Důležité je očím skryté

Ohlédnutí za festivalem Mount Kašperk 2014

První letošní červencový víkend se v chrámu sv. Markéty v Kašperských Horách konal třetí ročník festivalu křesťanské populární huby Mount Kašperk 2014. Chrámové varhany měly volno, které měly v plánu strávit někde u vody, nebo podle vzoru kostelních zvonů jednou za rok odlétnout do Říma. Nakonec však zůstaly, protože si nemohly nechat ujít žádného z účinkujících, jejichž výběr letos opravdu stál za to.

mount kasperk 1

 

 

Páteční podvečer zahájila folková šansoniérka Eva Henychová. Eva Henychová je osamělý poutník, který zpívá o mlhách nad cestou, a když zpívá, mlha se zvedá a člověk otevřeného srdce na chvíli vidí dál. Písnička končí, mlha padá, vidění však zůstává a my v něm jako ve stříbrném zrcadle nacházíme sami sebe. Po Evě Henychové patři večer české rockové legendě Romanovi Dragounovi.

mount kasperk 3

 

V rámci turné k vydání alba Piano doprovází Roman Dragoun na klávesy takto sám sebe. Jeho hudba tím však nikterak neztrácí na své dramatičnosti, spíše naopak. Jednotlivé skladby dostávají uhrančivě melancholický až meditativní nádech a umocňující naléhavost duchovně laděných poetických textů. Roman Dragoun se nám představil v roli zpívajícího básníka, vytrhujícího člověka z časoprostorových souvislostí všedního dne. Závěr večera, resp. první hodiny mladé páteční noci, obstarala pražská rocková skupin Citová záležitost, která za ta léta v Kašperských Horách tak nějak zdomácněla. Chválit Boha a jeho dílo bychom měli vždy tím, co nejlépe umíme a co nám jde přímo od srdce a pokud to něco je rock, tak netřeba pochybovat o tom, že i andělé na nebeském kůru hrají na kytary a umí se do jejich strun pořádně opřít. Život je pestrý, barevný, rozmanitý a překvapující a víra, má-li být živá, musí být také taková.

 

Sobotní odpoledne patřilo nejprve hartmanickému folk rockovému duu 6

strun. Následoval soubor NO-E-MI z Vlachova Březí s pásmem nazvaný Čas, doplněným působivou videoprojekcí. Celek vyznívá velmi emotivně a nejedna slza uvázla na krajíčku. Dalším účinkujícím byl Páter Vavřinec Skýpala a jeho skupin Miriam pohybující se na pomezí folku, folk rocku a art rocku. Jejich hudba umí být zvláště naléhavá, aniž by se člověk cítil být k něčemu nucen a to, co nám možná ještě před chvílí ani nepřišlo na mysl, zdá se být najednou možné. Pro někoho bylo možná překvapením, že jsme do našeho programu zařadili skupinu Los Gitanos Rubios, hrající andaluskou lidovou hudbu s texty Frederico Garcia Lorcy. Po prvních tónech však bylo zřejmé, že naše volba byla správná a že nám právě tahle překvapující barva na naší hudební paletě chyběla. Posledním bodem odpoledního programu byla vokálně-instrumentální skupina Druhý pokus z Kašperských Hor, která doprovází rytmické mše v naší farnosti.

 

Večerní program pak zahájil písničkář od srdce Petr Minář s programem Důležité je očím skryté inspirovaným knihou de Saint Exupéryho Malý princ. Okolo dvacáté hodiny explodovalo v chrámu sv. Markéty T´N´T. Pražské duo Tereza Bečičková a Tomáš Ludvíček soustřeďující se na interpretaci goospelů a spirituálů předvedli vystoupení, které nelze popsat jinak než jako explozi. Sami o sobě říkají, že jejich hudba je silou dynamitu či trinitrotoluenu, a pak ztišením jarního vánku. Poslední kapelou, která vystoupila na festivalu Mount Kašperk 2014, byl klatovský spirituál Zebedeus. Své vystoupení pojali netradičně akusticky a v komorní atmosféře pozdního sobotního podvečera dotvořili pestrou, rozmanitou a překvapující hudební paletu do podoby, která snad některým z těch, kteří tu s námi chvíli poseděli nebo třeba jen prošli kolem, otevřela srdce. Vlastně nám jde především o to, aby holka nebo kluk s kytarou, kteří chtějí to nevypověditelné v sobě vyzpívat, věděli, že u nás najdou své místo, dveře i srdce otevřená.

mount kasperk 2

 

Na shledanou na festivalu Mount Kašperk 2015!

Alena Bernardová