Z nové rozhledny uvidíte i Alpy

Novou rozhlednu můžete ode dneška navštívit na šumavském Špičáku. Necelých 27 vysoká stavba nabídne při dobré viditelnosti luxusní výhledy až na Alpy. Více než sedmimilionová stavba byla realizovaná za podpory fondů EU – ROP NUTS II Jihozápad (87 % nákladů). Investorem a majitelem je TJ Sportovní areál Špičák.

 

nova rozhledna sumava

 

 

Základy stavby, kterou prováděly Lesostavby Nýrsko s. r. o., vznikly loni na podzim, během první poloviny letošního roku probíhala výstavba a právě dnes poprvé rozhledna přivítá první návštěvníky.

 

Ocelová konstrukce opláštěná dřevěnými profily vás zve k výhledům do nadmořské výšky 1202 metrů po 136 schodech, ochoz rozhledny je zhruba 2,5 metru nad vrcholky stromů a vejde se na něj 60 lidí.

 

Podle Vladimíra Kasíka, šéfa SKI & BIKE Špičák, společnosti která se stará o provoz rozhledny, bude Úhlavským údolím vidět až k Plzni, na Sušicko je vidět až Boubín, Poledník, do Německa na Javor, při dobré viditelnosti Dachsteinské Alpy.

 

Za vstup na rozhlednu neplatíte – protože byla stavba spolufinancovaná z evropských fondů, je po dobu nejméně pěti let vstup na rozhlednu zdarma. Turnikety budou pouze počítat návštěvníky.

 

 

Původní záměr stavby který počítal i s menší restaurací a toaletami, musel být pozměněn, takže rozhledna ani jedno z uvedeného nemá, to najdou turisté na 5 kilometrů vzdálením Javoru.

 

Sedačková lanovka je od nové rozhledny vzdálená zhruba 50 metrů a její provozní doba se bude shodovat s provozní dobou vyhlídky. Otevřeno je od června do konce října ve všední dny od 9 do 17 hodin, o víkendech o hodinu déle, do 18 hodin.

 

 

SKI & BIKE ŠPIČÁK:

Oficiální slavnostní otevření je plánované na sobotu 26. července.

Otevření rozhledny & Den s Lesy ČR

„Slavnostní otevření rozhledny spojené s otevřením opravených turistické trasy na Čertovo jezero proběhne 26.7. Ve spolupráci s Lesy ČR jsme připravili zábavný a naučný doprovodný program, který bude trvat celý víkend 26.-27.7.

V sobotu po slavnostním otevření rozhledny a turistických cest máte možnost nejen se podívat do širokého okolí z rozhledny, ale i dozvědět se více o lese a životě v něm. Zábavnou formou bude po celé délce opravené turistické cesty přes Čertovo jezero až do areálu k nástupní stanici lanovky připraveno celkem 7 stanovišť, kde vás odborníci z Lesů ČR zasvětí do činností spojených s péčí o les. Trasa je dlouhá zhruba 3km  a je vhodná i pro rodiny s kočárkem.

časový program:

sobota 26.7.
od 10:00 registrace účastníků na vrcholu Špičáku
12:00 slavnostní otevření rozhledny a turistických cest
12:00 začátek doprovodného programu – Naučné stezky
18:00 ukončení akce

neděle 27.7.
od 10:00 registrace účastníků na vrcholu Špičáku
10:00 začátek doprovodného programu – Naučné stezky
16:00 ukončení akce

 

 

-red, pm-