(Ne)zkrotné živly mezi gymnazisty

Závěr roku na sušickém gymnáziu: Elementy – projektový týden

 

Další školní rok, další projektový týden, další ověřování získaných zkušeností a další zkoumání nových témat z různých hledisek.

 

Začali jsme v pátek 13. června 2014 zcela netradičně – vyhlášením evakuace školy a cvičným požárním poplachem. Profesionálové  HZS PK Požární stanice Sušice a členové  JSDH Sušice zachraňovali osoby z prvního patra budovy pomocí žebříku a s využitím vyváděcích masek.

(článek o “pátku třináctého” i s fotografiemi najdete ZDE)

 

{gallery}/susice/2014/7_cervenec/ohen/{/gallery}

 

Nikdo nebyl zraněn a všichni mohli začít plnit zadané úkoly projektového vyučování následujících dnů. Ve středu 18. června se uskutečnila zkouška zdatnosti při branném závodě. Ten proběhl v zámeckém parku ve Volšovech. Tříčlenné hlídky soutěžily ve střelbě ze vzduchovky, určování azimutu, odhadování vzdálenosti, hodu granátem na cíl, v přenosu zraněného a překonávání překážek.

 

 

{gallery}/susice/2014/7_cervenec/branny_zavod/{/gallery}

 

 

glearning
Podle definice znamená slovo ELEMENT něco jednoduchého, prvotního, něco, z čehož se složitější věci skládají. Pro nás ELEMENTY znamenaly
ŽIVLY, které představují nezkrotnou, neovladatelnou a často ničivou přírodní sílu. Oheň, voda, vzduch a země byly chápány již starověkou filosofií jako základní složky světa. Tyto základní živly se objevují ve všech oblastech kolem nás, navzájem se ovlivňují a tvoří harmonický celek.

Účastníci projektu, žáci nižšího stupně gymnázia, byli rozděleni podle svého zájmu do čtyř pracovních skupin.

 

 

Skupina OHEŇ dokazovala, že oheň je dobrý sluha, ale nesmí se vymknout kontrole. To je potom opravdu zlým pánem. Ohnivé katastrofy se nevyhnuly ani našemu městu. Žáci zkoumali hořlavost různých materiálů a zjišťovali, které látky jsou samozápalné. Dokonce si oheň netradičním způsobem vytvořili na školní zahradě, aby si na něm „uvařili“ svou originální pochoutku.

 

 

{gallery}susice/2014/7_cervenec/ohen/{/gallery}

 

 

 

 

S odborníky na biologii, ekologii, geomorfologii a geografii podnikli studenti skupiny VODA terénní exkurzi podél řeky Vydry. Zabývali se pojmy jako kamenné moře, obří hrnce, analýza vody. Velmi nadšeně se také pustili do měření průtoku vody v řece Otavě a odvážně se zapojili do různých vodních sportů.

 

{gallery}susice/2014/7_cervenec/voda/{/gallery}

 

 

 

VZDUCH je nutnou podmínkou života a souvisí s dýcháním. Žáci pracující v této skupině se proto věnovali józe a učili se správně dýchat. Zjistili vše o Beaufortově stupnici a povedla se jim natočit i předpověď počasí. Při závěrečné prezentaci naladili své originálně vytvořené dechové nástroje, a to byl panečku koncert!

 

{gallery}susice/2014/7_cervenec/vzduch/{/gallery}

 

 

 

 

 

Přiblížit naši planetu tak, jak ji neznáme, to byl cíl skupiny ZEMĚ. Pracovat se svým hvězdným znamením a vyrobit se vlastní model bylo hodně zajímavé. Jak získat dobrou fotografii? Všem projektantům radili zkušení odborníci a přímo v Národním parku Šumava si žáci fotografování vyzkoušeli. Pomocí aplikací na IPadu žáci zaznamenávali NEJ na naší zemi.

{gallery}susice/2014/7_cervenec/zeme/{/gallery}

 

 

Projektový týden byl ukončen ve čtvrtek 19. června v odpoledních hodinách na Santosu závěrečnými prezentacemi jednotlivých skupin. Rodiče, děti, učitelé, lektoři, zástupci města – všichni velmi oceňovali, co všechno se dá během jednoho týdne vyzkoumat a prakticky vyzkoušet. A tak nikoho již nepřekvapují slova: pěkné, perfektní, zajímavé.

 

V příštím školním roce na shledanou!

 

-L. Chalupková, red-

 

banner