v podstatě rozhodnuto. Pech s přehledem kontroloval vedení a na téměř domácích tratích se nedopustil žádné podstatné chyby.

 

Roman Odložilík s Fiestou R5 se od počátku usadil na třetím místě, za ním jel Jan Jelínek s Fabií S 2000. Zlínský jezdec se však v 7 RZ dopustil chyby a vylétl z trati. Čtvrté místo tak obsadil domácí Petr Hozák s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX.který se po pětileté pauze vrátil tím nejlepším způsobem – po pátém místě na Krumlově přidal čtvrté ze Šumavy a vítězství ve třídě 3. Dvoukolky vyhrál dalším skvělým výkonem Egon Smékal s Citroenem DS3 R3T. Soutěž dokončilo 24 posádek.

 

Pořadí Rallye Šumava Klatovy:

1. Pech Václav / Uhel Petr – Mini Cooper S2000 1.6T
2. Jakeš Miroslav / Novák Jaroslav – Citroën DS3 R5
3. Odložilík Roman / Tureček Martin – Ford Fiesta R5
4. Hozák Petr / Radina Josef – Mitsubishi Lancer Evo IX
5. Trojan Karel / Chlup Petr – Mitsubishi Lancer Evo IX
6. Frycz Sebastian / Spurek Tomasz – Subaru Impreza STI
7. Trněný Karel / Pritzl Václav – Subaru Impreza STI
8. Smékal Egon / Hýbnerová Monika – Citroën DS3 R3T

Kalista

Historic Vltava Rallye se jela jako součást mistrovství Evropy, proto se objevila na šumavské podmínky docela slušná konkurence. Absolutnímu pořadí podle očekávání od počátku dominoval Kalista s vozem Subaru Legacy, který si jel v podstatě vlastní závod a svými časy překonal i většinu soudobých vozů – do cíle dojel s náskokem 6 minut a 25 sekund před další posádkou. Kalista však boduje pouze do českého mistrovství a tak se na dalších místech odehrál boj o cenné evropské body.

Z něj nakonec vyšla vítězně švédská posádka Myrsell Mats a Junttila Esko s vozem Porsche 911 RS před další švédskou rodinnou posádkou Johnsen Anders – Johnsen Ingrid také na voze Porsche 911 RS .

Vltavu nakonec dokončilo 34 posádek.

 

Absolutní pořadí Historic Vltava Rallye :

1. Kalista Jiří / Šofr Michal – Subaru Legacy RS

2. Myrsell Mats / Junttila Esko – Porsche 911 RS

3. Johnsen Anders / Johnsen Ingrid – Porsche 911 RS

4. Wirtmann Ferenc / Barna György – Ford Escort RS 2000

5. Karlík Pavel / Fabián Martin Lada VFTS

6. Bělohradský Tomáš / Bašta Pavel – BMW 318 iS

7. Hostaš Václav / Valeš Jan – Lada VFTS

8. Hustý Petr / Tesař Václav – Alfa Romeo 1750 GTAm

Johnsen

Kompletní výsledky najdete na stránkách pořadatele.

Text: doc

Ilustrační foto: Antonín Šíma