inGenious testovali i vimperští žáci

IMG 6719

V letošním školním roce byla ZŠ Smetanova Vimperk, jako jedna z pěti základních škol České republiky, vybrána k účasti na projektu inGenious. Projekt je koordinován European Schoolnet a Domem zahraničních služeb v roli koordinátora českých škol.

 

Cílem tohoto projektu je propojení matematiky a přírodovědných oborů s praxí. Z tohoto důvodu je do projektu zapojena celá řada velkých nadnárodních firem vytvářejících vlastní výukové materiály, které žáci ze šestých tříd a osmého ročníku v hodinách matematiky, nebo anglického jazyka, testovali.

 

Více o zajímavém projektu Mgr. Jana Doležalová ze ZŠ Smetanova:

“V našich podmínkách je ale také důležitou součástí použití anglického jazyka, neboť celý projekt je vytvořen právě v angličtině.

 

Z velkého množství výukových modulů jsme si vybrali tři moduly společnosti Intel – SKOOOL FOOTBALL, Mathematical Tools a Sensor Adventure, dále pak ryze matematicky zaměřený modul MoMaths společnosti Nokia a pro šestý ročník odpočinkový modul Strong Truck společnosti Volvo. Vzhledem k tomu, že jednotlivé moduly jsou velice rozsáhlé, jejich prostudování, prozkoumávání a následné používání nám u každého modulu zabralo přibližně jeden měsíc.

 

Na závěr celého projektu se ještě deset žáků z osmého ročníku zapojilo do akce, která pro nás byla novinkou – chat s odborníkem. Prezentaci na téma The Environment, Development and Behaviour vytvořila a na četné dotazy odpovídala Maria Carvalho z Instituto Gulbenkian de Ciencia, Portugalsko.

 

Vzhledem k tomu, že šetření PISA a TIMSS ukazují na malou schopnost českých žáků řešit problém v reálném kontextu, rozpoznat, kde a jak je vhodné použít matematiku – neboli matematicky formulovat situace, byl tento projekt velkou výzvou především v řešení problémů při spojení matematiky s praxí.

IMG 6731

Práce na celém projektu byla velice náročná. Obzvláště žáci osmého ročníku prokázali, že jsou schopni a ochotni udělat hodně nad rámec svých školních povinností. Proto jenom tajně doufám, že se nám podaří příští školní rok zapojit do dalšího projektu pořádaného European Schoolnet, neboť opravdu vidím, že tyto projekty mají smysl.“

 

{gallery}vimperk/2014/05_kveten/ingenious/{/gallery}