Nová rozhledna Špičák láká turisty

Kdo by neznal Čertovo a Černé jezero na Šumavě. Tato lokalita na Železnorudsku je velmi vyhledávaným cílem turistů. Začátkem července se pro turisty otevřela nově postavená rozhledna na vrcholu Špičák v nadmořské výšce 1202 metrů n.m. ve známém a vyhledávaném zimním středisku. 

 

 

Zcela nové a atraktivní pohledy nabízí 26,5 metrů vysoká rozhledna, která byla otevřena 2. července 2014. Na ochoz vede 135 schodů a vidět je například Čertovo jezero s Velkým Javorem. Z dalších vrcholů zmíníme například Velký Ostrý, Grosser Falkenstein, Poledník či vrchol Pancíř a Můstek. Jako na dlani je v údolí Železná Ruda. Přímo k nově postavené rozhledně, která stála 7,1 mil. korun a z 87% byla financována s dotací EU, vede sedačková lanovka, takže místo je dostupné i méně zdatným turistům či rodiči s malými dětmi. Majitelem rozhledny je TJ SA Špičák. 

 

Turisté, kteří se do této šumavské lokality vypraví, jistě ocení tři nově opravené cesty, které spojují Ski areál Špičák s Čertovo jezerem a také Čertovo jezero a Rozvodí. Stezky se dočkaly zcela nového povrchu, lokalita je tak dostupná i vozíčkářům. Celkové náklady na opravy stezek dosáhly částky 4,2 mil korun, finančně se podílely jak samotné Lesy ČR, tak Evropská unie v rámci rozvoje venkova. Dohromady bylo zrekonstruováno 2,78 km stezek. 

 

Nová rozhledna bude otevřena do poloviny září, je tedy nejvyšší čas na rozhlednu vyrazit. Vstup na rozhlednu je zdarma. V okolí Špičáku je velké množství turistických stezek, lze si tak naplánovat různé délky tras.

 

Fotografie z 12. srpna: Černé jezero, rozhledna Špičák, Jezerní stezka a Čertovo jezero

{gallery}volary/2014/08/08_12_spicak{/gallery}

 

(ir)