Cykloturisté nezabloudí

 

Projekt Cyklotrasa Volyňka, který Vimperk připravuje společně s městy Strakonice a Volyně má reálnou podobu. Hlavním cílem více než dvoumilionového projektu je proznačit 42 kilometrů trasy spojující stávající Vltavskou a Otavskou cyklotrasu. Na jihu (prameny Volyňky) navazuje na cyklotrasu č.1053, vedoucí od pramenů Vltavy, na severu (ústí řeky Volyňky do řeky Otavy) se napojuje na cyklotrasu Otavská ve Strakonicích. Součástí projektu je i vybudování základní infrastruktry – odpočinkových míst vybavených mobiliářem.

 

mapa cyklotrasa volynka

Osazení značek podél cyklotrasy (klasickou značkou – kulaté modré logo) probíhá, je z větší části hotové, zbývá už jen několik posledních míst.

Jednotlivá zastavení na trase, vybavená informační tabulí, stojanem na kola, posezením a na vhodných místech i s fitness prvky, vyrostou podél trasy v nejbližší době. Dodavatelem je společnost VITALpark.cz, vítěz výběrového řízení.

 

Celkem šest ‘zastavení’ bude hotových do konce června, podle informací Lenky Švecové z Odboru školství, kultury a cestovního ruchu MÚ Vimperk to bude na následujících místech:

 

1. u pramene Volyňky (informační tabule, kolostav a zastřešené posezení)

2. v Klášterci (informační tabule, kolostav a zastřešené posezení)

3. park u Volyňky (informační tabule, kolostav)

4. Malenice (altán s lavicemi a stolem, kolostav, hrací prvek pro děti, fitness prvek, informační tabule)

5. Volyně (shodné vybavení jako v Malenicích)

6. Strakonice (zastřešené posezení, kolostav, informační tabule, lavičky a fitness prvky)

 

cyklotrasa volynka foto2

Společný projekt tří měst byl podpořen částkou 1 785 000 Kč z byl podpořen z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad, celkové náklady jsou spočtené na 2 ,1 milionu korun. Z dotace je hrazeno i vybavení cyklotrasy, pro samotný mobiliář je v rozpočtu projektu počítáno s částkou 1 521 002 korun. Částka, kterou se v projektu účastní Vimperk, Volyně a Strakonice (315 tis. Kč) jde rovnoměrně z rozpočtů všech tří měst. Instalovaný mobiliář je po dobu pěti let (udržitelnost projektu) v majetku města Vimperk.

banner rop volynka

Logickým ‘pokračováním’ projektu cyklotrasy je připravovaný záměr vybudování klasické cyklostezky se zpevněným povrchem mimo klasickou dopravu. Město Vimperk od letošního února zahájilo výkup potřebných pozemků, dotčenými obcemi jsou také Bohumilice a Čkyně.

-as-