Hořela radnice, voda tekla náměstím

img 8257
Hořela radnice, voda tekla náměstím, z výšky  slańovali muži v zásahových oblecích se zachráněnými dětmi, ke slovu se dostala parní, ruční, i nejstarší motorová stříkačka. To, a ještě mnohem více, se odehrávalo v rámci programu oslav sušických dobrovolných hasičů. Slavili 140 let  Městského dobrovolného hasičského sboru v Sušici.

 

Vše začalo dopoledne slavnostním průvodem městem a následnou schůzí v Sokolovně, kde se sešo mnoho významných hostů a při příležitosti výročí byli oceněni členové sboru.

 

Mezi hosty přivítali sušičtí hasiči  kolegy z partnerských měst –  delegace hasičských sborů z německého Wenzenbachu a polské Chojny, družební sbor SDH Sušice z moravské Hroznové Lhoty. Za město Sušice  přijali pozvání starosta města Bc. Petr Mottl a vedoucí správního odboru Ing. Milan Gregor, za hasiče  profesionály ředitel Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Územního odboru Klatovy plk. Ing. Aleš Bucifal a velitel Požární stanice Sušice npor. Bc. Petr Ježek.

 Z řad dobrovolných hasičů se  slavnostního setkání k výročí zúčastnili: Václav Hulec z Ústředního výkonného výboru Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, lčen výkonného výboru SH ČMS, z Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska  František Dlesk, člen Odborné rady mládeže, ze   Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – Okresní sdružení Klatovy Jaroslav Šimáček, člen výkonného výboru OSH.

I kolegové z dalších sborů dobrovolných hasičů se přijeli do Sušice podívat – mimo uvedených partnerských měst tu mělo zastoupení celkem 17 dalších sborů. Pozvání přijali také dva zástupci sponzorů ze společností Plastic Systems, s. r. o. a Otavské strojírny, a. s.

 

 

 

 

hasici-18

 

Před plnou Sokolovnou byli oceněni členové sboru

Medailí za věrnost (po deseti letech členství, za každých dalších deset  let pak  stužka)

10 let – Becková Veronika, Kalivodová Jindra, Šroubová Soňa, Holeček Michal, Kareš Vlastimil a Skolek Tomáš.

20 let – Cibulková Dana, Holá Marie, Muchová Vladěna, Vejstrková Helena, Cibulka Radek, Holý Lubomír, Maroušek Zdeněk a Vejstrk Čeněk.

40 let – Janková Anna a Pálková Marie.

50 let – Hušák Jiří.

 

Čestné uznání Sboru dobrovolných hasičů obdrželi: Löffelmannová Monika, Šroubová Soňa a Skolek Tomáš.

 

Medailí za příkladnou práci byl oceněnl Lubomír Holý, Medaili Za  zásluhy převzali: Miluše Becková, Miroslav Hubička, Zdeněk Maroušek a Václav Šmídl (nejstarší člen sboru)

 

Čestným uznáním Krajského sdružení hasičů byli dekorováni Roman Beck, Bohumír Bucifal ml., Milan Cibulka, Pavel Janek, František Kojzar, Zdeněk Novák a Jaroslav Uldrych.

 

Čestné uznání Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska bylo uděleno Miloslavě Maršátové a Miroslavu Maříkovi st.

 

img 8230

Řád svatého Floriána (výběrové vyznamenání) byl předán Jiřímu Hušákovi.Řád byl udělen In memoriam také  Marii Bucifalové, převzal ho její syn  Bohumír Bucifal st.

 

Udělení Medaile Za zásluhy bylo ještě doporučeno a následně schváleno pro dva nečleny sboru – Bc. Petr Mottla a Ing. Milana Gregora.

 

V letošním roce byla vydána Pamětní medaile k 150. výročí založení českého dobrovolného hasičstva. Obdrželi ji zástupci partnerských měst z Německa a Polska a dále členové sboru:  Bohumír Bucifal st., Vladimír Maršát,  Jaroslav Matějka, Jiří Polanka a Josef Žák nejst. (starší členové sboru, kteří již mají všechna vyznamenání a krom opakovaného udělení nemohou tedy jiné dostat). Dále Marie Pálková, Jiří Červenka,  Luděk Klimenda, Milan Pokorný, Jaroslav Roháček a Bohumír Skolek (činní členové ocenění mimořádně za práci pro sbor).

