Orlí hnízdo bylo zdoláno

Sobota 7. června  patřila členům spolku Zlatá stezka, kteří se brzy ráno vydali směrem na západ, na prohlídku Berchtesgadenu a následně Orlího hnízda.

 

 

 

Plný autobus dorazil v 10.00 do Berchtesgadenu, kde byla připravena prohlídka známé palírny Enzianbrennerei Grassl. Tato firma, s tradicí již od počátku 17. století, má výhradní právo vykopávat v Alpách chráněné kořeny hořců, z nichž následně vyrábí výbornou pálenku. Výklad majitele a zároveň zaměstnance byl doplněn promítáním a následně ochutnávkou. Nebyl snad nikdo, kdo by si neodvezl suvenýr z této palírny. 

 

 

 

Poté se autobus vydal na parkoviště na hoře Kehlstein pod Orlím hnízdem, odkud byl svoz ekologickými autobusy k tunelu, který vede do centra hory k výtahu na Orlí hnízdo. Výhled na Alpy, který se naskytl všem zúčastněným již v autobuse a poté na vrcholku Orlího hnízda byl nepopsatelný. Ve výšce 1 834 metrů nad mořem se rozprostřel pohled do okolí a na jezero Königsee. Tento komplex vznikl v roce 1937 jako horské útočiště Adolfa Hitlera a nyní slouží právě jako turistické centrum s nádherným výhledem.

 

 

Další zastávka byla naplánována u jezera Königsee. Podle mnohých se jedná o nejkrásnější alpské jezero. Kdo chtěl, zchladil se ve stínu cukrárny, někdo se vydal na procházku podél jezera. Každopádně, to bylo krásné zakončení dne u vody. Od jezera Königsee se autobus vydal již zpátky do Čech.

 

Ve Freyungu vystoupil dlouholetý člen spolku pan Ernst Weigerstorfer, který společně s pány  Bízkem a Žampachem vyřídil vše potřebné k tomu, aby se tento výlet mohl uskutečnit a zároveň velké poděkování patří řidiči autobusu Antonínu Schwartnerovi, který se vždy stará o bezpečné dojetí.

 

Lenka Doubková

foto: František Bízek

 

 

{gallery}vimperk/2014/06_cerven/bergchtesgaden/{/gallery}