Ad. Je nemocnice koulí u nohy?

Ad. článek Ing. Stárkové „Je městská nemocnice…“

 

Musím reagovat na článek Ing. Stárkové a opakovaně uvést na pravou míru polopravdy a mystifikace, kterých je bohužel zmíněný článek plný.ilustr nemocnice

 

Nemocnice NENÍ městská, město je zakladatel (z toho vyplývají odlišná práva a povinnosti na rozdíl od funkce zřizovatele!).

 

Budovy a některá zařízení jsou pronajaty společnosti Nemocnice Sušice o. p. s.

 

Vliv na řízení a chod nemocnice má město jen omezený přes členy správní rady (6 členů, 3 z vedení města).

 

Správní rada, co se týče financí, může či nemusí schválit rozpočet společnosti, ale přerozdělení finančních prostředků (mzdy, investice, atd) je plně v kompetenci statutárního orgánu – tj. ředitele nemocnice.

 

Na letošní rok byl navržen ředitelem nemocnice schodek téměř 16 mil. Kč (podotýkám, že je to více než 10 % celkových výnosů nemocnice). Tento schodek je dán velmi ,,uvážlivým” zrušením hospitalizačních poplatků ze strany státu – dopad na sušickou nemocnici je MÍNUS 3,9 mil. korun, dále pak nepříznivou úhradovou vyhláškou (každoročně upravována) a v neposlední řadě poklesem výkonů v nemocnici (to je způsobeno především celostátním trendem poklesu hospitalizací).

 

Jistě každý soudný uzná, že bohužel ještě navyšovat platy (a neříkám, že minimálně střední zdravotnický personál by si to nezasloužil) je přinejmenším nezodpovědné.

 

Kritiky je všude dost, bohužel se nikde nepíše návod na okamžité zlepšení. Nemocnice jako společnost (a tady musím chválit) dělá vše pro zlepšení hospodářského výsledku – což dokazují předkládané úpravy rozpočtu nemocnice na rok 2014. Uvedu příklady: podařilo se přijmout lékařku na LDN, takže zde pracují dvě lékařky, čímž se nemocnice dostala na téměř 100% obložnost. Vedení nemocnice velmi intenzivně pracuje s vedoucími lékaři na zkvalitnění služeb.

 

Aby byly prostředky na pokrytí výplat v druhé polovině roku, rada města doporučuje zastupitelstvu, které se sejde zítra, uvolnit pro nemocnici ‘finanční injekci’ v podobě 6 milionů (především jako kompenzace zrušených poplatků).

 

Z dalších kroků, které jsou podnikány, musím zmínit např. připravovaná jednání na úrovni vedení Plzeňského kraje (byť již jednou nám byla žádost o investiční dotaci zamítnuta i přes ujištění, že Plzeňský kraj považuje Sušickou nemocnici za součást páteřní sítě zdravotnických zařízení kraje).

 

Bohužel jsou faktory, které neovlivní ani vedení nemocnice, ani město (výše uvedená úhradová vyhláška); především nedostatek kvalifikovaných lékařů (není lékař s kvalifikací >>> není nasmlouvaný lékařský výkon, který by pojišťovna proplatila).

 

Zde poznamenávám, že se v průběhu několika let ani neobjevil lékař, který by např. si podmiňoval nástup do nemocnice nabídkou bydlení v domku.

 

Nicméně pevně věřím, že díky všem realizovaným opatřením a připravovaným krokům se podaří sušickou nemocnici udržet a budeme tak mít dostatek času ke stabilizaci především personálního obsazení.

 

MUDr. Nová Kateřina