1

Pytle s pískem nahradí tubusy

Město se vybaví mobilními protipovodňovými zábranami

 

Rada města na červencovém jednání schválila první z nákupů mobilních protipovodňových zábran. Jde o 3 kusy „tubusové“ zábrany Tiger Dam – dalších 6 kusů by mělo být pořízeno v následujících dvou letech.

 

1   4

 

Proč město rozhodlo o pořízení těchto zábran? Na jaké místo se s nimi, v případě povodně, prioritně počítá? Jaká je pořizovací cena tohoto vybavení včetně příslušenství (kotvy, manžety, spojovací pruhy ad.)? Kde budou uloženy a kdo s nimi bude manipulovat? Na tyto otázky odpověděl Ing. J. Hupka, referent krizového řízení a CO města Sušice:

 

Nákup mobilních zábran je součástí plnění navržených opatření k povodňové ochraně města. Je to v porovnání se stavebním řešením (výkup pozemků, stavební úpravy a práce) levnější varianta povodňové ochrany.

 

3  2

 

První tři tubusy jsou určeny k zamezení vtoku vody do centra města u mostu k mlýnu Pelant. Budou tvořit zábranu do výšky cca 90 cm.

 

Pořizovací cena této zábrany (3 tubusy s příslušenstvím) je cca 150 000 Kč včetně DPH. S dalšími tubusy se počítá pro zmírnění následků aktivního proudu řeky na ostrově Santos. Mohou být ovšem použity kdekoliv, i uvnitř města.

 

Zábrany budou uskladněny v požární zbrojnici v Sušici. Obsluhovat a stavět tyto zábrany budou vyškolená družstva dobrovolných hasičů ze Sušice a Volšov. Jejich zaškolení provede odborná firma.

 

Nesporné výhody těchto zábran jsou malé rozměry, nízká hmotnost, rychlost aplikace (cca 30 minut), opakované použití, malá obsluha (2-3 osoby), možnost použití i tam, kde není voda (plnění z požární cisterny), potřeba pouze 1 vozidlo (hasičský Ford + přenosné čerpadlo nebo požární cisterna). Zábrany mohou být aplikovány všude tam, kde je relativně rovný povrch. Mohou být použity i u bleskových povodní nebo při úniku nebezpečných látek při havárii (jdou postavit i do kruhu).

Zábrany spolu s pískem naplněnou tisícovkou pytlů nesporně zvýší kvalitu ochrany majetku města a jeho obyvatel. Vždy však bude záviset na intenzitě povodně.“

 

(as)

————————————————————

 

Co je mobilní protipovodňová zábrana Tiger Dam?

Systém Tiger Dam byl původně navržen tak, aby řešil problém povodní a eliminoval tak všechny nevýhody spojené s použitím pytlů s pískem. Jedná se o dlouhý pružný, 15,2 metru dlouhý, tubus vyrobený z PVC a potažený polyesterem nebo vinylem v závislosti na způsobu použití. Tubusy, které jsou jednoduše plnitelné vodou, tvoří bariéru proti záplavám. Jsou vybaveny dvěma ventily, plnícím a ovzdušňovacím. Systém Tiger Dam nevyžaduje žádné stavební stroje a zařízení a je připraven k použití za pouhých devadesát sekund, pokud jsou tubusy napojeny na hydrant nebo čerpúedlo. Mohou být plněny i záplavovou vodou. Tato představa využití vody k boji proti vodě byla prvotní myšlenkou, která dala vzniknout tomuto produktu.

 

 

 

Jaké jsou výhody oproti klasickým zábranám?

Tiger Dam může nahradit tradiční použití pytlů s pískem z různých důvodů:

Jednotlivé tubusy mohou být spojovány do různých délek a pyramidovitě vrstveny do různých výšek a chránit tak i před vyšší hladinou vody. Mohou být stavěny i do různých tvarů, a to i do úhlu devadesát stupňů a obklopit a stoprocentně chránit oblast před okolní záplavovou vodou. Použitý materiál je vysoce odolný proti velké řadě chemikálií a UV záření.

 

Tiger Dam nemají žádný vliv na životní prostředí. Jakmile nebezpečí povodní pomine, je možné je rychle vypustit na rozdíl od tradičních pytlů s pískem. Jsou opakovatelně použitelné až sedmnáct let. Prázdný tubus váží jen 27 kilogramů a je možné ho srolovat do malého balíčku a jednoduše přepravovat i skladovat. Tiger Dam také vyžadují minimální údržbu a lze jej snadno opravit pomocí nástrojů, jako jsou vinylové sady na opravu, nebo dokonce lepicí páskou jako krátkodobé, dočasné řešení v případě nouze. Podrobné informace o zábranách Tiger Dam je možné najít ZDE.

 

– red, www.vodouprotivode.cz-