Kříž smíření se pomalu zaplňuje

zhuri hist.

Již kolem 10. hodiny dopolední se začali sjíždět v sobotu 14. června na Zhůří poutníci, aby tam mohla v 11.00 hod. začít německo-česká mše svatá. Tentokráte byli organizátoři z německé strany a bylo jich zde opravdu hodně. Setkání bylo vzpomínkou na obyvatele Zhůří, jejichž potomci se zde v hojném počtu sešli.

 

Byli připomenuti i kněží zde sloužící – P. Karel Flossmann, sušický kněz, který zde v dubnu 1952 sloužil poslední mši svatou před likvidací obce . Tentýž kněz pak sloužil před 15. lety i první mši sv. v kapli sv. Trojice, vzniklou na místě zlikvidovaného kostela. Účastníci si připomněli i dalšího zde sloužícího kněze, nedávno zemřelého P. Zdislava Pešata.

Po bohoslužbě se účastníci přesunuli ke Kříži smíření, do kterého byly umístěny další dva artefakty připomínající oběti zla.

 

První je připomínkou smutné události ze 6. 5. 1945. Tehdy v Chanovicích před zámkem, byli dvěma „ partyzány“ po předchozím mučení, samopaly rozstříleni správce a spolumajitel panství baron František Goldegg a jeho přítel, italský šlechtic Carl Bailou.

Druhý z nich upomíná na zvůli komunistického režimu, který znemožňoval tisícům lidí pro jejich náboženské i jiné přesvědčení přístup ke vzdělání nebo k práci bez ohledu na osobní schopnosti a znalosti.

Příkladem je příběh učitelky matematiky a fyziky Marie Mynaříkové, rozené Černé ze Sušice z roku 1958, kdy s ní byl rozvázán pracovní poměr pro její náboženské přesvědčení.

Uložení artefaktu by mělo připomínat, jak je důležité si vážit nejen svobody vyznání, ale i dalších hodnot pro svobodný život.

 

Kamenný štít kříže se pomalu zaplňuje. Ing. Kamil  Kosturik poděkoval závěrem všem dárcům, kteří přispěli na obnovu tohoto místa. Bližší informace k místu najdete na www.krizsmireni.cz

 

{gallery}susice/fotogalerie/14/zhuri 14.6/{/gallery}

Text: Vladimír Černý, doc

Foto: Vladimír Černý, Hana Černá