Kdo byl v té době nepřítel?

Objasnění skutečných okolností tragické smrti por. PS Václava Horvátha na státní hranici v roce 1959, bylo dlouhou dobu skryto pod rouškou mlčení  a jediným ‘veřejným’ komentářem byl nápis na náhrobní desce: ” … položil svůj život  při ochraně státních hranic v boji s nepřítelem.”

Dnes je tomu jinak – vysvětlení tehdejší události nese  právě dnes instalovaná deska s textem, vedle jeho pomníčku nedaleko březnické hájenky.

 

 

V první polovině dubna jsme čtenáře informovali o  osazení pamětní desky na místo posledního odpočinku bratra Krále Šumavy Bohumila Hasila (celý článek ZDE). Do dalšího podobného projektu, který usiluje o  pravdivé interpretování událostí na státních hranicích (a ne jak se komu hodilo), se pustili šumavští patrioti Emil Kintzl (K. Hory) a Karel Rendl (Sušice).

 

Jde o okolnosti úmrtí por. PS  Václava Horvátha v listopadu 1959.

breznik pomnik 2

 

Původní místo pomníku bylo u roty PS na Březníku, po jejím zrušení byl umístěn u kasáren PS na Javoří pile. Po zrušení rot Pohraniční stráže byl odstraněn a před dvěma lety znovu vrácen k březnické hájence, kde stojí dodnes.

 

 

Text na pamětní desce oznamuje, že Václav Horváth padl při ochraně státní hranice v boji s nepřítelem. Ve světle  dnes již známých a doložitelných faktů ale dostává celá událost  jiný tón a  snad vysvětlující tabulka, která byla instalovaná právě dnes vedle pomníčku, otupí řevnivost vůči  památce na  ztracený mladý život ze strany znalců Šumavy, historie pohraničníků, kritiků i publicistů. Říká:

breznik pomnik 1

 

Iniciátoři projektu zdůrazňují:

“Nic proti pomníčku. Každého mladého života je škoda. Ale posuďte sami, kdo v té době byl opravdovým nepřítelem státu.” (cit.)

 

 

 

breznik pomnik 3

Vysvětlující tabulka byla dnes instalována E. Kintzlem a p. Rendlem z Modravy vedle pomníčku.

 

breznik pomnik 4

 

-red, foto ek-