Oprava památky v Záblatí dokončena

Dokončení projektu FCH Prachatice „Oprava památky – stáje Záblatí II. část“

Farní charita Prachatice provozuje v obci Záblatí u Prachatic azylové zařízení sociální prevence „Dům sv. Petra pro muže“ (DSP), jehož posláním je provázet člověka, který se ocitl bez přístřeší, a poskytnout mu čas, prostor a podporu při řešení jeho nepříznivé životní situace, která byla způsobena ztrátou bydlení, zaměstnání či sociálních kontaktů.

FCH Prachatice uskutečnila a dokončila v DSP realizaci projektu „Oprava památky – stáje Záblatí II. část“. Tento projekt byl realizován z Programu rozvoje venkova ČR (PRV) ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na základě nařízení Rady ES o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV). Realizace projektu je součástí PRV s názvem Realizace místní rozvojové strategie. Na realizaci projektu dohlíží místní akční skupina Občanské sdružení „CHANCE IN NATURE – LOCAL ACTION GROUP“ se sídlem v Malenicích.

chrita pt 1

 

Hlavním cílem projektu byla oprava havarijního stavu původní stáje a vybudování multifunkční místnosti jak pro uživatele sociální služby azylového domu, tak pro veřejnost. Uživatelé sociální služby využijí rekonstruované prostory jako společenskou místnost pro zajištění volnočasových aktivit, pro pořádání vzdělávacích, kulturních a sportovních akcí. Záblatským občanům pak multifunkční místnost poslouží k pořádání různých kulturních a společenských akcí, výstav, přednášek či oslav životních jubileí. Dále zde vzniknou skladové prostory pro účely materiálně- technického zajištění provozu azylového domu.

 

chrita pt 2

Projekt „Oprava památky – stáje Záblatí II. část“ přispívá k udržení kvality života na venkově, když otevírá sociální zařízení směrem k veřejnosti. Vytváří prostor pro trávení volného času uživatelů azylového domu i občanů Záblatí. Zachovává odkaz předchozích generací, v němž byla fara považována za otevřený prostor pro rozvoj mezilidských vztahů. Tím přispívá ke zdárnému návratu sociálně vyloučených osob zpět do společnosti.

 

chrita pt 3

 

Velké poděkování patří všem, kteří se na realizaci projektu podíleli, a zvláště chceme poděkovat Ing. Jaromíru Poláškovi z MAS Malenice za odbornou pomoc a cenné rady při průběhu celého projektu.

Bc. P. Pešek, vedoucí Domu sv. Petra v Záblatí

 

hlavicka