Každý osmý řidič byl opilý

Jihočeský kraj / Každý osmý řidič, který havaroval, řídil opilý

V týdnu od 14. do 20. července se na jihu Čech stalo celkem 88 dopravních nehod, které řešili policisté. Při těchto nehodách jedna osoba zemřela, šest osob  bylo těžce zraněno a 57 lehce. Při nehodách vznikla škoda za téměř 4 miliony korun. Nejvíce dopravních nehod se stalo na Českobudějovicku, celkem 32, následovalo Jindřichohradecko se 13 dopravními nehodami a pak Českokrumlovsko se 12 dopravními nehodami. Alarmující je opět číslo uvádějící počet podnapilých řidičů. Z 88 dopravních nehod, které se staly, bylo celkem 11 způsobeno řidičem pod vlivem alkoholu. Chování těchto řidičů je naprosto nepochopitelné a takoví lidé nemají v silničním provozu absolutně co dělat.

 

Neveselou statistiku za uplynulý týden komentuje krajská tisková mluvčí por. Ing. Štěpánka Uhlířová:

 

“Nejvážnější dopravní nehoda, nehoda se smrtelným následkem, se stala ve středu na Táborsku. Dvacetiletý řidič vozidla značky Škoda Octavia jel s největší pravděpodobností příliš rychle, nezvládl řízení vozidla a vyjel mimo silnici, kde narazil do stromu. Utrpěl těžká zranění, jeho spolujezdec a kamarád, devatenáctiletý mladík, zemřel na místě. Byl tak již 46. obětí smrtelných dopravních nehod na našich silnicích.

dn siny

 

 

Další vážná dopravní nehoda, při které však měla osádka automobilu obrovské štěstí, se stala v úterý na Písecku. Na železničním přejezdu v obci Lhota u Kestřan vjela mladá žena ve vozidle značky Peugeot na tento přejezd v době, kdy tudy projížděl rychlík. V autě měla i svého syna. Jako zázrakem oba nehodu přežili. Okolnosti této nehody jsou předmětem dalšího šetření.

dn---prejezd-lhota-u-kestran---15-7-2014  dn---prejezd-lhota-u-kestran---15-7-2014 2  dn---prejezd-lhota-u-kestran---15-7-2014 3

 

 

Další dvě nehody byly způsobeny opilým řidičem. V prvním případě k nehodě došlo v pátek v Chrášťanech na Českobudějovicku. Mladý řidič vozidla značky Ford nadýchal 0,35 promile. V důsledku podnapilosti narazil s vozidlem do vrat a zůstal zaklíněný ve vozidle. Utrpěl zranění. I takovéto množství alkoholu dokáže negativně ovlivnit řidičovy schopnosti.

 

chrastany---al--0,35-promile

 

 

Ve druhém případě boural na Českokrumlovsku řidič vozu značky Citroen. Zranil sebe i svého spolujezdce. Nezvládl řízení a narazil do stromu. Nadýchal téměř 1,7 promile. Nehoda se stala v neděli. Měl obrovské štěstí, že nehodu oba přežili. Přesto je potřeba poukázat na skutečnost, že je jeho chování naprosto neomluvitelné, stejně tak jako u ostatních řidičů, kteří si dovolí sednout za volant opilí.

kremze--al-1,69-promile

 

 

Prázdniny jsou v plném proudu. Nezapomínejte proto na bezpečnost a dodržování pravidel silničního provozu,” dodává por. Ing. Uhlířová.