Muzeum má titul, Santos Cenu veřejnosti

TITULEM STAVBA ROKU PLZEŇSKÉHO KRAJE ZA ROK 2013, V KATEGORII REKONSTRUKCE BUDOV, SE OD VČEREJŠKA OFICIÁLNĚ PYŠNÍ SUŠICKÉ MUZEUM ŚUMAVY.

 

Na jaře letošního roku se do architektonické soutěže přihlásily dva sušické projekty – město   odeslalo přihlášku ostrova pokladů Santos, Muzeum Šumavy přihlásilo dokončenou rekonstrukci hradeb. Oba projekty si získaly rozhodně zaslouženou pozornost – jeden odborné poroty, druhý veřejnosti.

 

 

Odborná porota ocenila citlivou rekonstrukci historického objektu oživenou nečekaným prvkem moderní architektury. Architektonický koncept je vytvořen na základě studia daného místa v kontextu s historickým vývojem a respektuje místní urbanistické vztahy.

…”citlivé je začlenění nově pojatého objektu v hradební linii a způsob zastřešení valbovou střechou. Vnitřní prostor víceúčelového sálu působí díky pohledům na nezakryté lepené vazníky impozantně. Propojení s původním domem muzea skleněným konkávním a konvexním modulem je moderní a odvážné. V reflexní ploše se zrcadlí okolní historická architektura, což prostoru nádvoří dodává barokní dynamiku.”

před rekonstrukcí  po rekonstrukci

 

Autorem vítězného projektu je Ing. arch. Pavel Lejsek (Šumavaplan, spol. s r.o.), zhotovitelem JIHOSPOL, Jihočeská obchodní a stavební společnost a.s., investorem Muzeum Šumavy Sušice, p. o.

 

“Z ocenění máme velikou radost, zvlášť po všem, co celý tento projekt provázelo. Ale radost máme i z toho, že se  nový kousek muzea líbí stále návštěvníkům, místním i  příchozím.  V provozu je téměř rok a pořád slýcháme pochvalná slova na adresu zdařilé proměny. Děkujeme!” řekla ředitelka Muzea Šumavy v Sušici Mgr. Zdeňka Řezníčková.

 

 

V hlasování veřejnosti získal více sympatií  než stříbrské náměstí druhý sušický projekt – revitalizace Santosu. Santos je pro Sušici opravdu “ostrovem pokladů”, to potvrdí každý, kdo v něm alespoň nějaký čas už strávil. Cena veřejnosti mu právem náleží.

santos

 

Mimořádně zdařilou revitalizaci, která Santosu vrátila  více světla a pohody a nabídka nové možnosti pro trávení volného času,projektoval Ing. Pavel Šimek – Florart (projekční a poradenská kancelář pro zahradní a krajinářskou tvorbu), zhotoviteli byli: Sdružení LF & P SANTOS, Purum s.r.o.  a LESS&FOREST s.r.o. , investorem Město Sušice a grant Nadace Proměny.

 

oceneni santos2

 oceneni santos

Cenu veřejnosti “za Santos” převzaly Lenka Jandová, investiční technik MÚ Sušice

a Jitka Přerovská, ředitelka Nadace Proměny (vpravo).

 

Tvář Sušice je i díky takovým projektům, jako jsou  rekonstrukce a revitalizace stávajících ploch a budov, stále hezčí a zajímavější. Doufejme, že si tento trend udrží. Gratulujeme k titulu i ocenění veřejnosti.

 

-as-