Oprava cesty začne v červnu

Už nějakou dobu je cesta na hřbitově terčem ostré kritiky veřejnosti. Její havarijní stav je nadále neudržitelný a je třeba urychleně zasáhnout. Jak jsme avizovali v článku z 23. května, plánovaná oprava se přiblížila a vimperský hřbitov se dočká kvalitního povrchu na zdejší komunikaci.  Opravy a stavební práce se ale dotknou nejen cesty, v rámci rekonstrukce budou provedeny i některé další úpravy.

 

                            hrbitov 2   hrbitov 9 

 

O tom více Ing. Martin Kalous z Odboru bytového a hospodářského:

 

 

Z důvodu již neúnosného stavu hlavní cesty na hřbitově ve Vimperku došlo v letošním roce k uvolnění finančních prostředků na její celkovou rekonstrukci.

Stavební práce začínají v červnu (stavba bude předána v nejbližších dnech), hotovo by mělo být do konce září letošního roku.

 

Protože se bude jednat o poměrně rozsáhlou stavební činnost, nastanou v jejím průběhu určitá omezení provozu hřbitova.

 

Nejprve bude dočasně pro veřejnost omezen vstup horní branou z ulice Hřbitovní. Jakmile se stavební práce přesunou do spodní části hřbitova, bude pravděpodobně uzavřen dolní vstup z ulice Nad Stadionem. V průběhu stavby bude dle potřeby omezeno i užívání hřbitovní kaple. Omlouváme se veřejnosti za tyto možné komplikace a děkujeme za pochopení a dodržování zásad bezpečnosti v rámci pohybu na hřbitově v době realizace stavby. Nová cesta, po které se bude bezpečně a dobře chodit, si trpělivost jistě zaslouží.

 

Co všechno bude v rámci stavby provedeno?

 

Samotná stavba bude spočívat v odstranění stávajících, již dožitých, povrchů přístupové hlavní cesty, a to od horní brány kolem kaple až k dolnímu vstupu. Nová cesta by měla být dlážděna z kamenných odseků v ohraničených polích (obdobně jako je cesta zámecké aleje). V cestě bude nově uložen i kabel veřejného osvětlení.

V rámci rekonstrukce se počítá také s novou elektropřípojkou do kaple a osvětlení cesty.“

 

 

Celkové náklady na stavbu se pohybují kolem 2,1 milionu korun, což je zhruba o 30 % méně, než se původně uvažovalo. Výhodnější nabídková cena vzešla z výběrového řízení, práce provede vítězná firma Dřevotvar – Řemesla a Stavby, s. r. o.

 

-red-

 

Tohle už bude brzy minulostí:

{gallery}vimperk/2014/06_cerven/hrbitov_vimperk/{/gallery}