Nezapomenutelné příběhy Šumavy

Projděte se starou Šumavou  s Marií Malou

 

Mnoho šumavských vesnic po odsunu zmizelo. Dodnes ale o nich vypráví šumavská spisovatelka Marie Malá, která zde se svými rodiči žila, narodila se na Předních Paštích u Stodůlek. Po vesničkách nezřídka zůstaly  jen zarostlé pobořené zdi statků, kapliček, jejich existenci dnes možná poznáme podle kvetoucí jabloně uprostřed lesa, nebo rezavého křížku pod stoletou lípou…

 

 

Místa, která dnes ožívají ve vzpomínkách i na stránkách knih, můžte navštívit prostřednictvím dokumentu režiséra L. Moulise (2011). Nenechte si ujít procházku  životem našich předků:


Putování časem paní Marie Malé

22. 8. 2014, 15:05 – ČT 2

 

….Zcela jinak vidí tato místa paní Malá. Pod jabloní si jako dítě hrála a tento téměř již neznatelný pahrbek byl její rodný dům. Tady vyrůstala v početné rodině jako nejstarší z osmi dětí. Osobně znala šumavské horaly a jejich těžký život. Dnes by takový už žít nechtěla, ale jak sama přiznává, s přibývajícím věkem ji to stále více táhne na místa jejího dětství a mládí. V denním kontaktu s drsnou přírodou vzpomíná a vypráví o dávno zmizelých životech a skutečnostech.Na festivalu sociálních filmů “Nadotek” na podzim 2011 získal film Hlavní cenu.Na ARSfilm Kroměříž získal v červnu 2012 film cenu poroty.

-red-

jelenov