Přístup bude zajištěn, cesta se budovat nebude

Letitý spor o přistup k pozemkům v lokalitě za Pekárnou má  řešení.  Společnou řeč našli představitelé města,  obyvatelé  dotčeného bytového domu i majitelé pozemků včera odpoledne, když se  už poněkolikáté sešli na  místě samotném, aby situaci řešili přímo v terénu. Jakkoli všichni vítají  relaxační  hřiště, neexistující přístup k pozemkům  a původně plánovaná cesta v těsné blízkosti bytového domu je nenechávaly v klidu.

 

Sešlo se tu  na pět desítek lidí – kromě obyvatel domu čp. 453 a majitele dotčených  pozemků J. Matouška, také projektant hřiště Ing. Vyskočil, za město Vimperk starosta, místostarostka,  zástupci odboru dopravy, odboru hospodářského a bytového, odboru životního prostředí a odboru investic a údržby. Pracovního setkání se zúčastnili také zastupitelé Vávrová, Rückerová, Dvořák, Bednarčík, Hlava a Janásková.

 

Debata  byla místy hodně bouřlivá, zeptali jsme se starosty Ing. Bohumila Petráška, jaké řešení nakonec bude všemi stranami akceptováno.

 

“Mezi domem č.p. 453 a vznikajícím parkem je a zůstává věcné břemeno práva chůze a jízdy na pozemky paní Fuchsové. Pokud zde bude chtít někdo v budoucnu budovat komunikaci, budou se k tomu ve správním řízení vyjadřovat dotčené subjekty. Tedy i obyvatelé domu 453.
Přístup na pozemky J. Matouška se bude řešit v trase vyprojektované komunikace z ulice Pod Pekárnou (za pekárnou a pozemky manželů Koubových). Pan Matoušek dal souhlas s využitím svého pozemku, pro překonání výškového rozdílu, tak aby spádové poměry zpřístupnění umožnily vybudování budoucí komunikace pro případného investora.

 

Ke zpřístupnění pozemků tedy dojde provedením pouze zemních prací, zajistí a uhradí je město Vimperk. Město nebude hradit budování komunikace ani ZTV (kanalizace, vodovod) k předmětným pozemkům.
Klasická cesta se v současné době budovat nebude, její realizace a financování je věcí případného investora, který by na dotčených pozemcích stavěl.”

 

Po konzultaci s odborem životního prostředí budou terénní úpravy, které zajistí přístup, provedeny letos na podzim,  protože jejich součástí bude i kácení.

 

-as-