kvilda

Kvilda – 4,6 stupňů

Již několik dní meteorologové avizovali, že teploty v pátek ráno 22. srpna výrazně poklesnou. A to se také stalo. Již ve čtvrtek po západu slunce začaly teploty rychle klesat a již před 22. hodinou byl zaznamenán mráz na Perle a Rokytské slati. 

“Souboj” těchto dvou mrazových stanic vyhrála na plné čáře Perla, kde teplota klesla až na -4,6°C. Na Rokytské slati rtuť teploměru klesla na -3,2°C. Ještě chladněji než na Rokytské slati bylo na Knížecích Pláních, kde teplota klesla na -3,8°C. Na nedaleké Ždárecké slati bylo -2,7°C. Výrazně také mrzlo na Březníku -2,6°C, jen o pár desetin tepleji bylo na Horské Kvildě -2,4°C. Mrzlo také ve Volarech, kde tamní stanice na okraji města zaznamenala teplotu -1,8°C. Půl stupně pod nulu se dostala teplota na Hliništi, na nedaleké Řasnici na -0,7°C. Lze předpokládat, že mrzlo také v obci Borová Lada, zde však nejsou data zatím k dispozici. 

Přízemní mráz byl zaznamenán například na stanicích Černá v Pošumaví, Churáňov a Lenora – Houžná. Další takto chladná noc by měla být podle současných předpovědí z neděle na pondělí 25. srpna. 

Mimo Šumavu mrzlo také v Jizerských horách na Jizerce rašeliništi (-1,2°C) a na Jizerce (-0,6°C), v Orlických horách na stanici Orlické Záhoří (-1,0°C) a v Krušných horách na stanici Jelení (-1,1°C). Novohradské hory mráz nezaznamenaly.

zdroj dat: ČHMÚ

 

(ir)