Bunkr Řopík má jméno po úřadu

Muzeum lehkého opevnění Annín, který se na sezónu pravidelně otevírá návštěvníkům už několik let, má kromě zajímavé expozice výzbroje a výstroje i celkem unikátní řešení přístupu.  Prozkoumat jej můžete letos ještě několikrát.

 

ropik leto2014

 

Řopík je lidové označení objektů lehkého opevnění, které byly v Československu budovány před druhou světovou válkou. Slovo řopík pochází ze zkratky ŘOP (Ředitelství opevňovacích prací), což byl úřad, který rozděloval zakázky na stavbu objektů externím stavebním firmám. Jako stavební materiál pro řopíky byl využíván železobeton. Pevnůstky byly budovány především v pohraničních oblastech a dodnes se jich mnoho dochovalo, podobně jako ten u Annína.

 

Momentálně se muzeum skládá z jednoho kompletně zrekonstruovaného objektu (dvoustřílnová pevnůstka), dvou objektů v rekonstrukci a objektu rozstřeleného Němci za druhé světové války. Rekonstrukce Řopíku  u Annína probíhá postupně od roku 1998 díky nadšení a úsilí nevelké party lidí.

 

“Jsme parta nadšenců do československého předválečného opevněni. Zájemcům se snažíme prostřednictvím našeho muzea osvětlit důvody výstavby československého předválečného opevnění, nastínit systém boje v opevnění a jeho válečné a poválečné osudy,” říkají o sobě.

 

Mimo otevírací dobu jsou objekty muzea prázdné, bez jakékoliv výzbroje a výstroje, ale v době otevření  si tu malí i velcí kluci přijdou na své.

 

Naplánujte si návštěvu annínského Řopíku, máte šanci v srpnu i v září:

ropik aktualně

 

– red, zdroj: www.ropik-annin.cz