Atletky drží třetí místo ve 2. lize

atletika-0024

Sušické atletky, které již třetím rokem reprezentují naše město a Tělovýchovnou jednotu ve 2. lize, se představily 21. června na domácím stadionu, kde se konalo další letošní ligové kolo mužů a žen. Naše děvčata si chtěla doma pojistit 3. místo v tabulce , kde se družstvo usadilo po druhém soutěžním kole v Českých Budějovicích. Ale karty byly tentokráte rozdány jinak. Vedoucí družstva Martin Jiroušek prožíval poslední týden před závody nervová muka, když byl nucen číst omluvné zprávy zraněných a omlouvajících se závodnic. Bylo jasné , že tým bude výrazně oslaben. Ne, že by podobná situace byla pro nás něčím mimořádným, ale doma jsme prostě chtěli nastoupit v plné síle. V průběhu závodů se však přece jen ukázala síla družstva, které se tentokráte skoro výhradně opíralo o body kmenových sušických, resp. šumavských závodnic, většina hostujících závodnic nám totiž chyběla.

atletika-0026

Role nejlépe bodující závodnice se opět ujala Radka Hambergerová, která, ač lehce zraněná, nastoupila na všechny své 3 vrhačské discipliny a rozhodujícím bodovým ziskem celý tým podržela. Po dlouhotrvajícím zranění chodidla se na dráhu právě včas vrátila nejlepší sušická běžkyně Martina Brejchová a byť ještě nohu chránila v tréninkových „maratónkách“ a netroufla si obout tretry, tak i s tímto handicapem vybojovala mocným závěrečným finišem 3. místo na své netypické trati 1 500 m. Výrazně bodově přispěla Vendulka Paroubková. Nejdříve zvítězila ve skoku o tyči a pak obětavě nastoupila na krátkých i dlouhých překážkách. I když tam nepředvedla žádné světoborné výkony, tak využila prořídlého startovního pole těchto disciplin a úspěšně bodovala. I toto patří k chytré taktice v soutěži družstev a dobrý vedoucí týmu, kterým Martin Jiroušek bezesporu je, toho dokázal v nasazení závodnice využít. Dalšími oporami byly vrhačky Katka Skypalová starší a Ivana Vítovcová. Obě získávaly body v kouli, Ivana navíc v disku a Katka dokonce zvítězila v hodu kladivem v osobním rekordu (34,00 m). Velkou radost vyvolala žákyně Katka Skypalová mladší, která házela 3 kg kladivo mezi ženami pouze mimo soutěž, ale zlepšila si znovu osobní rekord výkonem 32,60 m. Tento výkon ji pomalu posouvá k případné účasti na MČR žactva. Další první místo vybojovala v trojskoku Adélka Brožová, věkem také ještě žákyně. Ve stejné disciplině jí výborným 3. místem sekundovala další žákyně Jana Hošková.

atletika-0062

V dálce zachraňovala čest našich hostujících závodnic Anička Herynková, která zde skončila na 8. bodovaném místě. Skvěle bojovaly naše „lyžařky z Kvildy“ – Tereza Vostradovská doběhla na 5 000 m čtvrtá a Karolína Daverná dokonce obsadila v běhu na 800 m překvapivě místo druhé. Pochvalu za obětavý výkon v běhu na 5 000 m však zaslouží i veteránka Jarka Křížová, která sice tentokráte těsně na bodované umístění ve skutečně nabité konkurenci nedosáhla, ale její přítomnost a příklad jsou pro oddíl nesmírně důležité. Další specifikum soutěže družstev ukázala závěrečná štafeta. Hrozilo, že pro nedostatek závodnic vůbec štafetu nepostavíme. Kdyby se tak opravdu stalo, už bychom byli v boji o celkové medailové umístění v letošní lize mimo hru. Naštěstí se podařilo štafetu „slepit“ a i když dívky doběhly až na osmém místě, tak právě možná tyto 3 body rozhodly o výsledném 4. místě sušických atletek, o pouhý jeden pomocný bod před děvčaty z Klatov. Celkově máme stejně hlavních bodů jako Vlašim, ale díky většímu počtu pomocných bodů nám zatím patří celkové třetí místo. Rozhodne se tedy koncem srpna na stadionu ve Vlašimi při závěrečném dějství atletické 2.ligy.

atletika-0096

Pro kýženou celkovou třetí příčku musíme atletky z Vlašimi na jejich domácí půdě porazit. Naše děvčata na to reálně mají, ale předpokladem je maximální účast a příprava závodnic od jejich trenérů a nikoliv sladké nicnedělání o prázdninách. Souběžně s ligovou soutěží žen probíhaly i závody mužů, kde jsme měli také svého zástupce, i když startujícího pouze mimo soutěž. V závodě na 5 000 m doběhl na výborném 2. místě Pavel Štěpáník a svůj osobní rekord si přitom zlepšil o neuvěřitelných 66 s až na velmi solidní čas 16:00,49 min.

atletika-0110

Je dobré připomenout, že ligová atletická soutěž se v Sušici konala naposledy v roce 2007, tehdy však Sušici reprezentovalo družstvo mužů. Letošní domácí ligové kolo se mimořádně vydařilo i po stránce pořadatelské. Zatímco při minulém kole v Českých Budějovicích závody skončily o hodinu později, tak v Sušici se končilo na minutu přesně podle časového pořadu, závodilo se bez protestů a na dráze i sektorech bylo z hlediska dané soutěže dosaženo řady výborných výkonů. Velké poděkování si zaslouží všichni rozhodčí domácího atletického oddílu, ale i skupina externích rozhodčích z Klatov a Plzně. Všichni pracovali prakticky bez chyb pod vedením hlavní rozhodčí paní Milady Váňové. Bylo radost sledovat i práci technické čety a ostatních pořadatelů. Celou pohodovou a vysoce sportovní atmosféru dotvářel svým profesionálním moderováním a atletickým přehledem pan Jacek Přibáň, náš tradiční spolupracovník z Chebu. V této souvislosti si závěrem neodpustím jeden osobní zážitek, coby ředitele těchto závodů. Přišlo za mnou po skončení soutěží několik atletů z Prahy a Tábora s tím, že takové závody už dlouho nezažili a že chtějí pořadatelům poděkovat. Myslím, že většího uznání se pořádajícímu oddílu atletiky TJ Sušice dostat ani nemohlo.

 

Stav 2. atletické ligy žen po 3. kole :

1. T. J. Sokol České Budějovice 573.50 pom. bodů 24 hl. bodů

2 Union Cheb – klub atletiky 453.00 21

3. TJ Sušice 363.50 16

4 .TJ Spartak Vlašim 350.50 16

5. TJ Slavoj BANES Pacov 312.00 12

6. Atletika Klatovy 234.50 8

7. SK Čtyři Dvory Č.Budějovice 183.50 8

8. TJ Baník Stříbro 120.50 3

 

 

Text: Zdeněk Nešpor

Foto: Tomáš Mašek