Povinné přijímačky ředitelé škol vítají

Prázdniny ještě neskončily, ale školy (nejen ty základní) jsou předmětem diskusí stále. Naposledy v souvislosti s plošnými přijímacími zkouškami, které by měly platit od roku 2016.

“Povinné přijímací zkoušky na střední školy jsou krokem správným směrem. Na tom se shodují představitelé škol v Plzeňském kraji. Ohledně podoby zkoušek, která má být stejná pro všechny školy, už ale tak nadšeni nejsou. Ministr školství chce jednotné přijímačky zavést v roce 2016.”(idnes.cz)

 

Většina ředitelů   středních škol je pro zavedení  povinných přijímacích zkoušek, jejich podoba je ale stále předmětem diskusí. Děti by podle nich měly bezesporu prokázat, že na střední školu mají. Problémem může být  demografický vývoj, protože  potenciálních studentů ubývá, zatímco počet míst na středních školách je stejný. Rozdíly by mohly být i v podobě přijímacích zkoušek  na gymnázia a na střední odborné školy.  Ředitelé “sošek” se staví za větší propagaci učebních oborů. 

 

Dalším efektem by bylo i to, že by došlo k přirozenějšímu rozložení studentů, nebo zájemců o studium na střední škole, do studijních a učebních oborů. Zatímco střední školy lákají na “bezzkouškové” přijetí, učební obory ani tato nabídka nenaplňuje, mnoho z nich se zavírá pro nedostatek žáků.

 

“Dalším důsledkem by mohlo být i to, že by přibylo žáků v učebních oborech. „Těm, kteří se dnes hlásí na maturitní obory, ale z hlediska svých znalostí tam nemají co dělat, nezbude nic jiného, než nastoupit do učebních oborů,“ řekl Jaromír Kolář, ředitel SOU a SOŠ Sušice, pro idnes.cz.

 

“Jenom doufám, že pokud budou přijímací zkoušky opravdu zavedené plošně, budou více propracované a  nebude to takový hybrid, jako státní maturity,” řekl redakci jeden z ředitelů střední školy  na Klatovsku.

-red-

————————————————————————————————————————————————————————-

 

Co si myslíte vy?

 

Budou podle vás  plošné  přijímací zkoušky na střední školy přínosem, nebo  překážkou? Měly by být přizpůsobeny  různý typům středních škol, nebo by měly mít jednotnou podobu  pro všechny zájemce bez ohledu na to na jakou SŠ se hlásí? Napište svůj názor.