Mistři ČR ze Šumavských Hoštic

Ve čtvrtek 19. června skončil další ročník Dopravní soutěže mladých cyklistů. I tento školní rok se ho zúčastnili žáci ZŠ a MŠ Šumavské Hoštice, které na soutěž připravoval jejich učitel Petr Fleischmann. Dlouhá a poctivá příprava byla náročná, ale vyplatila se – porazili všechny kraje a stali se mistry ČR!

 

pred vyhlasenim vysledku

 

Několikaměsíční příprava byla opravdu náročná. Děti se musely připravit na 5 disciplín – jízda zručnosti, jízda podle pravidel silničního provozu po DDH, testy z pravidel silničního provozu, poskytování první pomoci a plánování trasy v mapách.

Na konci této přípravy je vlastní soutěž. Ta začíná školním kolem, kde žáci soutěží jako jednotlivci a po něm jsou sestavena družstva pro okresní, případně další kola soutěže. Soutěží se ve 2 kategoriích – I.kat. tvoří žáci 4. až 6.ročníku, II.kat. pak žáci 7. až 9. ročníku. Vždy 2 chlapci a 2 děvčata.

Okresní kolo se uskutečnilo na počátku května v Prachaticích. Tam tým ze Šumavských Hoštic  v obou kategoriích s velkým náskokem zvítězil a postoupil do krajského kola 29. května Táboře.

V I. kategorii reprezentovali Tomáš Fleischmann, Jiří Sedlák, Denisa Markovcová, Aneta Marková (všichni žáci 5.ročníku) a obsadili 2.místo, když je o 14 bodů porazili žáci Církevní ZŠ Rudolfovská z Českých Budějovic (na celostátním finále obsadili 10.místo). V celkovém pořadí jednotlivců Tomáš a Denisa zvítězili a obdrželi jízdní kola, věnovaná KÚ Jihočeského kraje.

 

Ve II.kategori zvítězili s velkým náskokem před ZŠ ze Sezimova Ústí a zajistili si postup do Celostátního finále. Zvítězili i mezi jednotlivci a Petr s Eliškou si přivezli jízdní kola.

 

Celostátní finále se letos uskutečnilo ve dnech 17.-19. června ve Frenštátě pod Radhoštěm. Sešli se na něm vítězové 14 krajských kol z celé ČR.

18.6. proběhlo slavnostní zahájení soutěže a tři disciplíny – jízda zručnosti, jízda po DDH a mapy – Střelské Hoštce byly průběžném 2.místě – ztráceli 10 bodů na ZŠ Chrast.

 

19. 6. plnila družstva 2 zbylé disciplíny. První  pomoc a jízdu zručnosti. Právě jízda zručnosti nakonec rozhodla o titulu.  Po obědě pořadatelé vyvěsili výsledky a  MISTRY REPUBLIKY se stali právě soutěžící ze ZŠ a MŠ Šumavské Hoštice. Poprvé v této kategorii. (V roce 2002 zvítězili v I. kat.)  Vyhlášení výsledků byla jedna velká radost a pro medaile a poháry si šli Petr, Pavel, Eliška a Tereza spolu se svým učitelem (zajímavá shoda jmen se objevila v družstvu –  sešli se v něm 2 chlapci a 2 děvčata stejného příjmení Fleischmann/ová + učitel Petr Fleischmann).

 

Vítězové obdrželi putovní pohár, pohár pro vítěze letošního ročníku, medaile, diplomy a mnoho věcných cen. Všichni účastníci pak dárky od organizátorů a hlavního sponzora – firmy Hyundai.

 

stupne vitezu jim slusi

Stupně vítězů jim opravdu moc sluší

 

Doma čekalo mistry velké přivítání – nejen v rodinách, kde radost a vyprávění nebraly konce, ale  i ve škole  spolužáky a ředitelkou školy. Mistři kromě rozhovoru  pro rozhlas absolvují ještě své “čtvrthodinky slávy” na dalších místech, také na místním obecním úřadě.

 

Gratulace je opravdu na místě!

 

-pf-