Tanec Praha po roce v Sušici

26. ročník festivalu TANEC PRAHA

 

Na letošní mezinárodní festival TANEC PRAHA, jehož součástí je také regionální program, který letos proběhne v Klatovech a v menší míře také v Sušici, vás zve kulturní spolek Rašelina do kavárny Café Jablíčko dnes odpoledne.

 

raselina
Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA letos probíhá ve 14 městech po celé České republice. A již podruhé představí i v klatovském regionu, co nabízí současná taneční scéna. Diváci se mohou těšit na české představení v žánru nový cirkus a projekce dokumentárního filmu, který mapuje bohatou pětadvacetiletou historii festivalu. TANEC PRAHA 2014 na Klatovsku začíná 16. června v Sušici a vrcholí 18. června v Klatovech.

 

Reminiscence

16. června jsme v Sušici v loňském roce mohli zhlédnout tři taneční vystoupení Evropské taneční laboratoře. Letos si tentýž den zrekapitulujeme v Café baru v Jablíčku proměny současného tanečního umění na scéně mezinárodního festivalu Tanec Praha v letech 1989-2013. Diváci si budou moci v dokumentárním filmu REMINISCENCE prohlédnout čtvrtstoletí vývoje pohybového umění a z odstupu si uvědomit, jaký přínos tento významný mezinárodní festival měl a má pro oživení naší domácí taneční scény,“ upřesňuje Sarah Sofia Huikari za kulturní spolek Rašelina, který organizuje doprovodný program festivalu na Klatovsku.

 

Dokumentární film REMINISCENCE má za cíl nejen zmapovat hostování významných zahraničních tanečních souborů, ale především naznačit umělecká a společenská témata, která do našeho kulturního prostoru pronikla právě díky choreografiím, které se v rámci Tance Praha prezentovaly.

 

O den později – 17. června proběhne další projekce dokumentu REMINISCENCE v Klatovech a to konkrétně v Čajovně u Naší milé Paní. Projekce bude obohacena o prezentaci všech tanečních aktivit na Klatovsku a za příznivého počasí se můžeme těšit i na taneční ukázku u hradeb města.

Plovárna v SDS Klatovy

18. června se pódium Stálé divadelní scény v Klatovech promění v netradiční plovárnu. Se stejnojmenným představením přijede do Klatov žonglérsko-akrobatický divadelní soubor (bra)Tři v tricku. „Jeho režisérka Veronika Riedlbauchová se nechala volně inspirovat Vančurovým Rozmarným létem. Jeho poetiku převedla s lehkostí a jemnou groteskou do pohybové humoresky, v níž využívá technik nového cirkusu – žonglování, provazochodectví a párové akrobacie,” přibližuje manažerka TANCE PRAHA v regionech Veronika Hladká.

 

“Trojice účinkujících – Kristýna Vlčková, Adam Jarchovský a Václav Jelínek – vše zvládá se samozřejmou lehkostí a akrobatické kousky přetavuje s něhou i humorem do křehké variace na milostný trojúhelník. A najednou se dívka usměje, sbalí svůj kufírek a odchází. Byla to skutečnost nebo sen? Kdo ví, ale já určitě vím, že jsem byl svědkem něčeho krásného, neobyčejného. A že při nebližší příležitosti na Plovárnu vyrazím znovu.” Napsal divadelní publicista Zdeněk A. Tichý po zhlédnutí této inscenace.

 

 

tanecpraha logo
TANEC PRAHA v regionech

Festival letos probíhá celkem ve 14 městech ČR. Není tedy zdaleka koncentrován jen na Prahu, současný tanec přivítá i Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Hradec Králové, Choceň, Jihlava, Klatovy, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Nečtiny a Valašské Meziříčí.

 

 

PROGRAM TANCE PRAHA NA KLATOVSKU:

16. 6. 2014|20:30|Sušice|Café Bar v Jablíčku – projekce REMINISCENCE*

 

17. 6. 2014|20:00|Klatovy|Čajovna u naší milé paní – projekce REMINISCENCE* + prezentace tanečních aktivit na Klatovsku + taneční ukázka

 

18. 6. 2014|19:30|Klatovy|Stálá divadelní scéna – PLOVÁRNA**

 

*REMINISCENCE: TANEC PRAHA 1989 – 2013, je dokumentární film mapující pětadvacetiletou historii mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla. Uvidíte přední světové choreografy, tanečníky a vystoupení, jenž ovlivnily vývoj naší domácí taneční scény.

Zde se Vám představí se svojí absolventskou choreografií Anna Kopová a také žáci ZUŠ Františka Stupky. Poté bude následovat REMINISCENCE: TANEC PRAHA 1989 – 2013 – dokumentární film mapující pětadvacetiletou historii mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla. Představení je určeno všem věkovým kategoriím, od dětí po seniory.

 

**PLOVÁRNA, je divadelní inscenace z dílny žonglérsko – akrobatického tria (bra)Tři v tricku režisérky Veroniky Riedlbauchové. Pohybová humoreska vychází z Vančurovy poetiky Rozmarného léta, jemné grotesky a cirkusových technik.

 

V Klatovech proběhne promítání REMINISCENCE v úterý 17.6. ve 20:00 v Čajovně U Naší milé Paní a jako doprovodný program setkání aktérů a tvůrců klatovské taneční scény s tanečními ukázkami.  To vše proběhne za pěkného počasí venku před čajovnou u hradeb v krásném prostředí.

 

“Tanec je komunikace mezi tělem a duší. Vyjadřuje to, na co slova nestačí.” Ruth Saint Denis

 

   Café Bar Jablíčko Sušice 16. června ve 20.30 hodin  

tanec2