Bereme to prakticky

Teorie je sice důležitá, ale většina z nás dodá “jenže praxe je praxe”. O tom vědí své i děti  6. A  ze ZŠ Smetanova, kteří se spolu se svou učitelkou Mgr. Janou Doležalovou vydali na každoroční  ekologickou exkurzi do Stožce.

Ano, mohli se vydat klidně o hodný kus dál, jenže ono je toho i “doma” k poznávání dost a dost. To ostatně potvrzuje i Mgr. Doležalová a popisuje program, který letos děti čekal:

 

“Snažíme se poznávat nejenom místa vzdálená, ale i naši krásnou Šumavu. Proto žáci 6. A odcestovali na pět dní na ekologickou exkurzi ve Stožci – do střediska Národního parku Šumava.

První den jsme měli odpočinkový a šli jsme na Stožeckou skálu, abychom se “pokochali” pohledem na okolí Stožce. Druhý den již byl náročnější. Tentokráte jsme se vydali na Medvědí stezku v doprovodu zaměstnanců IS Stožec, kteří pro žáky připravili celou řadu úkolů a her. První cena byla pro děti obzvláště motivující – výborná palačinka v restauraci na Jeleních vrších.

Tématem třetího dne byli Ptáci žijící na Šumavě. Velice zajímavá byla část, kdy žáci museli nabyté znalosti před svými kamarády prezentovat. V podvečer jsme se ještě vypravili na rychlou procházku do Nového Údolí cestou přes Krásnou horu.

Mottem čtvrtého dne byla Pobytová znamení. Nejdříve se s nimi žáci seznámili v učebně, poté jsme se vydali na procházku po „jelení stezce“ podél Studené Vltavy. Překvapilo nás, kolik živočichů tu zanechalo svoje stopy – jelen, tchoř, vydra, jezevec, konipas, liška, kuna.

Ve čtvrtek nám již nezbylo než shrnout výsledky „našeho bádání“ a navrátit se opět do našich domovů.

Každý rok pobyt na Stožci, naplněný zajímavým program, velice rychle uteče. Ani letos tomu nebylo jinak. A tak nám nezbývá, než se těšit na další ekologickou exkurzi na konci příštího školního roku.”

 

A co se nejvíce líbilo dětem?

Petr Kopolovič – Nejhezčí bylo koupání na jezu a jak jsme šli podél potoka Jelení stezkou.

Ondra Gabauer – Nejvíce se mi líbily hry o ptácích a programy s ptáky.

Honza Formánek – Nejhezčí byla Medvědí stezka

Tereza Tůmová – Nejvíce se mi líbilo, že jsme neměli večerky

Michala Malá – Nejhezčí byla hra Na sovy a vrány

 

{gallery}vimperk/2014/06_cerven/5exkurze/{/gallery}