 

Všechny přítomné sbory, které mají čestný nebo historický prapor, dostaly pamětní stuhu na tento prapor.

 

Odpoledne se oslavy přesunuly na náměstí. Ukázky hasičské techniky zajímaly nejvíce kluky (bez rozdílu věku), však také byly k vidění opravdu úctyhodné kousky – od stířkaček ‘babiček’ až po moderní vybavení. Hlavně ti nejmenší byli blahem bez sebe, když si mohli vše prolézt, osahat, vyzkoušet zahoukat  i zatroubit, vylézt na střechy zásahových aut…

 

Při slavnostním zahájení nechyběla hudba a ladný pohyb – o to se postarali hosté z Vimperka – Dechový orchestr ZUŠ Vimperk a mažoretky.

 

 

 

 

 

hasici-5  hasici-8  hasici-7 

 

Ačkoliv Sušice ve své historii čelila mnoha ničivým požárům, neodpustili si  hasiči  (ono to ani jinak nešlo) předvést jeden přímo v jejím srdci – úspěšně zvládnutý, naštěstí bez následků. Z hořící radnice zachraňovali osoby  pomocí výškové techniky, zachráněné vyváděli volnými cestami  v dýchacích maskách…

hasici-52   hasici-58

 

Předvedl se hasičský potěr, ke slovu se dostaly ruční, parní  i nejstarší motorová stříkačka, pak přišla na řadu očekávaná ukázka vyproštění osoby z havarovaného vozu. To hasičům asistovala i záchranka  s lékařem.

 

hasici-26 hasici-31

 

img 8187  img 8193

                            img 8183  img 8198

 

hasici-92

 

hasici-62  hasici-69  hasici-72

 

hasici-77  img 8203  img 8245

 

img 8257 (2)

K práci hasiče patří i  zásahy ve výškách, záchrana osob z výšek,  zdolávání nepřístupných terénů právě pomocí  lan. To vše  sledovali diváci nad svými hlavami.

 

Na sušické náměstí jich přišly stovky – ti, kteří se na program oslav těšili a plánovali  “hasičskou sobotu” i ti, kteří  do města zavítali náhodou. Odpolední program  vyšel nejen technicky a organizačně (za což patří velký dík všem, kteří oslavy zajišťovali), ale i počasím. Samozřejmě nechybělo občerstvení a “stanice hasící žízeň” a  nekonečná přání mužům v modrých uniformách – aby jim jejich nadšení a elán pro hasičinu sloužil i nadále tak jako dosud. Aby  z každého zásahu vyšli zdraví a aby své zkušenosti a znalosti předávali mladé generaci. A že to dovedou, že i ty nejmenší umí nadchnout pro ‘červenobílou’, to jsme viděli v sobotu…

Své poděkování, podporu a přání  dalších úspěšných jubilejí  vyjádřil,  jménem všech občanů města, i starosta Bc. Petr Mottl.


-as, foto v článku: as, T. Mašek-

 

Další fotografie z hasičských oslav  najdete ve FOTOGALERII TOMÁŠE MAŠKA

 

 _______________________________________________________________________________________________________

S DÍKY ZA JEJICH POMOC:

 

Za pořadatele patří poděkování  vedení města Sušice za trvalou podporu Sboru dobrovolných hasičů a dále sponzorům a podporovatelům, kteří se na realizaci  oslav letošního výročí podíleli:

Plastic Systems, s. r. o. , Otavské strojírny, a. s., Autodoprava Haidinger, Autopůjčovna a autoopravna J. Sulán, Koramex, a. s., ČEVAK, a. s. , Holub – Kovošrot, s. r. o., MABET, s. r. o., Průcha – motorové nářadí, s. r. o., Pekařství Bandur, spol. s r. o., Ponnath řezničtí mistři, s. r. o., Restaurace Zlatá Otava, Rumpold – P, s. r. o., provozovna Sušice, Řeznictví p. Smetana, Solodoor, a. s., Spak Foods, s. r. o., Stavebniny Woodcote CZ.a. s., ZKD Sušice.

 

 

Poděkování si zaslouží také rodiny všech hasičů – za jejich trpělivost, podporu a pochopení.

 

A nakonec, ale rozhodně ne poslední, poděkování všem, kteří oblékají uniformy dobrovolných, i zásahové obleky profesioniálních hasičů (většinou obojí) – DÍKY, že tu pro nás jste!

 

-red-