Děti slavily všude

Každý asi ví, že 1. červen patří neodmyslitelně  dětem. Myšlenka, která dala popud  oslavám  práv dětí,  pochází z Turecka, kde roku 1920 při založení Národního shromáždění  tehdejší  ochránce národních práv prohlásil, že děti jsou důležitou součástí budování nového státu. V roce 1949 Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila Den pro ochranu dětí. Důvodem k vyhlášení bylo masové zabíjení žen a dětí v Lidicích v roce 1942 a také ve francouzském Ouradouru v roce 1944. Datum oslav bylo ustanoveno na 1. červen, který připomíná sirotky v San Franciscu a první konferenci, jež se zabývala blahem dětí. U nás se svátek  slaví oficiálně od roku 1945.

 

Dětem ale patří i další svátky v roce, většinou upozorňující na závažné společenské problémy týkající se života dětí na různých kontinentech:

  • Mezinárodní den dětí, které se staly obětí agrese (4. 6.)
  • Mezinárodní den za odstranění práce dětí (12. 6.)
  • Den afrického dítěte (16. 6.)
  • Mezinárodní den mládeže (12. 8.)
  • Mezinárodní den ztracených dětí (25. 5.)
  • Světový den dětí (20. listopadu)
  • Den nenarozeného dítěte (25. března)

 ***

 

Typický Mezinárodní den dětí, který jsme oslavili včera, je ale spojen s radostí, veselím, spoustou her, zábavy, leckdy i dárků.  Slavily děti v každém městě, městečku  nebo vesnici.

 

Žichovice/ Veselé barevné odpoledne připravila kulturní komise OÚ Žichovice na hřišti TJ v Laznech. Za každý splněný úkol byla odměna, kdo absolvoval úspěšně všechna stanoviště (ti vyrtvalejěí mohli až třikrát!)  a vhodil vyplněný soutěžní lístek do slosování, měl na samotném závěru před hudební tečkou šanci na “maxicenu”.

 

dendeti tjzich 6

(as)

 

 

{gallery}susice/2014/6_cerven/den_deti_tjzich/{/gallery}

 

Sušice / Tradiční Den dětí pořádala také místní ČSSD na  ostrově pokladů v Sušici. Santos se už po obědě začal plnit nedočkavci, kteří  vyhlíželi, jaký že to letos bude program, co mohou vyhrát, jestli se budou opékat špekáčky a  jak velký prostor mají na diskotéku. Povedlo se! Počasí na jedničku, úkoly splnitelné, děti  zvídavé a moc šikovné, klaun veselý, kamarád ze ZOO trpělivý… prostě všechno jak má být. 

 

 

dendeti cssd 201446

 

dendeti cssd 201475

Velkou fotogalerii z nedělních oslav najdete  >>ZDE<<<