Policie připravila pro cyklisty “reflexy”

Policisté připravili pro cyklisty “reflexy”

 

Cyklisté patří ke skupině ohrožených účastníků silničního provozu, nezřídka jsou ale sami viník dopravních nehod.

Počet dopravních nehod zaviněných cyklisty a počet případů, kdy byl cyklista ovlivněn při nehodě alkoholem:
Rok Počet nehod zaviněných cyklistou Počet cyklistů ovlivněných při nehodě alkoholem
2013 137 37 (cca 27%)
2012 108 31 (cca 28%)
2011 108 32 (cca 29%)

 

Policejní  preventisté z oddělení tisku a prevence připravili ve spolupráci s dopravními policisty na srpen a září akce pro cyklisty. Tito účastníci silničního provozu jsou jedni z nezranitelnějších a následky jejich dopravních nehod mohou být, stejně jako pro motocyklisty a chodce, tragické. Nejsou totiž chráněni žádnou karosérií, bezpečnostním pásem, nebo airbagem. Cyklistům budou předávat v průběhu srpna a září policejní preventisté společně s dopravními policisty nejenom zkušenosti a rady ohledně bezpečné jízdy, ale „postarají“ se zejména o zvýšení jejich bezpečnosti. Cyklisté dostanou reflexní předměty a odrazky, které na sebe poutají pozornost řidičů a zajistí tak lepší viditelnost v silničním provozu.

 

Dopravní nehody cyklistů a následky:

 

Celkový počet nehod

Počet nehod cyklistů

Počet usmrcených cyklistů

Počet těžce zraněných

Počet lehce zraněných

Leden–červen       2014

1340

54

0

2

49

Rok 2013

3121

137

2

10

124

Rok 2012

3453

108

4

3

99

Rok 2011

3107

108

0

4

101

 

Z praxe dopravních policistů vyplývá, že cyklisté nejčastěji podceňují důležitost přilby, náležité výbavy a dostatečné viditelnosti v silničním provozu. Problémy mohou nastat u cyklistů, kteří neodhadnou své schopnosti a zručnost. Kolizní situací pak může být například přejezd kolejí, jízda v nejtěsnější blízkosti krajnice, nebo na mokrých dlažebních kostkách. Velmi nebezpečná je i situace, kdy se cyklista snaží převážet nákup, náklad, další osobu, nebo vede při jízdě psa a podobně.

 

Mnoho cyklistů nerespektuje zákonem stanovená pravidla. Mezi častá porušení zákona o silničním provozu patří jízda po přechodu pro chodce, nerespektování dopravního značení a světelné signalizace a v neposlední řadě i nepoužití stezky pro cyklisty, či jízdního pruhu pro cyklisty. Mnoho dospělých cyklistů zapomíná i na fakt, že stejně jako pro řidiče motorových vozidel, i pro ně platí v souvislosti s jízdou zákaz požívání alkoholických nápojů.

 

– p cr, red-