nehody

Jihočeské silnice: další zmařený život

Na jihočeských silnicích bohužel vyhasl další lidský život

Dopravní nehody  které se staly  na jihočeských silnicích v uplynulém týdnu  komentuje tisková mluvčí jihočeských policistů por. Ing. Štěpánka Uhlířová:

 

“Uplynulý týden na jihočeských silnicích bohužel navázal na nepříznivý trend v počtu zemřelých při dopravních nehodách. Policisté zaznamenali celkem 92 dopravních nehod, při kterých jedna osoba zemřela. Sedm lidí bylo těžce zraněno a 52 lehce. Třináct řidičů bylo ovlivněno alkoholem. Škoda přesáhla částku 7 milionů korun. Nejvíce nehod se stalo na Českobudějovicku, celkem 28, druhým okresem co do počtu dopravních nehod bylo Písecko, celkem 16.

 

Tato statistika je srovnatelná se stejným obdobím loňského roku, kdy se stalo celkem 105 dopravních nehod při nichž rovněž jedna osoba zemřela, čtyři byly těžce zraněny a 39 lehce. Řidičů pod vlivem alkoholu bylo šest. Je alarmující, kolik řidičů riskuje a posilňuje se před jízdou alkoholem. Policisté opětovně a důrazně varují řidiče, kteří požili alkohol, aby nesedali za volant. Neriskujte, že kvůli Vaší nezodpovědnosti zemře někdo jiný.

Nejvážnější dopravní nehoda v uvedeném období se stala na Jindřichohradecku. Řidič (43 let) vozidla značky Ford jel velmi rychle a se svým vozidlem skončil mimo komunikaci. Narazil do stromu, který spadl na silnici. Auto bylo naprosto zdemolované. Řidič neměl šanci přežít, náraz ho katapultoval mimo vozidlo. Jednalo se již o třiatřicátou oběť smrtelných dopravních nehod na jihu Čech od počátku roku.


Další vážná dopravní nehoda se stala v pátek na Písecku. Ve voze značky Alfa Romeo jeli dva muži. V obci Bernartice se řítili vysokou rychlostí a přímo na náměstí vyjeli v zatáčce mimo silnici a narazili do stromu. Oba muži skončili s těžkými zraněními v českobudějovické nemocnici. Zranění byla natolik závažná, že policisté nemohli provést u řidiče dechovou zkoušku. Policisté zjistili, že ani jeden z nich nebyl v autě připoutaný bezpečnostním pásem. Měli obrovské štěstí, že tak silný náraz vůbec přežili.

 

Pátek třináctého byl smolný rovněž pro ženu, která nejspíše jela podle pravidel, ale potkala řidiče Citroenu, který se nedaleko Jarošova nad Nežárkou nevěnoval řízení svého vozidla, nesledoval, co se kolem něj děje a přejel do protisměru. Žena jedoucí ve vozidle značky Daewo neměla šanci srážce zabránit. Došlo ke střetu. Žena utrpěla těžká zranění. Pravděpodobný viník utrpěl zranění lehká. Policisté muže podezřívají z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.”

 

-red, p cr-