Boj o šumavské zlato trvá – meč zkříží meč

kvilda titulka

 

Šumavská Kvilda se opět stane místem, kde se budou řešit staleté spory o šumavské zlato. Severní hranice Velkého Zdíkova (Kvilda) s panstvím Kašperskohorským byla po staletí  svědkem nesvárů a bojů – na  horních tocích Hamerského a Kvildského potoka se totiž rýžovalo zlato a…. komu tedy vlastně po právu patřilo? Hospodářská důležitost území, v té době neodmyslitělně spjata s rýžováním zlata, byla všem jasná.

 

Spor Kašperskohorského panství s řádem Johanitů ze Strakonic (1383) o “zlatonosné pozemky” vyústil v boj. Zlato Šumavě nikdy nic dobrého nepřineslo a nepřináší, ale o tom  více na méstě samém…

 

img 6208

 

img 6217

 

Rekonstrukci historických událostí, které ale svým způsobem nepostrádají  v přeneseném slova smyslu  aktuálnost ani dnes, si můžete připomenout už tuto sobotu 9. srpna na Kvildě.

 

img 6215

 

“Kvilda nad zlato” – to je  název  výpravy do historie, kdy si připomenete nejen  spory o vzácný kov, ale v duchu dávné historie se především pobavit – společně s obcí Kvilda vás zvou  Skupina historického šermu Uther, Sdružení přátel historických dovedností Moradis, Rytíři rádu meče… Nebude ani letos chybět ohňová show od 20.30 hodin. Centrum Kvildy ožije historií,  do dějuství v dávných časech na současném místě se nechte vtáhnout i vy!

(as)

 

kvilda nad zlato